Bilanț SGR după trei luni: Ambalajele se pot returna la o treime dintre comercianții din România. Producătorii au scos pe piață 500 de milioane de ambalaje purtătoare de garanție

Reticența implementării Sistemului de Garanție Returnare ( SGR) la unii comercianți, problemele tehnice de la automatele de colectare, procedurile de returnare a ambalajelor și recuperare a garanției încă neuniforme pentru consumatori, procese în instanță, sunt unele dintre provocările întâmpinate în primele trei luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare. În primele trei luni de viață a sistemului s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal pentru care s-a plătit garanția.
Alina Stanciu - mie, 20 mart. 2024, 17:00
Bilanț SGR după trei luni: Ambalajele se pot returna la o treime dintre comercianții din România. Producătorii au scos pe piață 500 de milioane de ambalaje purtătoare de garanție

În primele trei luni de funcționare a SGR, sistemul prin care consumatorii de băuturi plătesc o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj, urmând să o recupereze reciclând,  producătorii de băuturi au pus pe piață peste 500 de milioane de ambalaje. Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la puțin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piața din România. Iar în februarie, numărul lor a fost de șapte ori mai mare decât în prima lună de funcționare a SGR.

Cât despre ambalajele recuperate din piață, în perioada decembrie – februarie s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal.  Numărul ambalajelor reintroduse în circuitul economic a crescut gradual de la 31.000 în decembrie 2023, la 2,2 milioane în ianuarie și la 21 de milioane în februarie.

Astfel, după trei luni RetuRO, compania care administrează sistemul, a recuperat mai bine jumătate din ambalajele puse pe piață în decembrie. Aceasta în contextul în care punere pe piață nu înseamnă și prezență la raft ci și stocuri la distribuitori sau comercianților.

De altfel, conform declarațiilor făcute de Ministrul Mediului, un ciclu de recuperare al unui ambalaj din piață este de minimum patru luni.

Doar 37,5% dintre comercianți pot returna contravaloarea garanției

În luna februarie, rata medie de returnare a ambalajelor prin SGR a ajuns peste 6%. Cea mai mare rată de returnare se înregistrează la plastic: 8,82% în februarie 2024 față de 0,09% în decembrie 2023.

Până în acest moment, din cei 80.000 de potențiali operatori economici, s-au înscris în SGR peste 70.000 de participanți (producători și comercianți). Iar aproximativ 30.000 de comercianți au semnat contractul cu RetuRO, ceea ce înseamnă că peste o treime dintre ei (37,5%) pot organiza puncte de returnare în Sistemul de Garanție-Returnare. Restul nu pot primi ambalaje cu sigla SGR și nici nu pot returna cei 50 de bani.

În aceste condiții, RetuRO a demarat în luna februarie o campanie de infomare door-to-door având ca țintă peste 50 de mii de comercianți  din retailul mic și tradițional. Compania vrea să-i asiste în procesul de semnare a contractelor, să le explice aplicat cum funcționează Sistemul de Garanție-Returnare, cum să semnalizeze produsele cu garanție la raft sau cum să își organizeze punctele de returnare.

În ceea ce privește percepția consumatorilor asupra SGR, RetuRO spune că aceștia sunt tot mai conștienți de proiect și realizează că ambalajele au valoare și sunt motivați să returneze, fapt confirmat de cele peste 23 de milioane de ambalaje returnate în primele trei luni de funcționare. Rata medie de colectare prin SGR a crescut de aproape 121 de ori în primele trei luni (de la 0,05% la 6,07%).

Cu toate acestea, consumatorii își doresc mai multe puncte de returnare și un proces mai fluid de recuperare a garanției.

Provocările primelor trei luni de SGR. Producătorii de vin și apă au atacat în instanța legislația care guvernează SGR și au câștigat

Reticența implementării SGR la unii comercianți, problemele tehnice de la automatele de colectare, procedurile de returnare a ambalajelor și recuperare a garanției încă neuniforme pentru consumatori sunt unele dintre cele mai frecvente provocări întâmpinate în primele trei luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare, din informațiile administratorului RetuRO.

În plus, mai mulți producători de vin, printre care  Serve Ceptura SRL, au atacat în instanță, la Curtea de Apel Ploiești, și a câștigat în parte, un porces prin care a solicitat suspendarea prevederilor normative din H.G. nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Mai exact, potrivit soluției, judecătorii au decis suspendarea executării prevederilor „art.10 alin(5) din HG nr.1074/2021 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cele prevăzute de HG 1075/2023 până la pronunţarea instanţei de fond”.

Potrivit articolului menționat, este interzisă introducerea pe piața națională a produselor ambalate în ambalajele prevăzute la art. 1 alin. (1) dacă acestea nu sunt inscripționate în condițiile prevăzute la art. 24 ( cu sigla SGR și cod de bare aferent .nred) , cu excepția produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianților la data prevăzută la alin. (1) ( 30 iunie 2024 n.red)”. 

Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Totodată, îmbuteliatorul de apă Romaqua, cel mai mare jucător pe piața apelor minerale, a chemat RetuRO în instanță într-un dosar având ca obiect constatare nulitate act.

„RetuRO a luat act și de existența unor proceduri judiciare îndreptate împotriva prevederilor normative din H.G. nr. 1074/2021, în special din partea mai multor producători de vinuri vizați de această reglementare. Procesele în cauză sunt împotriva Guvernului României și urmăresc suspendarea și anularea reglementării SGR, în contextul încercării producătorilor de vinuri de a nu mai fi supuși cerințelor din cadrul acestui sistem. De asemenea, RetuRO a întreprins anumite demersuri judiciare și în legătură cu un număr extrem de redus de producători, care au decis să conteste în justiție valabilitatea unora dintre clauzele contractului de prestări-servicii încheiat cu administratorul SGR. RetuRO a obținut deja câștig de cauză în primă instanță într-un proces inițiat de un producător de ape minerale”, transmite RetuRO.

„Garanțiile pe care producătorii le plătesc pentru fiecare ambalaj pe care îl pun pe piață și care au aceeași valoare de 50 de bani, sunt imediat recuperate de aceștia în momentul în care produsele sunt facturate și livrate către distribuitori și comercianți, motiv pentru care nu există niciun argument pentru ca ele să fie încadrate ca “pierderi” de către producătorii de băuturi”, spune RetuRO.

Cum arată SGR pentru comercianți. Mesajul autorităților: permiteți returnarea manuală

În același timp, comercianții se confruntă cu provocări legate de implementarea SGR-ului, unii amânând adoptarea acestuia, în timp ce alții experimentează cu diferite proceduri de returnare pentru a găsi cea mai optimă soluție.

Important de precizat și că Ministrul Mediului a recomandat comercianților ca atunci când întâmpină probleme cu funcționarea automatelor de colectare, să permită consumatorilor să returneze manual ambalajele SGR.

„Implementarea unui nou sistem, așa cum este cazul SGR, poate avea nevoie de timp pentru a fi înțeles și adoptat de toată lumea. Este necesară răbdare și educație continuă pentru a încuraja și motiva oamenii să se implice activ în procesul de returnare și reciclare a ambalajelor. Este important să ne concentrăm pe evoluția pe termen lung și să recunoaștem că schimbările durabile necesită timp și efort. Prin educație și conștientizare constantă putem spera să vedem o creștere a implicării și a efectelor pozitive ale Sistemului”, transmite compania.

De ce există acest sistem

Cu un potențial de a crea aproximativ 600 de locuri de muncă în centrele de colectare și sortare și nu numai, unul dintre obiectivele SGR este acela de a oferi producătorilor de băuturi acces la materie primă reciclată, pentru a fi utilizată la realizarea de noi ambalaje.

Alte 14 state europene au implementat sisteme de garanție-returnare similare, iar studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

În momentul lansării Sistemului de Garanție-Returnare, România avea o rată de colectare separată a deșeurilor de doar 13%, situându-se pe unul dintre ultimele locuri în UE. După trei luni de zile, SGR a atins deja jumătate din această rată de colectare națională, pe partea de ambalaje de băuturi.

RetuRO are în prezent două centre de colectare funcționale în județele Cluj și Timiș, iar în următoarele trei luni urmează să deschidă altele în județele Brașov, Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova.

În acest moment, capacitatea de procesare a celor două centre RetuRO, de la Bonțida și Giarmata, este de aproape 1,4 miliarde de ambalaje. De aproape trei ori mai mult decât toate ambalajele SGR puse pe piață până în acest moment.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...