Bismarck, EIA: Relaţiile contractuale pe care clienţii din România le au cu Schweighofer ar trebui oprite

Relaţiile contractuale pe care clienţii din România le au cu Schweighofer ar trebui oprite, în condiţiile în care legislaţia este încălcată, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu /Environmental Investigation Agency - EIA/.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 13:27
Bismarck, EIA: Relaţiile contractuale pe care clienţii din România le au cu Schweighofer ar trebui oprite

‘Retailerii, clienţii, care achiziţionează lemn tăiat ilegal de la Schweighofer trebuie să înceteze imediat relaţiile contractuale cu această companie. Este normal să se întâmple asta, mai ales că vorbim de încălcarea legislaţiei. Este foarte important că există numeroase metode prin care putem lupta împotriva acestor companii. Întrebarea este dacă eşti una dintre cele mai mari companii, atunci de ce să nu ai capacitatea să opreşti tu acest fenomen şi să decizi cu cine derulezi afaceri. O astfel de companie trebuie să fie responsabilă. Compania spune că ‘nu noi am fost cei care am tăiat primii arbori aici’, ceea ce nu e normal’, a punctat Bismarck.

Pe de altă parte, Bogdan Todoran, preşedintele organizaţiei Nostra Silva, a precizat că din raportul EIA reiese că ‘orice lemn vândut în România nu este sigur’. ‘Prezumţia este că ai o şansă de 50% să cumperi produse din lemn tăiat ilegal’, a adăugat Todoran.

De asemenea, Magor Csibi, directorul WWF-România a precizat că ‘România nu trebuie să oprească industria, totuşi’, iar ‘ceea ce trebuie să înţelegem este că demersurile noastre sunt acelea de a nu susţine companiile care încalcă regulile’.

Conform raportului Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu /Environmental Investigation Agency – EIA/, în România, pe lista clienţilor Schweighofer se afla, la nivelul anului 2014: Enel Energie S.A, Egger România SRL, Kronoşpan România SRL, Dedeman SRL, Hornbach Baumarkt AG, Bricostore SRL, BauMax.

Raportul EIA, prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, arată că aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer.

Rezultatele Raportului ‘Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare şi corupţia din România’ este contestat de compania austriacă, aceasta precizând că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.

‘Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum şi întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros şi eficient de control al originii lemnului şi să prelucrăm doar lemn cu documente complete şi corecte, care respectă toate reglementările din România şi din Uniunea Europeană’, se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece, publicat miercuri.

În urma apariţiei în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a declanşat, în perioada 7 aprilie – 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora’, notează sursa citată.

La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier

Te-ar mai putea interesa și
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în următorii zece ani. Ce trebuie făcut
Explozia regenerabilelor crește necesarul de investiții în rețeaua națională de transport la 7 miliarde de lei în ...
Transelectrica arată că, în condițiile valului nou al regenerabilului, sunt necesare investiții de amploare în zona de sud est a țării, propice pentru noi instalări, în special în eolian.......
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr
India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, plafonând exporturile din ...
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung și Stellantis investesc 2,5 mld. USD într-o nouă fabrică de baterii în SUA
Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis vor investi peste 2,5 miliarde ...
Nicușor Dan: Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon, al doilea park & ride din București
Nicușor Dan: Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon, al doilea park & ride din București
Miercuri dimineața a fost deschisă parcarea de la Cora Pantelimon, a anunțat primarul general Nicușor Dan. Aceasta este ...