Big pharma şi firmele de private equity caută profituri mari în Europa de Est – Reuters

În cursa pentru a furniza vaccinuri care să combată pandemia de COVID-19, producătorul american de medicamente Novavax s-a îndreptat spre Europa emergentă pentru a-şi accelera producţia cu mai multe tranzacţii care se adaugă trendului de consolidare înregistrat în regiune, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 20 mai 2021, 10:25
Big pharma şi firmele de private equity caută profituri mari în Europa de Est - Reuters

În cadrul acestor tranzacţii, care au fost stimulate de o combinaţie între firmele de private equity şi cele din sectorul big pharma, Novavax a cumpărat uzina Praha Vaccines, din apropiere de Praga, în luna mai a anului trecut pentru 167 milioane de dolari. Ulterior a încheiat un parteneriat cu compania poloneză de biotehnologie Mabion, scrie Agerpres.

Firma americană a decis că uzina Praha Vaccines este cea mai bună soluţie pentru a-şi majora producţia de vaccinuri în Europa, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Keenan, adăugând că „talentul din regiune a fost unul dintre factorii importanţi care au fost luaţi în calcul”.

Industriile farmaceutice din Cehia, Ungaria şi Polonia sunt depăşite cu mult de cea din Germania, dar analiştii cred că există loc de creştere având în vedere costurile moderate, prognozele referitoare la creşterea cheltuielilor cu sănătatea precum şi forţa de muncă educată.

Pentru firmele de private equity, Europa de Est este atractivă pentru că permite profituri mari în timp ce big pharma îşi poate reduce costurile prin preluarea unor firme în creştere care au investit deja în cercetare. În plus, faptul că este vorba de ţări membre ale Uniunii Europene, înseamnă că îndeplinesc standardele recunoscute la nivel internaţional.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă Mergermarket and Mazars, valoarea totală a tranzacţiilor în industria de sănătate şi farmaceutică încheiate în Europa Centrală şi de Est s-a dublat în 2020, până la 1,9 miliarde de euro, de la 923 milioane de euro în 2019.

„Chiar şi fără COVID-19, trendurile economice şi demografice din regiune arată o creştere a activităţii în sector. Pe măsură ce populaţiile îmbătrânesc şi veniturile cresc, investitorii vor continua să vadă avantaje în consolidarea industriei pentru a reduce costurile şi a câştiga cotă de piaţă”, se arată în raportul firmei de consultanţă.

Una dintre cele mai active în procesul de consolidare a fost firma cehă Zentiva, care anul trecut a preluat afacerile Alvogen din Europa Centrală de la firma de private equity CVC Capital Partners.

„Cu siguranţă, consolidarea în regiunea noastră este inevitabilă”, crede Krzysztof Krawczyk, partener la CVC.

Pentru producătorii de medicamente, micile firme inovatoare au o atractivitate deosebită. „Este uşor pentru companiile care au o prezenţă solidă pe segmentele mainstream ale pieţei să cumpere o companie inovativă de biotehnologie şi astfel să evita faza de cercetare şi dezvoltare pentru a-şi extinde rapid gama de produse”, susţine Krzysztof Krawczyk.

O opinie similară a fost exprimată şi de Adam Pietruszkiewicz, membru în boardul firmei poloneze de biotehnologie Mabion, şi partener la firma de investiţii Twiti Investments. „Cel mai probabil, cu cât vor apărea mai multe astfel de companii şi start-up-uri, cu atât vor fi mai multe tranzacţii”, susţine Adam Pietruszkiewicz.

Deocamdată, tranzacţia de 1,9 miliarde de euro prin care grupul Sanofi a vândut Zentiva către fondul american de equity Advent în 2018 este una dintre cele mai mari tranzacţii din regiune. Între timp, Zentiva a mai făcut două achiziţii în Europa Emergentă şi în prezent analizează regiunea pentru alte posibile achiziţii, a declarat directorul pentru afacerile din CEE, Hacho Hatchikian.

Datele publicate de Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (EFPIA) arată că valoarea medicamentelor vândute pe piaţa de 38,5 miliarde de euro din Germania este de aproape trei ori mai mare decât cea a pieţelor din Cehia, Ungaria şi Polonia combinate. Însă decalajul este aşteptat să se reducă pe măsură ce standardele de sănătate din Europa de Est vor converge spre cele din Occident.

„Pieţele din CEE oferă perspective semnificative de creştere pe măsură ce urmează o traiectorie clară de convergenţă spre standardele din Europa Occidentală şi SUA atât în ceea ce priveşte opţiunile de tratament cât şi cheltuielile de sănătate”, a apreciat Hacho Hatchikian.

În România, producătorul de medicamente Zentiva a obţinut o cifră de afaceri de 163 milioane de lei pe primele trei luni ale anului, cu 6,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020. Sicomed a fost înfiinţată în 1962 ca Întreprinderea de Medicamente Bucureşti (IMB) iar din ianuarie 2006 societatea şi-a schimbat denumirea în Zentiva SA.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...