Biofarm de vânzare. SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia obligate să dea circa 30 mil. euro pe restul acţiunilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat, în sfârşit, că SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, pe care cea dintâi o controlează, trebuie să se supună legii şi să facă ofertă publică obligatorie de preluare a Biofarm Bucureşti (BIO). Acţiunile BIO au crescut ieri cu peste 10%.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 mart. 2014, 10:58
Biofarm de vânzare. SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia obligate să dea circa 30 mil. euro pe restul acţiunilor

Titlurile Biofarm Bucureşti (BIO) s-au scumpit, miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu peste 10%, până la 0,3005 lei/acţiune, după ce ASF a impus SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) să iniţieze ofertă publică de preluare a companiei în termen de 15 zile de la data deciziei ASF.

BIO a fost a treia cea mai tranzacţionată acţiune, cu o lichiditate de aproape un milion de lei.

Micii acţionari ai companiei ar putea încasa peste 92 de milioane de lei, pentru cele aproape 31% din acţiunile BIO pe care le deţin, conform preţului actual din piaţă, apropiat de media ultimelor 12 luni.

Dacă cele două SIF-uri, aflate sub influenţa omului de afaceri Dragoş Bîlteanu, îşi vor convinge şipartenerii de la SIF Moldova să vândă, atunci va mai trebui să scoată din buzunar circa 60 de milioane de lei.

Preţul la care se va derula ofderta trebuie să fie cel mai mare dintre cel mediu ponderat pe ultimele 12 luni şi cel rezultat dintr-o evaluare independentă.

Decizia ASF a fost luată abia ieri, la câteva zile după ce după ce SIF Banat Crişana (SIF1) a achiziţionat aproape 5% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4), pe care deja o controla indirect, pentru că deţine majoritatea acţiunilor societăţii de administrare a acesteia, SAI Muntenia Invest.

Pe de altă parte, ASF a constatat, în sfârşit, că SIF1 şi SIF4 acţionează concertat, ca urmare a faptului că, la sfârşitul lunii octombrie, SIF4 a cumpărat 28% din acţiunile Biofarm de la SIF Oltenia. Astfel, SIF1 şi SIF4 au împreună peste 50% din acţiunile BIO.

Pragul de deţinere concertată de la care trebuie făcută oferta publică obligatorie de preluare este de 33%.

De altfel, co-propietarul firmei care administrează SIF4 este SIF Moldova (SIF2), care  la rândul său  are aproape 14% din acţiunile BIO. 

De altfel, din consiliul de administraţie al BIO, fac parte Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana şi Andrei Hrebenciuc, din partea SIF Moldova.

Delocalizarea companiei a devenit previzibilă. SIF1 are o companie de investiţi imobiliare, iar Biofarm are 34.000 de metri pătraţi de teren la o staţie de metrou de centrul Bucureştiului, în zona Timpuri Noi.

Biofarm a scos un profit net de 25,6 milioane de lei, anul trecut, din afaceri de 117,6 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...