Black Friday şi sărbătorile au adus pe creştere piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a urcat anul trecut cu 2% comparativ cu 2011, la 1,4 miliarde euro, pe fondul creşterii de 10% înregistrate în ultimul trimestru, când au avut loc campaniile Black Friday şi cele de Crăciun, potrivit unui studiu realizat de GfK.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 12:42
Black Friday şi sărbătorile au adus pe creştere piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată în 2012

Vânzările din perioada octombrie-decembrie 2012 au însumat 503 milioane euro.

„Vânzările din trimestrul patru au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluții pozitive comparativ cu trimestrul patru din 2011. Totuşi, la nivelul întregului an rezultatele au fost mixte printre piețele monitorizate de TEMAX® România. Performanțe pozitive s-au remarcat în cazul sectoarele foto, telecom, IT şi electronice, în timp ce electrocasnicele mici şi cele mari au avut de suferit şi s-au situat sub anul trecut”, se arată într-un comunicat al GfK.

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine în anul 2012, cu o creştere de aproximativ 11% faţă de anul anterior, piața atingând o valoare de 49 milioane euro.

Piața camerelor foto digitale este şi una dintre piețele cu cea mai mare pondere a campaniilor promoționale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pieței, aducând valoare extra pe piaţă în trimestrul al doilea şi al patrulea, arată GfK.

Vânzările din ultimul trimestru al anului trecut au fost cu 25% mai mari decât cele de anul trecut, însumând 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acestă valoare vine de la segmentul de D-SLR.

Şi piața de telefoane mobile şi smartphone-uri a urcat cu 2% anul trecut, la 75 milioane de euro, în ultimul trimestru creşterea fiind de 23,7%.

„Chiar dacă telefoanele mobile încă domină piața în termeni de volum, acestea pierd teren de la lună la lună. Segmentul aducător de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurând succesul pieței de telecom cu o prezență în toate clasele de preț importante şi un portofoliu larg de dispozitive”, relevă GfK. Anul 2012 a înregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.

În ultimele trei luni ale anului 2012, piața de IT a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu trimestrul patru din 2011, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro. Potrivit studiului, rezultatele campaniilor Black Friday le-au depăşit pe cele ale tradiționalului sezon de Crăciun. Promoțiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mauşi, tastaturi şi camere web) şi computere portabile. Pe întreg anul, avansul s-a situat la 4%.

Segmentul electronicelor a încheiat anul trecut cu 5% creştere, la 296 milioane de euro, numai în trimestrul patru având vânzări de 116 milioane euro.

„Această creştere a fost generată de evoluțiile pozitive ale vânzărilor cu televizoare cu ecran plat, în timp ce restul produselor electronice au înregistrat rate de creştere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost în decembrie 2012 similară cu cea din decembrie 2011. Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra”, reiese din raportul GfK.

Vânzările de electrocasnice mici au fost anul trecut de 106 milioane de euro, cu evoluţii pozitive pe majoritatea categoriilor. Scăderi au fost raportate la friteuze, storcătoare de fructe şi legume şi maşini de făcut pâine.

Ultimul trimestru din 2012 a adus o revenire pe segmentul electrocasnicelor mari, care a înregistrat pentru prima dată în acest an o creştere a vânzărilor, 1,6% peste trimestrul patru din 2011. Totuşi, performanța anuală este cu aproape 6% sub cea înregistrată anul trecut, valoarea situându-se la 310 milioane de euro.

Piața de imprimante şi multifuncționale continuă să fie stabilă şi în ultimul trimestru a lui 2012, ajungând la valoarea de 10 milioane de euro şi o stagnare de 0,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru întregul an s-a înregistrat o uşoară scădere, de aproape 1%, față de 2011.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK pentru a monitoriza piețele bunurilor de folosință îndelungată.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...