Marius Șcuta, JLL: Companii care nu sunt prezente în România caută să închirieze birouri pentru 4.500 – 4.800 de angajați

28 02. 2022
spatii birouri

„Discutăm cu 13 companii noi care încearcă să intre în România, care sunt în proces de a intra în România, iar suprafața pe care o vizează este de 45.000 de mp, iar dacă facem un calcul, vom avea circa 4.500 – 4.800 de angajați noi”, spune Marius Șcuta din cadrul JLL.

Companiile interesate în a deschide birouri în România sunt din Germania, acolo unde, spune Șcuta, sindicatele au un cuvânt de spus, și activeză în domenii precum IT, dar și automotive sau pe partea de suport. Nu doar Bucureștiul este căutat pentru noi birouri, ci și principalele orașe din țară, acolo unde s-a dezvoltat o piață de birouri, și vorbim de Timișoara, Iași și Cluj-Napoca.

Marian Popa, Managing Director al Globalworth, declara săptămâna trecută că sunt în piață 12 companii care sunt în căutare de spații mari, de până în 10.000 de mp. Printre acești chiriași se numără și noi companii care caută să închirieze suprafețe mari la București, dar și chiriași care caută să se extindă. În plus, mai spune Popa, companiile din domeniul IT, și-au mărit în ultimele șase luni spațiile de care dispune cu cel puțin 10%.

Mai puține birouri în București

Despre piața birourilor din București, Șcuta spune că anularea PUZ-urilor a blocat mai multe proiecte de birouri, iar anul acesta vom avea un stoc redus de clădiri de birouri. „Vom vedea puține proiecte finalizate anul acesta și există șanse să fie și mai puține daca anumite proiecte nu se vor finaliza și se amână pentru anul viitor”, mai spune Marius Șcuta.

În plus, se pare că sunt companii unde angajații vor să revină la birouri, iar dacă angajatorii nu deschid birourile, puteam vedea o fluctuație a personalului de 20%. În domeniile în care e nevoie de socializare, trendul este pentru întoarcerea la birou. Și pentru că oferta este redusă, în unele proiecte chiria se va majora cu 0,5 – 1 euro /mp.

Pe piața subînchirierilor sunt disponibili 60.000 de mp, mai spune Șcuta, care atrage atenția că pe piață au fost disponibili chiar și 80.000 de mp, însă doar 5.000-6.000 de mp au fost subînchiriați altor companii. “Diferența nu estă că s-a ocupat, ci companiile au decis să-și ia înapoi spațiile puse pe piață“, completează Șcuta.

Fotografie de Israel Andrade pe Unsplash