Biden avertizează că, dacă Hamas şi Putin nu plătesc pentru acţiunile lor, va fi mai mult haos în lume

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat joi seară că, dacă gruparea islamistă palestiniană Hamas şi şeful statului rus Vladimir Putin nu plătesc pentru durerea pe care au provocat-o în Israel şi, respectiv, în Ucraina, mai mult "haos" şi "distrugere" ar putea fi dezlănţuite în lume, transmite EFE.
AGERPRES - vin, 20 oct. 2023, 09:06
Biden avertizează că, dacă Hamas şi Putin nu plătesc pentru acţiunile lor, va fi mai mult haos în lume

„Istoria ne-a învăţat că, atunci când teroriştii nu plătesc pentru teroarea lor şi dictatorii nu se confruntă cu preţul agresiunii lor, ei provoacă mai mult haos, moarte şi distrugere”, a avertizat Biden într-un discurs foarte solemn adresat naţiunii din Biroul Oval al Casei Albe.

Biden a folosit discursul ca pe o oportunitate pentru a încerca să convingă poporul american că SUA trebuie să joace un rol critic în apărarea democraţiei în întreaga lume, idee care se încadrează în „excepţionalismul american” care ghidează politica exterioară a preşedintelui democrat.

De altfel, în discursul său, Biden a reiterat ideea că lumea se află într-un „punct de cotitură” în care se poartă o luptă între democraţiile lumii, în care se confruntă Statele Unite şi apărătorii ordinii internaţionale liberale instituite după cel de-al Doilea Război Mondial, pe de-o parte, şi modele autoritare precum China şi Rusia, pe de altă parte.

„Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au ceva în comun: amândoi vor să anihileze complet democraţiile vecine”, a spus liderul american.

În acest sens, Biden a afirmat că sensul existenţei Hamas, care este considerat un grup terorist de către Statele Unite, este anihilarea Statului Israel, adăugând: „Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Hamas foloseşte civilii palestinieni ca scuturi umane, iar familiile palestiniene nevinovate suferă foarte mult din această cauză”.

Totodată, Biden a remarcat că Putin refuză Ucrainei dreptul de a exista ca stat independent şi a avertizat că, dacă Occidentul încetează să susţină Kievul, conflictul s-ar putea extinde în alte părţi ale Europei, inclusiv la aliaţi din NATO, precum Polonia.

„Vom apăra fiecare centimetru din NATO”, a reafirmat Biden, folosind cuvinte pe care le-a mai folosit şi înainte pentru a-şi arăta sprijinul faţă de principiul Alianţei de apărare colectivă, în care un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Adresându-se americanilor aflaţi în faţa televizoarelor din căminele lor, Biden a explicat într-un limbaj simplu că, deşi aceste conflicte par „foarte îndepărtate”, ele sunt relevante, deoarece atât aliaţii, cât şi, mai ales, adversarii Americii urmăresc cum reacţionează naţiunea.

„Nu vom permite teroriştilor precum Hamas şi tiranilor precum Putin să reuşească. Refuz să permit să se întâmple aşa ceva. În vremuri ca acestea, trebuie să ne amintim cine suntem. Suntem Statele Unite ale Americii şi nu există nimic care să nu putem face dacă o facem împreună”, a conchis preşedintele.

Discursul său a durat aproximativ 15 minute şi a fost transmis în direct pe principalele reţele de televiziune ale ţării.

Preşedinţii SUA susţin adesea astfel de discursuri atunci când doresc să transmită naţiunii un sentiment de gravitate şi urgenţă. Acesta este al doilea discurs al lui Biden rostit din Biroul Oval de la preluarea mandatului în 2021, după un alt discurs pe care l-a ţinut în iunie privind plafonul datoriei, aminteşte EFE.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de stabilitate, potrivit unei declarații făcute la Prima TV...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. ...
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...