Bernanke: Fed ar putea face noi achiziţii de obligaţiuni pentru susţinerea economiei SUA

Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a declarat vineri că nu exclude ca banca centrală să facă noi achiziţii de obligaţiuni pentru susţinerea creşterii economiei şi reducerea şomajului în SUA, pe care îl consideră un "motiv grav de îngrijorare", transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 18:43
Bernanke: Fed ar putea face noi achiziţii de obligaţiuni pentru susţinerea economiei SUA

„Costurile politicilor nonconformiste sunt administrabile, atunci când sunt gândite cu precauţie, astfel că nu putem exclude utilizarea în continuare a unor astfel de strategii, dacă este nevoie”, a afirmat Bernake în discursul susţinut în faţa bancherilor şi economiştilor reuniţi la simpozionul anual al Fed de la Jackson Jone, Wyoming.

Discursul lui Bernanke are loc cu două săptămâni înainte de şedinţa comitetului pentru politică monetară al Fed, la care se va decide dacă este necesară o nouă extindere a programului record de stimulare a economiei americane.

Bernanke a trecut în revistă măsurile luate de banca centrală pe parcursul crizei financiare, afirmând că au fost eficiente în stimularea creşterii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor în piaţă.

El a avertizat totodată că reducerea ratei şomajului va continua numai dacă creşterea economică se va accelera peste trendul pe termen lung.

„Nu am mai văzut o îmbunătăţire a ratei şomajului din ianuarie. Dacă creşterea economică nu se va accelera peste ritmul din ultima perioadă, şomajul se va menţine probabil cu mult peste nivelul corespunzător ratei maxime de angajare”, a spus şeful Fed.

Bernanke a arătat că perioadele lungi de şomaj ridicat provoacă „suferinţe enorme şi pierderi de talente umane” şi riscă totodată să determine „daune structurale durabile în economie”.

Numeroşi membri ai comitetului de politică monetară al Fed au afirmat, la reuniunea de la începutul lunii august, că vor fi necesare în curând noi măsuri de stimulare a economiei, dacă nu vor apărea semne ale unei „consolidări substanţiale şi sustenabile”.

Şeful Fed a reconfirmat remarcile, concluzionând în discurs că „Rezerva Federală va lua la nevoie noi măsuri de susţinere a unei redresări economice mai solide şi de îmbunătăţire sustenabilă a condiţiilor pe piaţa muncii, în condiţii de stabilitate a preţurilor”.

Evoluţia recentă a economiei americane ar putea fi nesatisfăcătoare pentru reprezentanţii Fed.

PIB-ul SUA a avansat cu 1,7% în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, faţă de 4,1% în ultimele trei luni din 2011. În acelaşi timp, inflaţia este sub ţinta Fed, de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...