Biografie: Mitt Romney, un experimentat om de afaceri candidat la preşedinţia SUA

Willard Mitt Romney, candidatul republicanilor în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, speră că experienţa sa în afaceri îl va ajuta să îi convingă pe americani că poate să contribuie la relansarea economică a Statele Unite mai bine decât adversarul său Barack Obama, relatează BBC News Online.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 18:38
Biografie: Mitt Romney, un experimentat om de afaceri candidat la preşedinţia SUA

El intră în cursa pentru învestirea republicană la preşedinţia Statelor Unite ca presupus favorit şi reuşeşte să îşi menţină acest statut în urma confruntărilor cu contracandidaţii săi.

Fost guvernator, timp de un mandat, al statului Massachusetts, Romney îşi foloseşte în campanie averea, experienţa în afaceri, notorietatea obţinută la nivel naţional şi o reţea importantă de donatori şi simpatizanţi care l-au susţinut şi în cursa, eşuată, din 2008 către Casa Albă.

Bărbia proeminentă, ochii strălucitori şi părul grizonant la tâmple îi determină pe unii să îl considere candidatul ideal la preşedinţie. De asemenea, el este căsătorit cu Ann Romney de peste 40 de ani.

După ce pierde învestitura Partidului Republican în 2008, în Arizona, în favoarea senatorului John McCain, el face doar o scurtă pauză. Aproape în acelaşi timp în care Barack Obama se instalează la Casa Albă, el începe să lucreze în vederea campaniei din 2012.

Romney speră că experienţa sa în afaceri îl va ajuta ajuta să îi convingă pe alegători că se poate ocupa de relansarea economică a Statelor Unite mai bine decât preşedintele în exerciţiu Barack Obama, care candidează susţinut de democraţi pentru un nou mandat.

În vederea câştigării învestiturii Partidului Republican, el a căutat să îi convingă pe alegători, în cursul alegerilor primare, de autenticitatea şi profunzimea principiilor sale conservatoare. A căutat totodată să îi convingă să treacă cu vederea reputaţia relativ liberală pe care şi-a creat-o ca guvernator al statului Massachusetts, un stat democratic solid.

Un alt obstacol a fost suspiciunea legată de credinţa sa mormonă.

Willard Mitt Romney s-a născut în 1947, în statul Michigan. Tatăl său, George Romney, devine ulterior guvernator al acestui stat controlat de republicani şi intră în cursa pentru obţinerea învestiturii republicane în alegerile prezidenţiale din 1968.

Mitt Romney activează timp de doi ani ca misionar mormon în Franţa, după care studiază dreptul la Brigham Young University şi afacerile la Harvard.

Ulterior, obţine o poziţie importantă în cadrul Bisericii Mormone şi se alătură firmei de consultanţă în management Bain and Company, devenind în curând preşedintele acesteia. Înfiinţează, de asemenea, Bain Capital, o firmă în domeniul investiţiilor cu risc afiliată la Bain.

În 1994 încearcă să îi ia locul senatorului veteran democrat Ted Kennedy. Pierde, dar câştigă notorietate la nivelul statului şi la nivel naţional în rândul republicanilor.

În 1999 este invitat să organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Salt Lake City din 2002. Pregătirile erau afectate de un scandal, iar organizatorii sunt atraşi de legăturile puternice ale lui Romney în cadrul Bisericii Mormone, spiritul pătrunzător în afaceri şi reputaţia onestităţii sale.

Jocurile Olimpice din 2002 sunt percepute ca un succes. Spre sfârşitul anului, Romney candidează pentru postul de guvernator al statului Massachusetts, de pe o poziţie pragmatică de centru, propunând politici sociale de dreapta într-un stat liberal. Câştigă mandatul.

Romney obţine învestitura la Convenţia Naţională a Partidului Republican de la Tampa, în Florida, la 28 august şi devine contracandidatul lui Barack Obama pentru alegerile prezidenţiale americane de la 6 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...