Biofarm a fost stoarsă de 33 de milioane de lei de către propriii acţionari

18 09. 2014
e5c03cf147cf257e5507c03fd308e22d_view_43075100

SIF Banat Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4), controlată de SIF1 şi SIF Moldova (SIF2), aliată de conjunctură a celor două dintâi, au acaparat oferta publică de răscumpărare prin care Biofarm Bucureşti (BIO) şi-a propus să ia din piaţă 10% din totalul acţiunilor sale.

Cele trei SIF-uri, care sunt şi principalii acţionari ai BIO, au obţinut peste 98% din cele aproape 33,4 milioane de lei puse la bătaie de companie, prin operaţiunea pe care tot ele au aprobat-o. Au reuşit astfel să se finanţeze luând bani din capitalul social al companiei, având în vedere că scopul ofertei este de a anula acţiunile răscumpărate. Pasul următor este diminuarea capitalului social.

Oferta a fost suprasubscrisă de peste 9,6 ori, iar eventualele cereri ale altor acţionari au fost sufocate de puterea financiară a SIF-urilor, pentru că gradul de alocare a fost de 0,11. SIF-urile au putut să subscrie suficient de multe acţiuni ca să obţină aproape toţi banii.

Citeşte şi 

SIF-urile s-au bătut să-şi vândă acţiunile Biofarm. Oferta de răscumpărare a fost suprasubscrisă de peste nouă ori

SIF Muntenia (SIF4) este acţionarul majoritar  (51,7% din acţiuni înainte de ofertă) şi este controlat de SIF Banat Crişana (SIF1), care are 75% din compania care este administratorul SIF4. Aceasta ia partea cea mai mare din bani, 19,5 milioane de lei.

SIF Banat Crişana (SIF1, 21,3% înainte de ofertă) este controlată de oameni de afaceri grupaţi în jurul preşedintelui Dragoş Bîlteanu, un apropiat al Grupului Băncii Transilvania. Ia doar opt milioane de lei din capitalul BIO.

În fine, SIF Moldova (SIF2, 13,8%) are în consiliul de administraţie reprezentanţi ai aceluiaşi grup de la Banca Trasnilvania, inclusiv pe preşedintele acesteia, Horia Ciorcilă. Ia cinci miliande de lei din capitalul Biofarm.

Dragoş Bîlteanu şi-a confirmat astfel declaraţia prin care nega faptul că oferta ar avea ca scop preluarea mascată a companiei în scopul delistării de la Bursă şi a derulării unor operaţiuni imobiliare fără transparenţă la care obligă regulile acesteia.

Biofarm Bucureşti (BIO) îşi va delocaliza activitatea din sediul actual, situat la puţinwe minute de centrul Capitalei.

Citeşte şi

Vor delista SIF-urile Biofarm, după răscumpărarea a 10% din acţiuni?