Blake Horsley, P3: Vrem să plasăm mai mult capital în România, mult mai mult decât până acum

Dezvoltatorul de spaţii logistice P3, deţinut de fondul suveran de investiţii GIC din Singapore, este interesat de noi achiziţii de terenuri şi de extinderea pe piaţa din România. Motorul creşterii este dat de expansiunea retailerilor, atât a celor online, cât şi a celor offline. 
Andrada Ghira - mie, 07 feb. 2018, 22:08
Blake Horsley, P3: Vrem să plasăm mai mult capital în România, mult mai mult decât până acum

Cu cel mai mare parc logistic din ţară, aflat pe şoseaua de centură a Bucureştiului, cu acces spre autostrada spre Piteşti, dezvoltatorul P3 îşi va exinde portofoliul de pe piaţa locală cu un nou proiect. Compania se află în discuţii pentru achiziţia unui teren în zona de nord a Bucureştiului, cu acces spre autostrada spre Ploieşti. Tranzacţia nu a fost încă finalizată, însă ar putea fi parafată peste trei luni, spune Blake Horsley, group development director în cadrul P3 Logistic Parks.

Pe radarul companiei pentru noi investiţii se află şi oraşele Cluj-Napoca şi Timişoara. 

„Sunem mulţumiţi cu România şi câştigurile pe care le realizăm. Vrem să plasăm mai mult capital în România, mult mai mult decât până acum. Este vorba de găsirea oportunităţilor pentru construcţia depozitelor noastre. Nu suntem un jucător pe partea de producţie, suntem un dezvoltator logistic, ceea ce înseamnă că ne vom concentra pe Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Nu ne uităm la alte locaţii pentru moment. Vrem să plasăm capital semnificativ. Nu vrem să construim depozite mici low-end, ci să aducem calitatea din parcurile P3″, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Horsley.

Compania a investit peste 230 de milioane de euro în România, potrivit calculelor Economica.net. 

Chiar dacă în România cei de la P3 deţin doar depozite, nu şi unităţi industriale, destinate companiilor producătoare, nu este excusă şi intrarea pe acest segment, mai ales că la Timişoara, cea mai mare parte a spaţiilor este dedicată industrialului. 

„Ne concentrăm pe spaţii logistice, dar nu exludem dezvoltarea de spaţii industriale. Când vorbim de zona de vest (nr. – Timişoara), normal că luăm în calcul şi cerinţele pe zona industrială, altfel nu reuseşti să-ţi faci masă critică cu logistica. Acolo, preponderent este segmentul industrial, se face producţie uşora, dar şi depozite pentru produsele respective”, spune Sînziana Pardhan, director general P3 România. 

Comerţul electronic creşte cererea de noi depozite 

Segmentul spaţiilor logistice şi industriale a înregistrat anul trecut un nou record. Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut cu 15% în 2017, la peste 525.000 de mp, înregistrând un nou maxim istoric, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL. 

55% din totalul cererii înregistrate la nivelul întregii pieţe a venit din partea companiilor de logistică, transport și distribuție. Acestea sunt urmate de retaileri, iar apoi de companiile cu activități de producție. 

După ce anul trecut au fost livrate noi depozite cu o suprafaţă de 65.000 de mp în cadrul parcului P3 Bucharest, compania a cumpărat recent 17 hectare de teren adiacent parcului, care vor permite dezoltarea proiectului la o suprafaţă totală de 500.000 de mp în următorii doi ani. 

Iar cea mai mare cerere vine din partea companiilor din retail, atât online, cât şi offline. Printre chiriaşii P3 Bucharest se numără Carrefour, eMag, Altex şi Interbrands.

Întrebat cât timp va mai dura cererea venită din partea retailerilor, Horsley zâmbeşte şi spune că „toată viaţa mea”. 

Comerţul electronic creşte rapid şi nu văd decât o singură direcţie. Nu aş vrea să fiu în retail acum, aş vrea să fiu în logistică. Este noul retail. O parte semnificativă din portofoliul nostru este dedicat pentru depozitele destinate comerţului electronic şi este evident cel mai mare motor de creştere, atât din partea retailerilor din online, dar şi din partea celor tradiţionali”, mai spune directorul de dezvoltare al grupului P3. 

P3 a finalizat în 2015 achiziţia proiectului logistic Europolisde la austriecii de la CA Immo, o tranzacţie estimată la 120 de milioane de euro. După achiziţie, dezvoltatorul a anunţat o investiţie de 65 de milioane de euro în noi depozite cu o suprafaţă de 90.000 de mp.

În 2016, P3 şi-a schimbat proprietarul. Fondurile de investiţii TPG Real Estate şi Ivanhoe Cambridge au vândut către fondul suveran de investiţii din Singapore, într-o tranzacţie de 2,4 miliarde de euro.  

P3 are în perzent 14 depozite cu o suprafaţă totală de 370.000 de mp, după ce anul trecut a livrat noi depoizte de 65.000 de mp, într-o investiţie estimată de Economica.net la 47 de milioane de euro. Compania mai are alți 100.000 de mp care permit dezvoltarea de noi spații. În total, investiţiile depăşesc 230 de milioane de euro pe piaţa din România, iar P3 este al doilea dezvoltator pe acest segment, în funcţie de suprafaţa deţinută, după CTP. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...