Black Friday 2023, profitabil sau un rău necesar? Cum văd retailerii cel mai mare eveniment de shopping al anului

Aflat la ediția a 12-a în România, Black Friday este încă un eveiment de shopping foarte așteptat de clienți pentru care retailerii se pregătesc și cu jumătate de an înainte. Generează vânzări record pentru aproape toată lumea. Ce se întîmplă însă cu indicatorul de profitabilitate?
Alina Stanciu - lun, 30 oct. 2023, 22:09
Black Friday 2023, profitabil sau un rău necesar? Cum văd retailerii cel mai mare eveniment de shopping al anului

„Dacă nu faci Black Friday, nu vei vinde nimic, pentru că toți ceilalți vor vinde în campanie. Deci, trebuie să faci și tu Black Friday”, este un motiv pentru care, în ultimii 12 ani, lista magazinelor care organizează campania de Black Friday a crescut exponențial.

Retailerii nu pot să nu țină cont de dorințile clienților lor, iar studiile arată că românii așteaptă acest eveniment de shopping și se pregătesc pentru el.

Spre exemplu, anul trecut, 6 din 10 români declarau că intenționează să cumpere cel puțin un produs sau serviciu de Black Friday, potrivit unui studiu MKOR.În plus, 80% spuneau că vor aloca bugete în funcție de ce oferte vor găsi.

Iată de ce oferta de Black Friday crește.

Este însă o astfel de campanie profitabilă pentru cei ce o organizează?

„Toți organizează Black Friday, deci trebuie să faci și tu Black Friday, deși profitabilitatea scade foarte mult. Este adevărat, mai golești din stocuri, dar în luna noiembrie profitabilitatea este mult scăzută datorită procentelor de reducere. Este însă o chestiune pe care trebuie să ți-o asumi”, a explicat în cadrul retailArena Adrian Câzu, director de dezvoltare Benvenuti.

De asemenea, dacă obiectivul nu este de a genera profituri importante ci de a crește baza de potențiali clienți, Black Friday  poate fi o campanie de neratat.

„Profitabilitatea este, într-adevăr, mult scăzută, dar Black Friday trebuie privită și ca o investiție pe termen lung – achiziționezi un pool foarte mare de clienți care ulterior o să revină la tine”, crede Nicoleta Dumitrescu, COO Lensa.

În funcție de modelul de business și de piața pe care activează, sunt însă retaileri a căror profitabilitate scade „ușor” de Black Friday sau alții care se uită  la partea plină a paharului și calculează totul în valoare și nu porcentual.

„În cazul nostru, profitabilitatea este doar ușor scăzută. Clienții noștri vin pentru produsele-tractor (produse foarte căutate n.red.) pentru care oferim, într-adevăr, reduceri foarte mari. Însă, în același timp, mai cumpără și alte produse printre care și brandurile noastre proprii pentru care marja de profitabilitate este mai mare. În plus, pentru echipă, Black Friday este motivant. În Black Friday chiar vezi roadele muncii tale foarte rapid”, a declarat Raluca Radu, country manager al retailerului de fashion Answear.

„În 2019-2020 ziceam că Black Friday  este un rău necesar. Între timp, am optimizat lucrurile destul de mult, astfel că luna noiembrie a anului trecut a fost cea mai profitabilă lună din an din punct de vedere valoric. Procentual a fost cea mai mică marjă din an”, a explicat și Alin Vlad, eCommerce director Otter.

Anul acesta, eMag, cel mai mare retailer online din România, organizează Black Friday în data de 10 noiembrie.

Answear intră în campanie în data de 9 noiembrie, Lensa în data de 1 noiembrie, Otter și Benvenuti în data de 10 noiembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...