BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor

 Tot mai mulţi angajatori sunt mai atenţi la competenţele de comunicare şi de rezolvare a problemelor decât la competenţele teoretice sau profesionale ale candidaţilor, se arată într-o analiză publicată vineri de o platformă de recrutare.
AGERPRES - vin, 22 oct. 2021, 13:18
BestJobs: Angajatorii pun accent tot mai mare pe competenţele candidaţilor de comunicare şi de rezolvare a problemelor

Aceste competenţe, denumite „soft”, reprezintă abilităţi de bază legate de personalitatea unui angajat şi nu de experienţa sa academică sau profesională. În această categorie se încadrează abilităţile de interacţiune, creativitate, relaţionare profesională, comunicare, adaptare în echipă, rezolvare a problemelor şi înţelegere a nevoilor clienţilor.

Managerul de Marketing al BestJobs Romania, Ana Vişian, a explicat că angajatorii sunt tot mai interesaţi de calităţile candidaţilor de rezolvare a problemelor.

„Chiar dacă abilităţile soft nu pot fi măsurate sau testate ca în cazul abilităţilor hard sau tehnice, recrutorii vor să audă în cadrul interviului exemple de situaţii când candidaţii şi-au pus în aplicare aceste abilităţi pentru a rezolva o situaţie inedită, pentru a păstra un client sau pentru a-şi convinge colegii să aleagă o anumită direcţie care a dus la succesul unui proiect. Este o realitate faptul că joburile de astăzi se transformă tot mai rapid şi instrumentele pe care ne putem baza sunt chiar aceste abilităţi soft, tot mai apreciate şi căutate de către angajatori”, a precizat managerul de Marketing al BestJobs Romania.

Conform analizei BestJobs, angajatorii au devenit mai dispuşi să ofere angajaţilor cursuri de pregătire internă pentru a le completa cunoştinţele tehnice şi pentru a-i familiariza cât mai bine cu specificul locului de muncă respectiv, mizând pe competenţele „soft” menţionate în CV-uri ca metodă de diferenţiere între doi candidaţi cu experienţă şi cunoştinţe similare.

Unul dintre domeniile în care angajatorii sunt tot mai interesaţi de competenţele „soft” este cel al vânzărilor, se menţionează în analiza BestJobs.

Potrivit anunţurilor de angajare publicate pe BestJobs, pe lângă experienţă şi portofoliu, candidaţii potriviţi pentru un job în Vânzări trebuie să prezinte un set de competenţe „soft”: abilităţi de comunicare şi negociere, o bună înţelegere a necesităţilor clienţilor, orientarea către atingerea rezultatelor, proactivitate şi orientarea către client, capacitatea de planificare şi organizare, ascultarea activă, atenţia la detalii şi orientarea către soluţii.

Pe BestJobs sunt publicate lunar aproximativ 5.000 de locuri de muncă în domeniul vânzărilor, adică 13,4% din totalul anunţurilor de joburi de pe platforma de recrutare. Cei mai căutaţi candidaţi sunt pentru poziţiile de agent de vânzări, consilier sau consultant vânzări şi manager vânzări.

Pentru o poziţie în Vânzări, un angajat poate obţine un venit net mediu lunar de 921 euro, conform raportului BestJobs care analizează primele 6 luni ale anului 2021, salariul mediu net fiind în creştere cu 26,4% faţă de ultimele 6 luni ale anului trecut.

Potrivit celor mai recente anunţuri, oferta salarială netă a unui reprezentant vânzări este între 700 şi 1.200 de euro, în funcţie de domeniu şi de oraş, în timp ce un manager de vânzări poate obţine un venit net mediu lunar de 1.500 sau chiar de 3.000 de euro, în funcţie de zona pe care o acoperă şi de domeniul în care activează.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...