Birourile din Pipera sunt pe jumătate goale

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti s-a menţinut la 17,5% în ultimele trei luni, însă diferenţele între regiuni s-au adâncit, astfel că în Floreasca se înregistrează un minim de 3%, în timp ce în Pipera peste 50% din suprafaţă este liberă, potrivit Colliers.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 11:42
Birourile din Pipera sunt pe jumătate goale

„Rata medie de neocupare la nivelul Bucureştiului a rămas constantă în trimestrul al treilea, dar diferenţele înregistrate între ratele pe sub-zone indică o creştere a competiţiei în viitor, în special în cazul clădirilor de birouri situate în zonele centrale şi semi-centrale”, arată cel mai recent de piaţă publicat de Colliers International.

Deşi rata medie de neocupare este de 17,5%, indicatorul real este cu 1-2% mai mare, ca urmare a spaţiilor disponibile pentru sub-închiriere.

„Analiza aprofundată a ratei de neocupare pe sub-zone evidenţiază însă diferenţe considerabile între regiuni, de la 3% în Floreasca la peste 50% în Pipera. Dacă în zonele semi-centrale şi periferice s-au resimţit creşteri uşoare ale gradului de neocupare, în zona centrală acesta a scăzut, ca urmare a volumului de tranzacţii încheiate în zonă-peste 30% din spaţiile tranzacţionate în trimestrul trei având ca obiect clădirile din această zonă. Spaţiile disponibile din zona Victoriei-Charles de Gaulle reprezintă 23% din stocul existent în această zonă”, se menţionează raport.

Astfel, în Pipera din 190.000 de metri pătraţi de birouri 52% sunt neocupaţi, în timp ce în zona Victoriei-Charles de Gaulle pentru aproape un sfert din spaţiile totalizând 227.000 metri pătraţi proprietarii caută chiriaşi.

În celelalte zone, gradul de neocupare este de sub 10%, respectiv 9% din 252.000 metri pătraţi în Dimitrie Pompei şi 6% din 168.000 de metri pătraţi în vestul Bucureştiului.

În zona Barbu Văcărescu-Floreasca sunt construite proiecte totalizând 123.800 de metri pătraţi, din care doar 3% reprezintă spaţii disponibile.

„Ţinând cont că proiectele anunţate în ultimele luni vor începe sau au început procesul de pre-închiriere, competiţia se va accentua în zona Floreasca- Barbu Văcărescu. Livrarea acestor dezvoltari este planificată pentru 2013-2015, perioadă în care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate”, a declarat Viorel Opaiţ, corporate services director în cadrul Colliers International România.

La sfârşitul trimestrului trei, stocul de birouri de clasa A din Bucureşti a ajuns la 1,54 milioane de metri pătraţi, în condiţiile în care prima fază din cadrul proiectului AFI Business Park şi alte două clădiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 şi Monolit Square) au adus pe piaţă 20.000 metri pătraţi.

În ceea ce priveşte activitatea de închiriere, în trimestrul trei au fost încheiate tranzacţii la chirii efective sensibil mai mici, proprietarii fiind dispuşi să menţină chiriile contractuale constante.

Întreaga activitate de închiriere din ultimul trimestru a totalizat 35.000 metri pătraţi, din care 28.000 metri pătraţi au reprezentat cererea netă (respectiv contracte noi). Astfel, cererea netă totală în primele nouă luni a atins volumul de 93.000 metri pătraţi, din care 40% au fost generaţi de pre-închirieri.

Te-ar mai putea interesa și
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în anul 2026, în condiţiile în care, în prezent, aproximativ două......
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...
Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie
Turcia ar putea renunţa la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie
Turcia ia în calcul serios să renunţe la testele PCR pentru turiştii români înainte de 1 iunie, a declarat marţi Ferit ...
OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri
OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri
Guvernele interesate de venituri suplimentare odată cu ieşirea din criza coronavirusului ar trebui să majoreze taxele ...