Biden îl cataloghează pe Xi Jinping drept „dictator”

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat marţi, în cursul unei recepţii în California cu donatori ai Partidului Democrat, la care au participat jurnalişti, că omologul său chinez, Xi Jinping, aparţine categoriei "dictatorilor", scrie AFP.
AGERPRES - mie, 21 iun. 2023, 08:13
Biden îl cataloghează pe Xi Jinping drept

Referindu-se la un episod recent în care Statele Unite au distrus un balon chinez despre care au spus că spiona teritoriul lor, Joe Biden a afirmat că „motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin cu echipament de spionaj este că nu ştia (că acest dispozitiv) se afla acolo”.

„Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat”, a continuat el, adăugând: „Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) s-a arătat foarte jenat şi chiar a negat că (aerostatul) se găsea acolo”.

„Pe de altă parte, nu vă faceţi griji pentru China. (…) China se confruntă cu reale dificultăţi economice”, a spus democratul de 80 de ani, în campanie pentru realegerea sa.

Tot despre Xi Jinping, Joe Biden a mai declarat: „Suntem într-o situaţie în care vrea din nou să stabilească o relaţie”.

Reamintind că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întors din China, preşedintele american a apreciat că acesta din urmă a făcut „o treabă bună”, dar a explicat că „este nevoie de timp” în ceea ce priveşte relaţia foarte tensionată dintre cele două mari puteri.

Rivalitatea totală dintre China şi Statele Unite s-a transformat într-o criză diplomatică deschisă odată cu acest episod al balonului în februarie.

Nu este prima dată când Joe Biden face declaraţii marcante cu prilejul unor recepţii de strângere de fonduri, evenimente cu participare redusă în cursul cărora camerele de filmat, microfoanele şi aparatele foto sunt interzise, dar jurnaliştii prezenţi pot asculta remarcile introductive ale preşedintelui şi le pot retranscrie.

În cursul unui eveniment de acest gen, în octombrie 2022, Joe Biden a amintit, de exemplu, riscul unei „apocalipse” nucleare declanşate de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore aproape la jumătate comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în......
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei ...
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...