Berlusconi: Roma ar trebui să înfrunte Europa asupra problemei austerităţii

Italia "ar trebui să înfrunte Europa asupra problemei austerităţii", a declarat fostul premier Silvio Berlusconi, într-un interviu publicat vineri de cotidianul Corriere della Sera din Milano.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 10:12
Berlusconi: Roma ar trebui să înfrunte Europa asupra problemei austerităţii

Berlusconi, al cărui partid, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), ar trebui să participe la formarea noului guvern italian, mai susţine că guvernul de la Roma va trebui de asemenea să renegocieze cu Uniunea Europeană plafonul de 3% al deficitului bugetar.

„Putem explica Europei că austeritatea şi tratatul fiscal sunt juste, dar nu atunci când o ţară se află deja în recesiune”, mai afirmă Il Cavaliere în interviu. „Eu nu cred că va fi greu să explicăm acest lucru, deoarece mi se pare deja că Bruxellesul a început să înţeleagă că există un exces de austeritate”, susţine fostul premier italian.

Il Cavaliere /76 de ani/ mai afirmă că ar dori să devină viitorul ministru al economiei, în noul guvern italian, dar recunoaşte că acest lucru „va fi dificil”.

„Dacă Enrico Letta nu mă vrea pe mine, ar trebui să îl aleagă pe economistul Renato Brunetta” /din partidul lui Berlusconi, PdL/. „Ştiu că Brunetta este mereu nervos şi se ceartă cu toată lumea, dar este foarte inteligent”, mai susţine Berlusconi.

Renato Brunetta a criticat în repetate rânduri rolul Germaniei în Europa şi s-a opus măsurilor de rigoare şi austeritate luate în Italia în ultimele 15 luni de guvernul tehnocrat condus de Mario Monti, criticând mai ales impozitul funciar pe reşedinţa principală, IMU (Impozitul municipal unic), considerată a fi „taxa cea mai urâtă de italieni”.

Guvernul lui Mario Monti „a cauzat un adevărat dezastru cu măsurile excesive de rigoare luate din noiembrie 2011” /când Monti l-a înlocuit pe Berlusconi în fruntea guvernului de la Roma, pe fondul crizei economice/, a mai afirmat Berlusconi, care susţine că „acum a sosit momentul ca Italia să aibă un nou guvern format din politicieni, un executiv care să poată relansa economia”. „Ajunge cu tehnocraţii!”, a mai afirmat fondatorul PdL, în cursul interviului acordat principalului cotidian milanez, în care explică de asemenea că nu este de acord ca Fabrizio Saccomanni, director general al Băncii Italiei, să fie numit în funcţia de viitor ministru al economiei.

„Dacă Letta ar vrea să facă bine lucrurile, ar trebui să mă numească pe mine în funcţia de ministru al economiei”, a subliniat Berlusconi.

Enrico Letta, vicesecretar al Partidului Democrat, reprezentant al stângii moderate, a fost mandatat pe 24 aprilie de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, cu formarea noului guvern, care ar trebui să fie unul de mare coaliţie, la care vor participa Partidul Democrat (PD, de stânga), Poporul Libertăţii (PdL, de dreapta) şi partidul de centru „Alegere civică”, fondat în luna decembrie 2012 de Mario Monti.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...