Biden-Zelenski: Putin ”contează” pe oprirea ajutorului SUA pentru Ucraina, avertizează liderul de la Casa Albă

Preşedintele american Joe Biden a emis marţi un avertisment sumbru în prezenţa omologului ucrainean Volodimir Zelenski, spunând că Vladimir Putin "contează" pe oprirea ajutorului SUA pentru Ucraina, informează AFP.
AGERPRES - mie, 13 dec. 2023, 08:44
Biden-Zelenski: Putin ''contează'' pe oprirea ajutorului SUA pentru Ucraina, avertizează liderul de la Casa Albă

Venit la Washington în căutarea de asigurări privind reînnoirea sprijinului pentru ţara sa aflată în război, preşedintele ucrainean a declarat că a primit semnale „pozitive” din partea Congresului american, în pofida negocierilor foarte lente privind adoptarea unui nou pachet pentru Kiev.

Fereastra de oportunitate pentru Congres de a reuşi să adopte ajutorul de 61 de miliarde de dolari înainte de sfârşitul anului este foarte mică.

Congresul a angajat peste 110 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, dar până acum nu a reuşit să cadă de acord cu privire la prelungirea cerută de Casa Albă, care să dureze cel puţin până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite din noiembrie 2024.

„Congresul american trebuie să adopte o prelungire pentru Ucraina (…) înainte de a-i oferi lui Putin cel mai bun cadou de Crăciun primit vreodată”, a avertizat Joe Biden în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean în Biroul Oval.

Trupele ucrainene „demonstrează în fiecare zi că Ucraina poate câştiga” împotriva Rusiei, a declarat preşedinte Volodimir Zelenski în timpul acestei discuţii, înlăturând îndoielile exprimate de unii după o contraofensivă dezamăgitoare a armatei ucrainene în această vară.

Îndoieli au fost ridicate în special de către preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a cărui tabără este din ce în ce mai sceptică cu privire la un nou ajutor militar pentru Kiev.

„Ceea ce pare să dorească administraţia Biden sunt miliarde de dolari suplimentari fără supraveghere adecvată, fără o strategie reală de victorie”, a afirmat acesta după întâlnirea cu şeful statului ucrainean.

Şeful majorităţii democrate din Senat a insistat asupra mizei ajutorului pentru Ucraina.”Dacă vom pierde, Putin va câştiga şi asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a spus Chuck Schumer după s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski, iar Rusia susţine progrese militare „semnificative” în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean, la a treia vizită în Congres de la invadarea ţării sale de către Rusia în februarie 2022, a menţionat pe reţeaua de socializare X o conversaţie „prietenoasă şi sinceră” cu senatorii americani.

Ucraina se teme că un blocaj durabil al ajutorului american ar putea afecta şi ajutorul militar european.”Este foarte important ca, până la sfârşitul anului, să putem trimite un semnal foarte puternic de unitate”, a declarat Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele american Joe Biden.

Teoretic, aleşii au la dispoziţie timp doar până vineri, când începe vacanţa parlamentară, pentru a ajunge la un acord asupra celor 61 de miliarde de dolari. Casa Albă a avertizat că „va rămâne fără bani” până la sfârşitul anului dacă nu se face nimic.

Democraţii susţin această cheltuială. Republicanii nu se opun în totalitate, dar intenţionează să lege acordul pentru acest sprijin financiar de o cerere în planul politicii interne pe care o au de mult timp: o înăsprire majoră a politicii de imigrare.

Kremlinul a estimat marţi că orice nou ajutor american este sortit eşecului.

Te-ar mai putea interesa și
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că viitorul președinte va influența semnificativ relațiile economice, inclusiv......
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug – Trei Ape, județul Caraș-Severin
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug ...
Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din zona Văliug-Gărâna-Trei ...
Va atinge Bitcoin un nou record? Află ce spun analiștii crypto
Va atinge Bitcoin un nou record? Află ce spun analiștii crypto
Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă în întreaga lume, a revoluționat lumea financiară și a cucerit o popularitate ...