Prima companie românească în domeniul automotive a inaugurat o nouă fabrică, ridicată cu fonduri europene, în Oradea

Prima companie din România cu capital 100% românesc în domeniul automotive, specializată în producţia de volane îmbrăcate în piele, a inaugurat vineri o fabrică pe 7.000 de metri pătraţi, construită cu fonduri europene în Parcul Industrial Eurobusiness II, din Oradea.
Economica.net - vin, 18 oct. 2019, 14:07
Prima companie românească în domeniul automotive a inaugurat o nouă fabrică, ridicată cu fonduri europene, în Oradea

„Vreau să mulţumesc domnului primar Bolojan pentru străduinţa sa şi a colegilor săi de a amenaja aceste parcuri industriale în oraş, în care ne-au oferit absolut toate condiţiile pentru a ne desfăşura activitatea. Nu putem să reproşăm nimic. Mulţumim şi Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest pentru promptitudinea cu care ne-au ajutat în proiectul european”, a spus directorul firmei, Valeriu Trip.

Potrivit antreprenorului Trip, exact la aniversarea a 25 de ani de activitate neîntreruptă, noua fabrică a societăţii Valtryp a fost inaugurată în prezenţa unui mare număr de oficialităţi, delegaţi ai companiilor auto pentru care lucrează, angajaţi şi prieteni. Aici se vor oferi de patru ori mai multe locuri de muncă, crescând de la cei 140 de angajaţi la o capacitate de aproape 600 de persoane, care vor produce în jur de 3.000 – 3.500 de volane pe zi.

Recrutarea de personal a început deja, din om în om, prin angajaţii actuali care sunt „ca o mare familie”, potrivit directorului, la vechiul sediu fiind demarată şcolarizarea timp de două luni de către specialiştii din domeniu.

Conducerea fabricii a aflat de la directorul AJOFM despre iminenta închidere a unei fabrici de pantofi în oraşul bihorean Aleşd, cu desfiinţarea celor aproape 460 de locuri de muncă. Pentru a veni în sprijinul lor, Valeriu Trip s-a deplasat miercuri în acest oraş pentru a le propune oamenilor un loc de muncă stabil. Ca urmare a acestui demers, în jur de 280 dintre ei s-au înscris pentru viitorul job în Oradea, având din start asigurat transportul asigurat de firmă. „Vă preiau pe toţi!, le-am spus. Aş fi vrut să nu să preiau, dar situaţia este de aşa natură. Şi s-au înscris 280 de persoane pe tabel. Acum să vedem câţi vor şi veni,” a afirmat Trip.

Pentru noua unitate de producţie, firma a reuşit să angajeze un tânăr bihorean jurist cu studii în Anglia, care a primit salariu mult mai bun decât în Regat „numai ca să rămână acasă”. La fel a fost angajată şi o absolventă de Filologie, orădeancă, pentru secretariat, relaţia cu presa etc.

„Aş dori ca toţi antreprenorii ca mine să angajeze cel puţin un tânăr absolvent de facultate. Aşa tinerii noştri nu s-ar mai duce în străinătate”, a spus Valeriu Trip.

Festivitatea de inaugurare a fabricii a început cu o slujbă de sfinţire oficiată de nouă preoţi, în prezenţa episcopului ortodox Sofronie Drincec, urmată de binecuvântarea spaţiilor de birouri şi de lucru de la parter şi etaj, tăierea panglicii tricolore, prezentarea acestui obiectiv şi scurte discursuri ale invitaţilor: primarul Ilie Bolojan, Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor şi vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang.

Ca amintire a acestei zile, mulţi oaspeţi au primit plachete aniversare. la final, spre surprinderea directorului, angajaţii i-au oferit o plachetă la cei 25 de ani de activitate neîntreruptă a fabricii.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a subliniat că prezenţa sa este „un semn de respect pentru oamenii care lucrează în această companie, deoarece nu o primărie schimbă un oraş, ci firmele şi oamenii lor sunt cei care modifică acea comunitate”.

„Prin urmare, când avem antreprenori, ţara se dezvoltă. Oraşul nostru stă pe umerii dvs., ai investitorilor. Probabil că, din 50 de volane, unul dintre ele este făcut cadou oraşului Oradea. Pentru că fiecare companie plăteşte impozitele pe salarii pentru angajaţi şi 60% din acest impozit pe salariu este venit direct la bugetul oraşului Oradea. Deci peste 40 de milioane de euro încasăm în fiecare an din impozitele pe salarii ale oamenilor care lucrează în Oradea. Dacă avem companii puternice, mulţi angajaţi şi salarii mari, astfel se dezvoltă şi oraşul, practic, noi depindem de oamenii care investesc”, a spus primarul Bolojan.

Debutul fabricii este legat de data de 18 octombrie 1994, când au avut loc primele discuţii cu firma Petri, actuala Takata, iar după nici trei luni, obţin primele contracte, după ce au efectuat o tranşă de volane apreciate foarte bine. Primul export de volane îmbrăcate în piele l-au efectuat în ianuarie 1995. Locul de producţie a fost, iniţial, propria casă. Au închiriat apoi un spaţiu pe strada Sovata din Oradea, unde reuşeau să realizeze 300 de volane pe zi. Solicitările şi comenzile au devenit din ce în ce mai mari, motiv pentru care, în anul 2000, au achiziţionat un spaţiu nou, mai mare, pe strada Constantin Tănase, unde produc 1400-1500 de volane pe zi.

„De câte ori plecam în străinătate şi vedeam fabricile acelea frumoase ale lor, mă întrebam: Oare când voi putea face şi eu aşa ceva în ţara mea? Doamne, mă rugam, ajută-mă să pot face în ţara mea o fabrică la fel de bună ca a lor, dacă nu chiar şi mai bună”, a povestit, cu emoţie, directorul.

Oportunitatea a apărut o dată cu înfiinţarea Parcului Industrial Eurobusiness II din Oradea, unde, în iulie 2013, firma a semnat un contract de concesionare a 7000 de metri pătraţi de teren, iar în martie 2017 a semnat contractul pentru accesarea de fonduri europene.

Lucrările la noua fabrică au început în martie 2018. Constructorul care a câştigat licitaţia a terminat lucrările cu şase luni mai devreme, având termen final martie 2020. Valoarea totală a proiectului este de 11,6 milioane de lei, cofinanţarea de la UE este de 3,3 milioane de lei, de la FEDR prin POR 2014-2020..

„Noua capacitate de producţie va permite să realizăm 3000- 3500 de volane pe zi. Spunem cu mândrie că derulăm contracte cu cele mai mari firme din domeniul automotive din lume, volane şi accesorii auto, Takata Joyston – pentru care lucrăm de 25 de ani fără întrerupere, Autoliv Franţa – care şi-au deschis sediu în ţara noastră la Sf. Gheorghe, în colaborare de 12 ani şi Toyota, pentru care lucrăm de nouă ani. Bucuria noastră este că noi suntem prima firmă din România cu capital 100% românesc din domeniu automotive, specializarea îmbrăcarea volanelor în piele şi lemn-piele şi a altor accesorii – schimbătoare de viteză, burdufuri, mânere etc”, a spus Valeriu Trip.

Printre firmele de autoturisme de pe piaţa internaţională cărora le confecţionează volane de mai multe tipuri sunt Jaguar, Mercedes, Porsche, Audi,Wolkswagen, Lancia, Fiat, Ford, Honda, Toyota, Volvo.

„Cu multă sinceritate şi bucurie vă spun că zilele trecute am făcut primul export, cu 70 de volane, pentru noul Porsche care va apărea în 3 ianuarie 2020”, a subliniat antreprenorul.

În viitorul apropiat, copiii angajaţilor vor beneficia de o grădiniţă, care urmează să funcţioneze în apropierea noii fabrici, astfel încât programele de lucru ale părinţilor să se sincronizeze cu cele ale micuţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv ...
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...