Berlusconi şi Murdoch s-au întâlnit în secret: Colaborare strategică între Mediaset şi Sky

După ani de litigii, Silvio Berlusconi şi magnatul australian Rupert Murdoch au fost văzuţi în secret la Arcore, proprietatea de lângă Milano a lui Il Cavaliere. Scopul ar fi o "colaborare strategică" între Mediaset şi Sky, cu ipoteza de a vinde companiei News Corporation controlată de australian, canale premium ale Mediaset, informează publicaţia L'Espresso.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 10:54
Berlusconi şi Murdoch s-au întâlnit în secret: Colaborare strategică între Mediaset şi Sky

După cinci ani de mare răceală a venit şi dezgheţul. La 4 martie, Silvio Berlusconi l-a invitat la Arcore pe Rupert Murdoch la un prânz faţă în faţă pentru a relua contactele, după o lungă perioadă de tensiuni. Dar şi pentru a pune bazele unei ”dezarmări” între Mediaset şi Sky, într-o etapă foarte dificilă a pieţei de televiziune. Aceasta se împleteşte cu o criză politică în Italia, cu debuşeuri încă imprevizibile, potrivit publicaţiei italiene.

Întâlnirea de la Arcore, organizată şi gestionată cu maximă confidenţialitate, a fost urmată, la 18 martie, de o întrevedere mai operativă, la care a luat parte şi Pier Silvio Berlusconi, fiul lui Silvio şi vicepreşedinte al Mediaset, James Murdoch, fiul lui Rupert şi preşedinte al Sky, şi Andrea Zappia CEO al Sky.

La originea apropierii se află preocuparea comună pentru performanţa sectorului: declinul veniturilor din publicitate şi competiţia noilor mijloace, în special a Internetului. Mediaset trebuie să rezolve totodată performanţa neonorantă a Mediaset Premium, pay-TV pe digital terestru născut pentru a lua din spaţiul Sky, dar care s-a transformat într-o mare de pierderi.

Conform celor aflate de „L’Espresso”, Silvio Berlusconi ar fi sondat disponibilitatea lui Murdoch de a prelua Premium, dar i s-a obiectat că ar trebui mai întâi să depăşească obstacolul legislaţiei antitrust. Nu va fi uşor, comentează publicaţia.

Cele două grupuri au însă multe moduri de a colabora. De câteva luni, de exemplu, Mediaset a acordat din nou Sky posibilitatea de a face publicitate pe reţelele sale. În schimb, a obţinut drepturile de transmisie a unor meciuri de fotbal din Liga Campionilor. Mai recent, Sky nu a avut obiecţii faţă de decizia Autorităţii Comunicaţiilor de a nu modifica atribuirea numerelor de pe telecomanda televiziunii digitale terestre.

Prietenia dintre Berlusconi şi Murdoch este veche. Newscorp a magnatului australian a fost la un pas de achiziţiona o participaţie a Mediaset, în 1998, când premierul britanic din acea vreme, Tony Blair, a intervenit la Romano Prodi pentru a facilita tranzacţia. Ruptura datează din noiembrie 2008, când, deja în plină recesiune, guvernul condus de Silvio Berlusconi a decis sa dubleze TVA-ul pe pay-TV aducându-l la 20%. Ciocnirea a fost foarte dură şi s-a transferat în plan politic. Murdoch l-a acuzat pe Berlusconi că-şi vede de propriile interese, iar liderul Poporului Libertăţii /PdL/ i-a replicat argumentând că ziarele şi televiziunea grupului Newscorp au fost folosite pentru o campanie împotriva Italiei.

Apoi a avut loc „furarea” showman-ului Fiorello de către Sky, care, la rândul său a dus în justiţie Publitalia pentru refuzul de a găzdui publicitatea sa pe canalele Mediaset.

Dar timpul vindecă rănile, scrie L’Espresso, şi datorită muncii diplomaţiilor interne contactele au fost reluate. Astfel, la câteva zile după alegerile din 27 februarie, Berlusconi a dat mâna cu Murdoch. Acesta, la 7 martie, la trei zile după ce s-a întâlnit cu Berlusconi, a surprins pe toată lumea cu un tweet despre virtuţile lui Matteo Renzi, „tânărul şi strălucitul primar al Florenţei” /Partidul Democrat, PD, rival al lui Pier Luigi Bersani, liderul acestuia, n.red/.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...