Blaga: Delegaţia FMI, CE şi BM a pledat pentru consens politic pentru prioritizarea investiţiilor

Economica.net
28 01. 2013
vasile_blaga_ziare_online_info_73516400_95527800

„În cadrul discuţiilor am ridicat o serie de probleme despre cum văd dânşii dezvoltarea României. Pentru că, suntem cu toţii de acord că în anul 2011 creşterea economică a fost de puţin peste 2%, anul trecut 0,2%, prognozăm pentru anul acesta 1,6% şi, sigur, crescendo, până-n 2016, o creştere de 3%. Dar, România nu este o ţară dezvoltată pentru care să fie suficient 1,6%. Avem nevoie de creşteri economice de 3% – 4% pentru ca lucrurile să evolueze pozitiv în ţară. Nu putem ajunge la astfel de procente de creştere economică fără a încuraja investiţiile directe şi fără să absorbim fonduri europene. Desigur, ne-am pus de acord cu domniile lor cu măsurile care se impun din acest punct de vedere, precum şi alte probleme legate de reforma în sănătate, sistemul bancar. Avem viziuni comune (…), împărtăşim aceeaşi idee şi noi am prins-o şi în programul de guvernare, în programul nostru electoral. Am spus de la început că problema cea mai mare a României şi a Europei o reprezintă crearea locurilor de muncă. Deci, măsuri active pentru a creşte numărul locurilor de muncă”, a explicat preşedintele PDL.

Liderul democrat-liberalilor a precizat că „prioritizarea investiţiilor în România” a fost discutată, în context, cu delegaţii FMI, CE şi BM.

„Un lucru este adevărat şi pot să-l confirm pentru că l-am discutat încă din timpul Guvernului Tăriceanu, am discutat despre prioritizarea investiţiilor în România, un lucru extrem de important pe care nu l-a realizat nicio guvernare. Şi asta din multe cauze. Ştim foarte bine că, prin 2009, (…) erau inventariate peste 40.000 de obiective de investiţii începute, unele din anii ’70. O să propunem Guvernului stabilirea unei liste, dacă doriţi, naţionale de investiţii, să ştim ce lucrări se vor continua în ţara asta şi care se vor opri, pentru că multe investiţii, e adevărat nu îşi au rostul.(…) Va trebui să avem o listă naţională şi suntem de acord şi noi, PDL, să o stabilim şi să fie urmată de toate guvernele care se vor succede în ţara asta”, a adăugat Blaga susţinând în acelaşi timp că banul public, în lipsa unui astfel de document ar fi o ”bătaie de joc”.

La întâlnirea cu delegaţii FMI, CE şi BM au participat din partea PDL, preşedintele partidului, Vasile Blaga, liderul europarlamentarilor democrat-liberali, Theodor Stolojan, secretarul general al formaţiunii, Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară şi vicepreşedintele Andreea Paul.