Binance a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu Guvernul SUA. Compania va plăti o amendă de 4,3 miliarde de dolari, iar CEO-ul Changpeng Zhao demisionează din funcție

Șeful Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Changpeng Zhao, a demisionat ieri și a pledat vinovat pentru încălcarea legilor americane privind combaterea spălării banilor, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției prin care firma va plăti 4,3 miliarde de dolari pentru închiderea unei anchetă care durează de ani de zile, au anunțat procurorii americani marți, relatează Reuters.
Cristian Negrei - mie, 22 nov. 2023, 17:04
Binance a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu Guvernul SUA. Compania va plăti o amendă de 4,3 miliarde de dolari, iar CEO-ul Changpeng Zhao demisionează din funcție

Acordul, prin care Zhao va plăti personal 50 de milioane de dolari, a fost descris de procurori drept una dintre cele mai mari amenzi corporative din istoria Statelor Unite ale Americii. Aceasta reprezintă încă o altă lovitură pentru industria cripto, afectată de mai multe anchete penale, după ce fondatorul FTX, în trecut a doua bursă cripto ca importanță, Sam Bankman-Fried, a fost găsit vinovat de un juriu american pentru comiterea de fraude.

Potrivit însă opiniei mai multor experți juridici, această înțelegere reprezintă o soluție bună pentru Zhao, lăsând practic intactă uriașa sa avere și permițându-i să-și păstreze pachetul de acțiuni în Binance, bursa pe care a fondat-o în 2017.

Binance a încălcat legile americane împotriva spălării banilor și a sancțiunilor, și nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte cu organizații pe care SUA le-au descris drept grupuri teroriste, inclusiv Hamas, Al Qaeda și Statul Islamic din Irak și Siria, au declarat autoritățile, citate de Reuters.

De asemenea, bursa nu a raportat niciodată tranzacții realizate de site-urile dedicate vânzării de materiale video care conțineau scene de abuz sexual asupra copiilor și a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai veniturilor din ransomware, au spus aceștia.

„Binance le-a permis infractorilor să-și mute cu ușurință fondurile furate și veniturile ilicite din schimburile sale”, a declarat marți procurorul general al SUA, Merrick Garland. „Binance a făcut, de asemenea, mai mult decât să nu se conformeze legii federale. S-a prefăcut că se conformează”.

Unele dintre acuzații, care sunt atât penale, cât și civile, se referă la practici pe care Reuters le-a prezentat prima într-o serie de articole în 2022.

Departamentul de Justiție, care a negociat acordul cu Commodity Futures Trading Commission (CFTC) și Departamentul de Trezorerie, solicită o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru Zhao, maximul posibil în acest context, a raportat New York Times.

Procurorii au precizat că Binance va plăti, ca parte a acordului, 1,81 de miliarde de dolari în decurs de 15 luni la care se adaugă 2,51 de miliarde de dolari care au fost confiscați.

Changpeng Zhao s-a născut în China și s-a mutat în Canada la vârsta de 12 ani. El a pledat vinovat într-un tribunal din Seattle, marți după-amiază.

„Astăzi, am demisionat din funcția de CEO al Binance”, a spus Zhao pe rețelele de socializare după anunțarea acordului. „Desigur, nu a fost ușor să renunț din punct de vedere emoțional. Dar știu că este ceea ce trebuie făcut. Am făcut greșeli și trebuie să îmi asum responsabilitatea. Acest lucru este cel mai bine pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine.”

În timp ce autoritățile au investigat Zhao și Binance de ani de zile, ieșirea lui Zhao marchează o dezvoltare dramatică pentru una dintre cele mai puternice figuri din industria cripto și pentru Binance. Acordul ridică întrebări cu privire la viitorul bursei pe care el a controlat-o de aproape.

Richard Teng, unul dintre vechii directori Binance, va prelua conducerea companiei, a spus Zhao în postarea sa.

„Aceste rezoluții recunosc responsabilitatea companiei noastre pentru încălcările istorice ale legii penale și permit companiei noastre să meargă mai departe”, a spus Binance într-un comunicat.

Într-o declarație separată, Teng a spus că se va concentra pe „asigurarea utilizatorilor că pot rămâne încrezători în puterea financiară, securitatea și siguranța companiei”.

Profesorul de drept de la Universitatea Vanderbilt, Yesha Yadav, a spus că, deși amenda era extrem de mare, ea pare suportabilă pentru Binance.

„Această înțelegere… pare concepută pentru a oferi lui Binance șansa de a trăi o altă zi, îndepărtându-l în același timp pe CZ, o figura de proeminentă care a fost atât de legată de creșterea unui model de afaceri”, a spus ea.

Din moment ce Zhao pare să-și păstreze participația în Binance, totuși, este posibil să poată exercita în continuare influență asupra companiei, a adăugat Yadav.

Potrivit Forbes, averea lui se ridică la 10,2 miliarde de dolari.

Având în vedere gravitatea infracțiunilor și a actorilor implicați, Zhao pare să fi „ieșit destul de bine din povestea asta”, deoarece Guvernul american probabil că a vrut să găsească o soluție pentru a-l convinge să vină pe teritoriul SUA, a spus Robert Frenchman de la Mukasey Frenchman LLP.

„El încă are o avere enormă”, a spus Frenchman. „Nu este probabil să petreacă prea mult timp într-o închisoare din SUA. Și își păstrează participația în Binance, o companie care și-a rezolvat acum unele dintre cele mai mari probleme legale.”

Procurorii probabil au cântărit aceste beneficii pentru Zhao în raport cu posibilitatea ca acesta să nu se fi predat și cu dorința de a-l convinge ca Binance să accepte să plătească o sumă mare, a declarat Jeffrey Cohen, profesor asistent la Boston College Law School și fost procuror federal.

„Dacă poate obține o sumă mare pentru o amendă corporativă, iar costul este ca inculpații individuali să ia o pedeapsă puțin mai mică, e calculul făcut de stat”, a spus Cohen.

Daniel Silva, partener la firma de avocatură Buchalter și fost procuror federal, a declarat că ancheta ar fi putut duce la acuzații mult mai serioase împotriva lui Zhao, cu pedepse mai mari, cum ar fi frauda sau spălarea banilor.

„El risca să fie acuzat de lucruri mult mai serioase, așa că această rezoluție este una foarte favorabilă pentru el”, a spus Silva.

Binance s-a aflat sub ancheta Departamentului de Justiție cel puțin din 2018, a anunțat Reuters anul trecut.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...