Blejnar nu ia medie de trecere la testul lui Ungureanu

Fiscul condus de Sorin Blejnar n-a reuşit să adune nici măcar jumătate din suma pe care i-a stabilit-o drept ţintă premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Din 1,5% din PIB în două luni, a strâns 0,6% din PIB în 3 luni.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 21:14
Blejnar nu ia medie de trecere la testul lui Ungureanu

Este clar că Fiscul va rata ţinta pusă de Ungureanu la preluarea mandatului, de două miliarde de euro în două luni scoşi din evaziune fiscală, acum contează doar dimensiunea eşecului. Termenul expiră chiar de Paşte, iar şeful Fiscului, Sorin Blejnar, cel care ar fi trebuit să se ocupe de îndeplinirea acestui obiectiv, a reuşit să strângă doar 850 de milioane de euro de la începutul anului. Banii sunt defapt surplusul adunat de ANAF din toate sursele, nu doar din evaziune fiscală.

În cifre, în primul trimestru din acest an ANAF a colectat 38,5 miliarde lei, fata de 34,9 în aceeaşi perioadă a anului 2011. O creştere de aproximativ 0,6% din PIB. Premierul i-a trasat lui Blejnar să adune până de Paşte 1,5% din PIB sau să plece.

În plus, sumele suplimentare n-au fost atrase neapărat din evaziune. Sursele de venituri suplimentare au fost obligaţii restante, confiscări, amenzi, sechestre asigurătorii şi sume refuzate la rambursare la TVA, după cum a recunoscut chiar şeful Fiscului recent la o emisiune tv. Surse guvernamentale au spus pentru Economica.net ca lucrătorii Fiscului ar fi primit ordin să strângă pe „factura” cu care Blejnar se va prezenta săptămâna viitoare în faţa premierului fiecare leuţ care aduce a efort de creştere a veniturilor statului. Suma strânsă în acest cont ar fi crescut deja în ultimele zile, spun sursele.

Un exemplu de justificare a ratării ţintei, cu care Blejnar ar putea ieşi în faţa premierului, este minusul de încasări provocat de condiţiile meteo din februarie, estimat la 200 de milioane de euro.

Ce a cerut Ungureanu

Premierul a spus imediat ce-a luat mandatul că statul are la dispoziţie o sursă importantă pentru creşterea veniturilor bugetare – combaterea evaziunii fiscale.

„Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeană de 40%. Va cer ca în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat”, a spus Ungureanu.

Săptămâna trecută, Sorin Blejnar a prezentat public procentul de 33% ca pe o mare realizare, sfidându-l practic pe premier.

„Cu cât intensificăm activitatea evoluţia este pozitivă. Am preluat ANAF-ul când colectam 30% din PIB, l-a adus la 33%”, a spus Sorin Blejnar.

Premierul Ungureanu a susţinut luna trecută că nu va ezita să îl demită din funcţie pe şeful ANAF, Sorin Blejnar, dacă veniturile bugetare obţinute din combaterea evaziunii fiscale nu se va apropia măcar de limita impusă de 1,5% din PIB 

Despre funie în casa spânzuratului

În ultimele zile de mandat ale premierului Boc izbucnea un scandal care îl avea în centru pe şeful Fiscului. DNA a deschis pe numele lui un dosar în care e cercetat penal pentru instigare la evaziune fiscală.

Potrivit DNA, Blejnar ar fi coordonat ani buni contrabanda cu ţiţei din România. Mai mult, şi-a dezvoltat propria reţea ilegală, condusă de Racz Peter Attila, unul din capii contrabandei cu combustibili din ţara noastră. Alături de el, este cercetat şi fostul său şef de cabinet Codruţ Marta. Marta era cel care ţinea legătura cu Racz, după cum reiese din interceptările făcute de procurorii DNA. „Nu mai scoate maşinile până după 1 octombrie. Decât cu marfă bună. Aruncă orice hârtiuţe şi agende ai. Schimbă telefoanele. Aşa e mai bine. Nu ai probleme, acum, dar nu se ştie”, i-a spus Marta lui Racz, potrivit dosarului DNA.

Blejnar a mai fost acuzat şi în 2008 că percepea mită pentru fiecare cisternă cu motorină care intra în ţară. Atunci însă procurorii au decis neînceperea urmăririi penale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Industria de software din România a crescut cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, ...
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Sutele de unități Dacia Spring livrate în ultimele două luni în România au schimbat clasamentul înmatriculărilor ...
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România, a anunțat joi că deschide ...