Maestrul SIF-urilor, Bîlteanu, dispune de 211 mil. lei pentru investiţii. SIF Moldova adaugă 56 milioane

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat Crişana (SIF1) au decis ca societăţile să nu le dea deloc dividende din profiturile nete din anul trecut, de peste 211 milioane de lei. SIF1 şi SIF4 aplică politica de administrare a lui Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana, care controlează şi SIF Muntenia. SIF Moldova (SIF2) dă totuşi dividende, de doar 38% din profitul de 91 de milioane de lei, dar tot ar putea adăuga câteva zeci de milioane la o eventuală "cooperativă" sui-generis a celor mai mari investitori din România.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 apr. 2014, 13:11
Maestrul SIF-urilor, Bîlteanu, dispune de 211 mil. lei pentru investiţii. SIF Moldova adaugă 56 milioane

În ultimii ani, acţionarii societăţilor de investiţii financiare, dominaţi de fondurile de investiţii (străine sau nu), au impus politici de distribuire aproape integrală a profiturilor ca dividende.

În acest an, SIF-urile par să fi trecut la cealaltă extremă. Conducerile a patru dintre SIF-uri au preferat să nu dea dividende sau să dea dividende cât mai mici, din cauza pericolului de a rămâne fără resurse de investiţii. Deja au fost silite să-şi vândă din cele mai valoroase active, sub presiunea doritorilor de beneficii cât mai mari şi mai rapide.

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au decis, marţi, ca societatea să nu distribuie deloc dividende în acest an, ca efect al introducerii de către administratorii săi a aceeaşi politici aplicate şi la SIF Banat Crişana (SIF1). SIF 4 este administrată de SAI Muntenia Invest, o societate ale cărei acţiuni sunt deţinute în proporţie de 75% de SIF1.

Totodată, SIF Banat Crişana (SIF1) deţine împreună cu apropiaţii săi circa 5% din acţiunile SIF4. Sau mult mai mult…

Întreg profitul pe 2013 al SIF Muntenia (SIF4), de 131 de milioane de lei, va fi repartizat la capitolul contabil „alte rezerve”, devenind, practic disponibil pentru investiţii.

La rândul său, SIF1 îşi va aloca pentru al doilea an consecutiv pentru  investiţii profitul de peste 80 de milioane de lei.

Astfel, Dragoş Bîlteanu şi echipa sa vor avea la dispoziţie 211 milioane de lei pentru investiţii.

Pe de altgă parte, SIF Muntenia deţine 5% din SIF Moldova, iar SIF Moldova deţine 5% din SIF Muntenia. În plus, Echipa Bîlteanu are relaţii bune cu Banca Transilvania, iar Horia Ciorcilă, cel mai influent acţionar al băncii, împreună cu unul dintre directorii acesteia se numără printre administratorii SIF Moldova.

Astfel că SIF1 şi SIF4 ar putea mobiliza resurse chiar şi mai mari pentru investiţii, împreună cu SIF Moldova (SIF2).

Acţionarii SIF2 au ales, tot marţi, varianta dividenddului celui mai mic dintre cele propuse şi astfel, la resursele SIF1 şi SIF4, alte 56 de milioane de lei s-ar putea adăuga, constituind un eventual „fond” de investiţii de circa 267 de milioane de lei.

Până acum câteva luni, distribuirea integrală a profitului prin dividende îi îngrijorase atât de mult pe analişti încât s-a vorbit pentru prima oară de desfiinţarea de facto a SIF-urilor, ca urmare a eventualei vânzări a activelor celor mai valoroase.

Din fenomenul „dividende ZERO”  al  celor trei SIF-uri, face parte şi  SIF Transilvania care îşi va capitaliza profitul, dar va da, totuşi, acţiuni gratuite în schimbul acestuia. Doar SIF Oltenia va da dividende

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
30 de ani de capitalism: De la brutărie și ciuperci la construcția de autostrăzi – povestea familiei Marcu
30 de ani de capitalism: De la brutărie și ciuperci la construcția de autostrăzi – povestea familiei Marcu
În peisajul pestriț al constructorilor de autostrăzi, format din multinaționale și câteva firme românești, își ...
Pasajul Doamna Ghica din București: A fost anulată licitația pentru tablierul metalic
Pasajul Doamna Ghica din București: A fost anulată licitația pentru tablierul metalic
Licitația lansată de Trustul de Clădiri Metropolitane pentru tablierul metalic al Pasajului Doamna Ghica a fost anulată. ...
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără agent termic
Situație dramatică la Timișoara în prag de iarnă. 50.000 de gospodării, școli și spitale riscă să rămână fără ...
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri seara, că E.ON va opri furnizarea gazului către compania locală Colterm, aflată ...