Bitcoin scade sub 60.000 de dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie

Cotaţia bitcoin a scăzut marţi cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 16 nov. 2021, 14:43
Bitcoin scade sub 60.000 de dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie

Cea mai importantă monedă digitală înregistrase săptămâna trecută un nivel record, 69.000 dolari, dar de atunci a scăzut cu 14%, ajungând la 58.600 dolari, şi s-a redresat uşor, la 60.350 dolari.

O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut marţi cu 4,5%, la 4.355,40 dolari.

Analiştii apreciază că declinul nu vine în urma apariţiei unor ştiri, ci pare determinat de câştigurile înregistrate de investitori după creşterea de săptămâna trecută.

Din iunie, bitcoin şi-a dublat valoarea pe fondul aşteptărilor că vor fi adoptate din ce în ce mai multe tranzacţii cu criptomonede.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcţionează non-stop pentru a verifica tranzacţiile cu bitcoin.

În 8 noiembrie, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a depăşit, pentru prima dată, pragul de 3.000 de dolari, graţie apetitului firmelor din sectorul financiar tradiţional şi interesului investitorilor îngrijoraţi de evoluţia inflaţiei.

Piaţa criptomonedelor avea luni dimineaţă o valoare de 3.007 miliarde de dolari, potrivit portalului CoinGecko, care urmăreşte piaţa formată din cele peste 10.000 de criptomonede.

La fel ca şi în alte situaţii, analiştii au dificultăţi în a găsi o explicaţie pentru creşterea semnificativă înregistrată luni de preţul criptomonedelor.

„Piaţa criptomonedelor se umflă cu o viteză ameţitoare”, explică Ipek Ozkardeskaya, analistă la SwissQuote, adăugând că este vorba „pe de o parte de speculaţie, iar pe de alta de realitate”.

Începând de la finele lunii octombrie, pieţele americane au acces la un produs financiar de tip ETF, care este corelat cu bitcoin, ce permite investitorilor să parieze pe evoluţia celei mai importante criptomonede fără a părăsi Wall Street.

De asemenea, spre deosebire de euro sau dolar, numărul de bitcoin este fixat la 21 de milioane, care sunt emişi gradual, o regulă care este imposibil să fie modificată fără controla întreaga reţea descentralizată.

În consecinţă, unii investitori estimează că criptomonedele sunt un mijloc de a se proteja împotriva inflaţiei, care creşte în Europa şi America de Nord.

„Este o strategie extrem de riscantă, având în vedere cât de volatile sunt criptomonedele şi că valoarea lor poate suferi de pe urma presiunii organismelor de reglementare şi chiar a comentariilor de pe reţelele sociale”, avertizează Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Bitcoin şi ethereum reprezintă peste 40%, respectiv 20%, din piaţa tuturor criptomonedelor, volatilitatea fiind mai exacerbată pentru micile criptomonede.

Te-ar mai putea interesa și
Liviu Gavrilă, RWEA: Borna de preț pentru energia eoliană este de 70 de euro/MWh, vom avea 300 MW noi instalați în acest an, ajungem la 7.000 MW  în 2030. Consumul va crește – INTERVIU
Liviu Gavrilă, RWEA: Borna de preț pentru energia eoliană este de 70 de euro/MWh, vom avea 300 MW noi instalați în acest ...
Am vorbit cu Liviu Gavrilă, vicepreședinte al Asociației pentru Energie Eoliană din România (RWEA), actual șef la Enery România și fost director în CEZ și Evryo, despre ce se întâmplă......
Răzvan Sturza, Motorola România: Am plecat de la zero, acum suntem pe locul 3. România joacă un rol strategic în regiune, iar succesul de aici ne ajută la campanii care sunt replicate și în alte țări
Răzvan Sturza, Motorola România: Am plecat de la zero, acum suntem pe locul 3. România joacă un rol strategic în regiune, ...
Motorola Mobility, parte a grupului chinezesc Lenovo, a devenit, în doar câțiva ani de la relansarea pe piața locală, ...
Strategie câștigătoare pe timp de criză. Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut, pentru 1,8 milioane de euro. „Prețurile rămân stabile”
Strategie câștigătoare pe timp de criză. Danezii de la FirstFarms au vândut de abia acum producția anului trecut, pentru ...
Producătorul de cereale danez FirstFarms A/S, cu exploatații de 6.400 de hectare de teren, anul trecut, în România, a ...
EXCLUSIV Cele mai mari schimbări din istoria ASF, cu impact pentru milioane de români. „Vom avea o imagine în timp real asupra piețelor”. Cum va ajuta Inteligența Artificială la evitarea unor noi mari falimente
EXCLUSIV Cele mai mari schimbări din istoria ASF, cu impact pentru milioane de români. „Vom avea o imagine în timp ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trece, în următorii ani, prin cel mai amplu proces de digitalizare și ...