Biden a anulat decretele lui Trump prin care era interzisă folosirea aplicațiilor TikTok și WeChat în SUA

09 06. 2021
tiktok_censorship_11319300

În schimb, el a cerut o anchetă de amploare asupra riscurilor pe care le presupun aplicaţiile de internet deţinute de anumite puteri străine.

Noul decret vizează identificarea tuturor „aplicaţiilor conectate care pot prezenta un risc inacceptabil pentru securitatea naţională a SUA şi poporul american”, inclusiv „aplicaţiile deţinute, controlate sau gestionate de persoane care susţin activităţile militare sau de intelligence ale unei alte ţări, sau care sunt implicate în activităţi cibernetice răuvoitoare sau implică aplicaţii care colectează date personale sensibile”.

Citește și: https://www.economica.net/donald-trump-interzice-prin-decret-oricce-tranctie-cu-bztedance-compania-care-detine-tiktok_188450.html

Textul cere Departamentul Comerţului şi altor agenţii federale să elaboreze directive „pentru a proteja datele personale sensibile (…), inclusiv informaţiile personale identificabile şi informaţiile genetice” împotriva unor abuzuri.

Donald Trump afirma că aplicaţiile care le aparţineau chinezilor reprezentau riscuri pentru securitatea naţională a SUA şi a încercat să forţeze vânzarea TikTok unor investitori americani.

El a acuzat WeChat, o platformă omniprezentă în viaţa chinezilor prin serviciile sale de mesagerie, de plăţi la distanţă sau de rezervări, şi TikTok, o aplicaţie pentru postarea de video-uri de scurtă durată populară în special în rândul tinerilor, că adună date confidenţiale, care apoi sunt împărtăşite cu Beijingul.

Aceste societăţi au respins mereu acuzaţiile de spionaj.

Citește și: https://www.economica.net/aplica-ia-tiktok-inten-ioneaza-sa-atace-in-justi-ie-decretul-lui-trump-prin-care-li-s-a-interzis-companiilor-americane-orice-tranzac-ie-cu-ea_189065.html

A urmat apoi o bătălie judiciară. La sfârşitul lui decembrie, administraţia Trump a făcut apel la o decizie a justiţiei care împiedica Departamentul Comerţului să impună restricţii TikTok, care ar fi dus la interzicerea reţelei sociale în SUA.

Însă în februarie, administraţia Biden a cerut Curţii de Apel să-i dea un termen de 60 de zile pentru a studia dosarul şi a se pronunţa asupra menţinerii sau nu a cererii formulate de guvernul Trump.