Birocraţie, materiale ieftine sau neconforme, imputate programului de reabilitări

Programul naţional de reabilitare termică se loveşte de mai multe probleme, precum birocraţia, lipsa unui control al costurilor din partea beneficiarilor, folosirea unor materiale ieftine sau neconforme, consideră participanţii la o conferinţă pe tema construcţiilor organizată de Ziarul Financiar.
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 16:03
Birocraţie, materiale ieftine sau neconforme, imputate programului de reabilitări

„Eu personal am văzut o problemă în acel program, cu birocraţia. (…) Şi mai este ceva care descurajează extraordinar de mult aceste proiecte: faptul că dacă o persoană vrea să-şi reabiliteze apartamentul de la etajul 5 dintr-un bloc de zece etaje, face treaba asta fără proiect, fără autorizaţie, şi nu se întâmplă nimic. Nu este sancţionat, nu este nimeni care să-l oprească”, a declarat Alin Bărbuţ, director regional de vânzări al producătorului de materiale de construcţii AdePlast.

El a afirmat că o altă problemă este legată de costul reabilitării, în creştere, asupra căruia locatarii nu au un control efectiv. Pe de altă parte, în multe cazuri sunt folosite materiale ieftine sau neconforme, care afectează calitatea termoizolaţiilor.

„În ultima perioadă am observat o stagnare a reabilitărilor la nivel naţional. Tot mai mulţi oameni îşi reabilitează pe cont propriu, inclusiv asociaţiile de locatari”, a adăugat Bărbuţ.

Ion Dogeanu, director executiv al agenţiei locale pentru energie la Primăria Sector 1 din Bucureşti, spune că programul nu funcţionează.

„Programul naţional nu funcţionează şi n-a funcţionat de când a fost legea în vigoare. Noi ne-am luptat mai mult de cinci ani ca să fie modificată, pentru că prima variantă era foarte birocratică şi nu s-a întâmplat chiar nimic în România, dacă cele zece blocuri care s-au făcut din 2004 până în 2008 înseamnă ceva. După prima modificare (…) programul s-a deblocat şi s-a blocat din nou în momentul în care Guvernul trebuia să deconteze partea care îi revenea”, a declarat Dogeanu.

Mihnea Şerbănescu, director general al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, a adus în discuţie implicaţiile de ordin estetic ale programului.

„Reabilitarea termică ar fi trebuit să aibă două scopuri principale. Unul este evident cel al eficienţei energetice, dar nu se vorbeşte deloc despre aspect. Eu am văzut în reabilitarea termică o şansă pentru ca oraşele să arate mai bine, chestiune care zic că ne-ar schimba viaţa tuturor”, a spus el.

Prezent la eveniment, Cristian Stamatiade, directorul direcţiei tehnice în costrucţii din cadrul Ministerului Dezvoltării, a afirmat că abaterile de la lege se regăsesc în toate domeniile, trebuie sanctionate, dar nu este vorba despre o situaţie generalizată.

„Bani sunt în continuare, în limita în care se aprobă prin buget. Sunt prevăzuţi în continuare şi pentru 2013-2014, s-au făcut intervenţii pentru accesarea fondurilor europene. (…) Se lucrează şi se vor asigura fonduri, dar dacă discutăm să facem toată România într-un an sau doi, nu, în niciun caz. Trebuie eşalonat”, a spus el, răspunzând unei întrebări legată de nivelul fondurilor disponibile pentru acest program.

El a amintit că Ministerul Dezvoltării vrea să includă în acest program şcolile şi spitalele, lucrările urmând să fie finanţate din fonduri europene şi bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai din investiții din cauza lipsurilor
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai ...
Municipalitatea a tăiat din investiţii din cauza lipsei banilor, a declarat, marţi, primarul general Nicuşor Dan, atrăgând atenţia asupra "dezechilibrului" dintre fondurile pentru Primăria......
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, din cauza războiului din Ucraina
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, ...
Banca Mondială prognozează o scădere a economiei în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, în care este inclusă ...
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ce a devenit prim-ministru
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ...
Avocaţii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman afirmă că noua sa funcţie de premier îi permite ...
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
În primul semestru din 2022, turiştii au petrecut în total aproximativ 199 de milioane de nopţi în spaţii de cazare ...