Blănculescu: În maxim două săptămâni va fi elaborat planul de reorganizare pentru Oltchim

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, într-o întâlnire cu sindicaliştii de la OLTCHIM, că în maxim două săptămâni va fi elaborat un plan de reorganizare a societăţii urmând ca acesta să fie prezentat administratorului judiciar.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 13:10
Blănculescu: În maxim două săptămâni va fi elaborat planul de reorganizare pentru Oltchim

La acest plan vor lucra 5-7 specialişti coordonaţi de Blănculescu, cărora li se va alătura şi Petru Pop, consultantul acestuia în probleme de petrochimie.

Blănculescu a vorbit despre reorganizarea cu succes a OLTCHIM prin punerea în aplicare a două module.

„Acest program de restructurare se va baza pe o funcţionare a OLTCHIM pe două module. Un prim modul operaţional va fi format din centrele de profit care pot fi azi operaţionalizate fără niciun fel de probleme – soda caustică, polioli şi oxoalcooli iar un al doilea modul va rămâne activ, format din resursa umană care va intra la nivelul II în funcţiune. În primul modul va fi vorba de peste 50% din personalul OLTCHIM iar în al doilea modul din 500-700 de salariaţi care nu vor putea în prima fază operaţională să intre în funcţiune însă acesta va rămâne activ, salarizat şi va intra într-un program de conversie profesională, consolidare profesională şi prin rotaţie, practica profesională la nivelul centrelor operaţionale care vor funcţiona astfel încât într-o perioada de la 1-2 ani, perioadă pe care o anticipez ca perioada în care petrochimia românească va reveni pe trend de creştere, acest al doilea modul de 500-700 de angajaţi să reintre în plin în acţiune”, a precizat Blănculescu

În această perioadă, a mai spus Blănculescu, pregătirea acestor salariaţi se va face în special în baza unui proiect generat prin programul de restructurare, prin fonduri europene prin programul POSDRU, „astfel încât aceşti salariaţi să fie pregătiţi din punct de vedere profesional pentru nucleele operaţionale care vor urma”.

Cât despre funcţionarea combinatului ”la pachet” cu Rafinăria Piteşti, acesta a menţionat că în momentul de faţă se poate aduce în discuţie situaţia respectivă doar în condiţiile în care un investitor străin se va arăta interesat de domeniul petrolier.

„În acest program de restructurarea va figura formula şi soluţia de repunere în funcţiune a pirolizei de la ARPECHIM Piteşti, de fapt a OLTCHIM secţia Piteşti, lăsând la o parte posibilitatea cuplării rafinăriei la acest proces pe care o consider puţin realistă la acest moment dar nu în totalitate înlăturată pentru că s-ar putea să existe posibilitatea unui investitor care să fie interesat şi de activităţi petroliere”, a menţionat Ionel Blănculescu

Acesta a mai spus că în condiţiile aprobării de CE a exploatării gazelor de şist estimează că în maxim trei ani OLTCHIM va fi repus în totalitate în funcţiune cu toate centrele de profit.

Ionel Blănculescu a participat miercuri la o dezbatere pe tema OLTCHIM la sediul CJ Vâlcea cu sindicaliştii de la combinat.

OLTCHIM Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ şi unde lucrează în prezent aproximativ 3200 de salariaţi. În anul 2012 a fost închis din cauza datoriilor, repornit în octombrie la 5% capacitate.

Începând cu luna ianuarie, OLTCHIM se află în procedură de insolvenţă. Salariaţii au protestat mai multe săptămâni nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariilor şi de lipsa de perspectivă cu privire la un plan de salvare a combinatului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici şi dentişti din Italia au fost suspendaţi din activitate vineri pentru că au refuzat să se vaccineze ...
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...