Biciclete sau bani în schimbul armelor pentru locuitorii unui cartier periculos din Mexico

Autorităţile din Mexico au recurs la un troc cu intenţii paşnice la acest sfârşit de an, oferind biciclete, cutii cu alimente, tablete electronice sau bani în schimbul armelor, cu scopul de a dezarma locuitorii din Iztapalapa, un cartier periculos din sudul oraşului, relatează AFP.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 19:58
Biciclete sau bani în schimbul armelor pentru locuitorii unui cartier periculos din Mexico

În curtea din faţă a Bisericii Domnului de la Cuevita, aproximativ 60 de persoane, cu arme în mâini, stau la rând în faţa unui punct de colectare pentru a le vinde poliţiştilor şi militarilor.

„Am adus un revolver Smith 32 de colecţie, împodobit cu fildeş… Aparţine străbunicului, care a fost revoluţionar”, spune Francisco Aro, în vârstă de 53 de ani. El va obţine o bicicletă în schimb.

Municipalitatea implimentează un program, intitulat „Dezarmare voluntară pentru familia ta”, organizat în ultima săptămână a anului.

„În fiecare zi de desfăşurare a programului, structurile de securitate din Mexico şi municipalitatea din Iztapalapa cheltuiesc 300.000 de pesos (aproximativ 17.500 de euro)”, mărturiseşte pentru AFP o sursă municipală.

Programul se loveşte de scepticismul celor care nu cred că astfel vor fi dezarmaţi adevăraţii criminali, în pofida sutelor de arme recuperate în câteva zile.

„Criminalii au mai multe arme. Ei pot renunţa la cele care nu le servesc sau nu le plac şi să le păstreze pe cele bune”, în opinia lui Augusto Martinez, în vârstă de 79 de ani, care a predat un revolver Colt 80 „pentru o bicicletă, 800 de pesos (aproximativ 50 de euro) şi o cutie de alimente”, spune el.

Din rândul scepticilor fac parte şi militari, însărcinaţi de colectare.

„Priviţi starea armelor… Majoritatea nu mai pot fi folosite sau sunt foarte vechi. Cei care le aduc sunt taţi de familie care le ţin de la bunici şi renunţă la ele pentru siguranţa apropiaţilor”, spune un comandant.

Mexicul suferă în parte din cauza legislaţiei americane privind armele, care din nou se află în centrul unor discuţii puternice în Statele Unite, după comiterea atacului armat de la Newtown. Având o frontieră cu o lungime de peste 3.000 de kilometri cu Statele Unite, un flux ilegal de arme ajunge în permanenţă în Mexic de la vecinul din nord.

Armele sunt utilizate de către grupări de crimă organizată şi traficanţi de droguri. Potrivit unui raport al Senatului american publicat anul trecut, 70% din cele aproximativ 30.000 de arme confiscate în Mexic în perioada 2010-2011 proveneau din Statele Unite.

Cu toate acestea, Jesus Velencia, consilier municipal din Iztapalapa, subliniază că programul mai urmăreşte să evite decesele cauzate de gloanţe rătăcite. Luna trecută, în acest cartier, un copil în vârstă de zece ani a murit, din cauza unui glonţ tras din exterior în timp ce se afla la cinema. La 13 decembrie o femeie a murit, din cauza unui glonţ rătăcit, în timp ce făcea cumpărături la piaţă.

Carabine, grenade şi alte tipuri de arme, uneori greu de identificat, au fost strânse datorită iniţiativei de la Iztapalapa.

Te-ar mai putea interesa și
PNL anunță că nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite. Partidul susține că suprataxare cu 1% a tuturor companiilor va duce la o explozie a prețurilor
PNL anunță că nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite. Partidul susține că suprataxare cu 1% ...
Partidul Național Liberal nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, iar o suprataxare de 1% aplicată tuturor companiilor va duce la "o explozie generalizată" a preţurilor,......
Primăria Municipiului București prin A.L.P.A.B. supune consultării publice propunerile preliminare pentru PUZ-urile în parcurile istorie Regele Mihai I (fost Herăstrău), Carol I și Cișmigiu
Primăria Municipiului București prin A.L.P.A.B. supune consultării publice propunerile preliminare pentru PUZ-urile în ...
Primăria Capitalei prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București organizează în perioada 1-25 februarie ...
Retailerul ceh de articole sportive Sportisimo va investi anul acesta aproximativ 8 milioane de euro în extinderea lanțului de magazine
Retailerul ceh de articole sportive Sportisimo va investi anul acesta aproximativ 8 milioane de euro în extinderea lanțului ...
Sportisimo, liderul pieței de articole sportive din Cehia, pune piciorul pe accelerație pe piața din România și anunță ...
Autoritatea de concurență din Slovenia a aprobat preluarea băncii Nova KBM de către OTP Bank
Autoritatea de concurență din Slovenia a aprobat preluarea băncii Nova KBM de către OTP Bank
OTP Group anunță aprobarea de către Agenția Slovenă pentru Protecția Concurenței a preluării băncii Nova KBM.