1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Biocarburanţi: Guvernul a greşit conţinutul minim şi va mai da o hotărâre ca să repare greşeala

Reprezentanţii companiilor petroliere au atras atenţia oficialilor Ministerului Economiei că Hotărârea Guvernului privind conţinutul de biocarburant în benzină (1.308 / 27 decembrie) nu respectă înţelegerile rezultate din discuţiile bilaterale, potrivit unei surse din industrie. HG 1.308 prevede un conţinut de biocomponent de 5% în benzină, deşi fusese agreat un prag minim de 4,5%.

07 ian, 2013 | ECONOMICA.net

„Ministerul urmează să propună un alt proiect de HG, cu proporţia corectă“, a spus sursa citată, pentru ECONOMICA.NET.

De la 1 ianuarie, benzina şi motorina ar fi trebuit să conţină 6% component bio, de la 4% şi, respectiv 5% acum, ceea ce ar fi generat o scumpire la pompă şi posibile probleme la un milion de maşini. La fel ca şi majoritatea celorlalte state membre ale UE, şi guvernul de la Bucureşti a fost de acord să amâne momentul.

De la 1 ianuarie la pompe urma să se livreze benzină cu conţinut de 4,5% biocarburant, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în discuţie pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Dar la Guvern a ajuns proiectul cu minim 5% conţinut bio în benzină, care a şi fost adoptat în HG 1.308.

Companiile petroliere au reclamat faptul că nu au pregătită infrastructura necesară trecerii la noile reţete, dar au exprimat şi suspiciunile privind eventualele probleme pe care acestea le-ar crea motoarelor la maşinile de generaţie mai veche.

Restul prevederilor HG 1.308 şi ale hotârârilor anterioare ar urma să rămână neschimbate.

Benzina cu conţinut de biocomponent de 6% se va vinde începând din 1 ianuarie 2014, iar proporţiile mai mari de biocarburant vor fi introduse din 1 ianuarie 2016 (minim 6,5% în motorină) şi din 2018 (minim 8% în benzină).

Până la 1 ianuarie 2018, conţinutul de oxigen trebuie să fie de maxim 2,7% în sortimentul de benzină care are maxim 5% etanol.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO