Biroul Asigurătorilor a soluţionat integral 85% din dosarele Astra Asigurări şi 75% dintre cele ale Carpatica Asigurări

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România - BAAR a soluţionat integral 85% din dosarele de daună Carte Verde preluate de la Astra Asigurări, respectiv 79% din cele de la Carpatica Asigurări, până la data de 31 mai 2017, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES.
Economica.net - mar, 20 iun. 2017, 11:06
Biroul Asigurătorilor a soluţionat integral 85% din dosarele Astra Asigurări şi 75% dintre cele ale Carpatica Asigurări

Ca urmare a falimentului celor două societăţi, Astra şi Carpatica, BAAR a plătit până la 31 mai 2017 despăgubiri în sumă totală de 213,1 milioane lei (din care 125,9 milioane lei pentru Astra şi 87,2 milioane lei pentru Carpatica) şi mai are dosare în lucru, în diferite stadii de soluţionare, cu o rezervă totală rămasă însumând 209,8 milioane lei (din care 109,3 milioane lei pentru Astra şi 100,5 milioane lei pentru Carpatica).

În acelasi timp, o analiză a cererilor de rambursare în funcţie de ţările de provenienţă evidenţiază faptul că peste 60% dintre solicitări provin din Italia, Germania şi Marea Britanie, atât în cazul Astra cât şi în cel al Carpatica.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras în data de 26 august 2015 autorizaţia de funcţionare a societăţii Astra Asigurări şi a luat aceeaşi decizie în ce priveşte societatea Carpatica Asigurări, un an mai târziu, respectiv în data de 27 iulie 2016.

Retragerea autorizaţiei de funcţionare a celor două societăţi a avut drept consecinţă imediată pierderea calităţii acestora de membru al Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) şi, implicit, preluarea spre gestionare de către BAAR a tuturor dosarelor de daună Carte Verde care implică autovehiculele asigurate în mod valabil la data accidentului la Astra Asigurări, respectiv Carpatica Asigurări.

De la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a Astra Asigurări şi până la 31 mai 2017, au fost transferate către BAAR un număr de 7313 dosare de daună.

Dintre acestea, au fost soluţionate integral 6.218 dosare au fost soluţionate integral, cuantumul total al sumei achitate de Birou fiind de 114,9 milioane lei. În procente, Biroul a soluţionat şi achitat până la 31 mai 2017 circa 85% din numărul total al dosarelor avizate la acesta pentru Astra Asigurări.

De asemenea, 117 dosare au fost soluţionate parţial, sumă plătită de către BAAR fiind de 11 milioane lei. Până la soluţionarea completă a acestor dosare, BAAR a constituit suplimentar o rezervă de daună în valoare de 29,7 milioane lei.
Alte 978 dosare se află în curs de soluţionare, iar rezerva de daună constituită în acest scop de către Birou este în valoare de 79,6 milioane lei.

Din cifrele prezentate rezultă faptul că pentru dosarele soluţionate parţial sau care se află în curs de soluţionare în cazul Astra Asigurări, rezerva de daună constituită rămasă la nivelul BAAR este, în prezent, de 109,3 milioane lei.

În ce priveşte Carpatica Asigurări, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România i-au fost avizate în total 6.070 dosare de daună în intervalul cuprins între 27 iulie 2016 şi 31 mai 2017. Au fost soluţionate integral 4.781 dosare, pentru care s-a achitat suma de 81,4 milioane lei şi parţial 83 de dosare pentru care până în prezent s-au achitat 5,8 milioane lei şi s-a constituit o rezervă de daună rămasă de 23,3 milioane lei

În curs de soluţionare sunt 1.206 dosare, pentru care s-a constituit o rezervă de daună în valoare de 77,2 milioane lei

Pentru dosarele soluţionate parţial sau care se află în curs de soluţionare în cazul Carpatica Asigurări, rezerva de daună constituită rămasă la nivelul BAAR este, în prezent, de 100,5 milioane lei. În procente, circa 79% din numărul total al dosarelor preluate de BAAR pentru aceeaşi societate au fost deja soluţionate integral, celelalte aflându-se în diferite faze de soluţionare.

‘Nu în ultimul rând, facem precizarea că BAAR este pregătit să preia şi în continuare avizări pentru cazuri de daună Carte Verde care au fost sau vor fi produse de autovehicule asigurate cu poliţe RCA valabile la data accidentului la Astra Asigurări, respectiv Carpatica Asigurări’, se menţionează în comunicat.

Contractele de reasigurare încheiate de BAAR pentru poliţele RCA încă valabile după data retragerii autorizaţiilor Astra Asigurări şi Carpatica Asigurări au fost de tip excedent de daună. Primele plătite de BAAR pentru această protecţie prin reasigurare au fost în total de patru milioane de euro.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR este o asociaţie profesională, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule.

Te-ar mai putea interesa și
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar în funcție de cifra de afaceri, va ajunge până la finele anului la......
Update 2: Procesul de vot s-a încheiat. A început votul. Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Update 2: Procesul de vot s-a încheiat. A început votul. Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, ...
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...
Update:  Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou au fost eliberați
Update: Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ...
Update: Canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi în China de la sfârşitul anului 2018 şi eliberaţi vineri, ...