Partea gri a Black Friday: Practicile comerciale înșelătoare și cum să te protejezi de ele

Extrem de așteptată de consumatori, Black Friday, campania de shopping a anului, poate însemna pentru cei mai puțin atenți prețuri mai mari față de o perioadă obișnuită, sau chiar probleme cu primirea comenzii sau cu produse neconforme. ECONOMICA.NET a întrebat un avocat la ce se pot aștepta consumatorii și cum să rezolve, legal, problema.
Alina Stanciu - mar, 03 nov. 2020, 13:45
Partea gri a Black Friday: Practicile comerciale înșelătoare și cum să te protejezi de ele

Sentimentul urgenței pe care îl creează cu ușurință retailerii într-o perioadă de campanie precum Black Friday reduce de obicei vigilența consumatorilor care pot cădea mult mai ușor în tot felul de capcane. Practicile comerciale înșelătoare sunt destul de frecvente în această perioadă, iar printre cele mai des întâlnite, potrivit Ioanei Doagă, avocat DB Legal, se numără faptul că:

–        unii comercianți marchează, cu majuscule, caracteristici pe care produsul oferit spre vânzare nu le deține, în fapt;

–        unii comercianți omit să prezinte fișa tehnică a produsului la momentul achiziției, mizând pe faptul că majoritatea clienților, intrați în febra cumpărăturilor de Black Friday, nu se informează corespunzător;

–        unii comercianți aleg să reambaleze produsele folosite în magazine cu titlu de prezentare și să le vândă, că și cum ar fi produse noi.

“În unele cazuri, prețul ridicol de mic este un indicator bun al faptului că produsul propus spre vânzare prezintă capcane, fie că este vorba despre produse folosite și resigilate sau despre produse cu defecte mai mici sau mai mari de fabricație. Prin urmare, sfatul meu este ca persoanele interesate de achiziționarea de chilipiruri de Black Friday să facă verificările necesare cu privire la produsul dorit, pentru a afla daca nu cumva produsul face parte dintr-o generație mai veche și este vândut la un preț superior”, a explicat Doagă,  pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acesteia, cumpărătorii ar trebui să verifice, înainte de a deschide cutiile produselor, dacă acestea prezintă sigiliile originale aplicate pe cutii. Aceasta mai ales în cazul produselor din sfera IT&C.

Ce reduceri de preț pot aplica comercianții

Potrivit lui Doagă, reducerile de preț practicate de vânzători trebuie să se realizeze cu respectarea dispozițiilor legale incidente. “Astfel, art. 33 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață (“O.G. nr. 99/2000”) stabilește faptul că orice vânzător care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spatiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spatiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus. Conform aceluiași articol din O.G. nr. 99/2000, orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fară echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior barat, fie prin mențiunile “preț nou”, “preț vechi” lângă sumele corespunzătoare, ori fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior barat”, explică aceasta.

Cum se pot proteja consumatorii de practicile înșelătoare

Avocatul mai spune că există o serie de demersuri simple la care pot apela clienții, pentru a se proteja:

Astfel, cumpărătorul poate contacta telefonic vânzătorul pentru a solicita informații suplimentare asupra produsului dorit, serviciilor post-vânzare oferite (garanție/mentenanță) sau a condițiilor de livrare a produsului. “Maniera în care vânzătorul răspunde acestor întrebări va oferi suficiente indicii asupra seriozității sale”, crede Doagă.

În plus, din momentul în care a primit un produs comandat online, consumatorul are dreptul de a denunța contractul și de a returna produsul achiziționat în termen de 14 zile, dacă nu este mulțumit de acesta, fără a fi nevoit să invoce vreun motiv. În cazul returnării produsului, cumpărătorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

Vânzătorul are obligația de a rambursa toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea cumpărătorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a cumpărătorului, conform art. 13 din Ordonanță de Urgenta nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (“O.U.G. nr. 34/2014”).

În magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care clientul plătește și primește produsul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către vânzător, a acceptării comenzii clientului.

În cazul în care nu rezolvă pe cale amiabilă problema ridicată, consumatorii se pot adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorul ori Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, după caz, în legătură cu încălcările prevederilor reglementate, sau prin acționarea în justiție a comercianților care au săvârșit sau sunt susceptibili să săvârșească încălcări ale drepturilor cumpărătorilor.

La ce riscuri se supun comercianții

Pe de altă parte, și comercianții online se supun unor riscuri avînd în vedere că depind de serviciile unor companii IT pentru a menține website-ul functional, chiar în condițiile unui aflux mare de vizitatori. “Din cauza numărului mare de accesări din partea potențialilor clienți, traficul generat poate bloca website-ul comerciantului, ceea ce se traduce în pierderi financiare pe perioada imposibilității accesării acestuia. Totodată, în cazul în care website-ul comerciantului funcționează deficitar (spre exemplu în cazul unei viteze de încărcare reduse), unii potențiali cumpărători pot alege să nu continue cu achiziția, ceea ce, din nou, se traduce în pierderi financiare. Sfatul meu este că, anterior perioadei de reduceri cu ocazia Black Friday, compania vânzătoare să își analizeze resursele IT, să contracteze eventual serviciile unor firme de specialitate, iar contractele încheiate cu aceste firme IT specializate să includă prevederi cu privire la cum răspunde compania IT în cazul unor deficiențe vădite în furnizarea serviciilor de mentenanță pe perioada reducerilor”, crede avocatul DB Legal.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Producătorul de componente auto Schaeffler AG a inaugurat vineri o nouă fabrică în Szombathely, vestul Ungariei, o investiţie greenfield de 23,5 miliarde de forinţi (67,1 milioane de euro),......
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Grupul Agroland, care operează cea mai mare reţea de magazine cu produse pentru grădinărit, îngrijirea animalelor şi ...
Cîţu: Ursula von der Leyen va ajunge la București pe 27 septembrie. Asta înseamnă că PNRR-ul este aprobat
Cîţu: Ursula von der Leyen va ajunge la București pe 27 septembrie. Asta înseamnă că PNRR-ul este aprobat
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va veni la Bucureşti pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că Planul ...
Guvernul sloven impune vaccinarea obligatorie a bugetarilor
Guvernul sloven impune vaccinarea obligatorie a bugetarilor
Slovenia a decretat vineri vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru toţi funcţionarii publici, decizie menită să încurajeze ...