1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

News

Biriş se apără: Dacă impozităm funcţie de cum şi cât câştigăm, vom avea în ţara asta mereu şmecheri şi fraieri

Secretarul de stat din ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, a ieşit azi public la Digi 24 să-şi apere proiectul de modificare a Codului fiscal, neasumat de ministrul Finanţelor, Anca Dragu. A insistat că modificările n-au fost făcute, în cazul PFA, pentru suplimentarea sumelor atrase la buget, ci pentru echitatea în impozitare. Biriş mai susţine că a încercat să schimbe modul în care sunt verificate marile averi, noua metodă de control putând aduce la stat "miliarde de lei".

08 sep, 2016 | ECONOMICA.net

"În 2011 s-au introdus verificările fiscale. Pentru marile averi. Ştiţi câte decizii de impunere a emis ANAF după aceste verificări? Cinci (arată mâna - n.r.). Au fost verificaţi mii de oameni. Dar nu s-a putut face mai mult pentru că în lege nu există o referinţă. Cum poţi să verifici cât a câştigat unul dacă nu ştii cât avea la început? Asta vreau să modific. Să introduc o declaraţie de avere, de la momentul martie 2017. Nu este o amnistiere, aşa cum s-a înţeles, e un răgaz să se pună în legalitate. Până acum nu i-a speriat nimic. Că dacă îi prindeam cu ceva, tot 16% plăteau, potrivit legii, ca orice om care n-a furat nimic. Acum ar fi aşa. Dacă declară, plăteşte 16%, dacă nu declară şi îl prind, plăteşte 75%. Va avea interes să declare. S-ar aduce miliarde la buget, nu cinci decizii de impunere ca până acum", a spus Gabriel Biriş, la Digi 24.

Averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de grație, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate și impozitate cu 16%. După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, vor fi taxate cu 75%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro şi neasumat de ministrul Finanţelor, Anca Dragu.  

PFA vor beneficia de avantaje anul viitor

Între altele, Biriş a mai susţinut că nu am avut ca ţintă mărirea sau micşorarea impozitării PFA în proiectul de modificare a Codului fiscal care a stârnit scandal zilele acestea, ci principiul echităţii.

"Dacă tot continuăm să ne furăm căciula şi să aşezăm sarcina fiscală funcţie de cum şi cât câştigăm, vom avea în ţara asta mereu şmecheri şi fraieri", a spus Biriş.

Proiectul despre care vorbim, pe care şi-l asumă, propune unificarea contribuţiilor sociale la angajator cu cele la angajat, mutarea lor în contul persoanei fizice şi plata lor indiferent de tipul de venit. Ar fi însemnat dublarea contribuţiilor în cazul PFA. Biriş susţine că nu ar fi chiar aşa şi că pe zona PFA oricum sunt nişte prevederi care vor avantaja această categorie începând de anul viitor, fără însă să le nominalizeze. 

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO