Blejnar: Ţinta de venituri era pe tot anul. Din presă am aflat că trebuie să fac în două luni

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar afirmă că ţinta de colectare a unor venituri suplimentare de 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale a fost stabilită iniţial pentru sfârşitul anului, dar că ulterior a aflat, din comunicarea de presă, că trebuie să îndeplinească obiectivul în doar două luni.
Economica.net - joi, 19 apr. 2012, 11:29
Blejnar: Ţinta de venituri era pe tot anul. Din presă am aflat că trebuie să fac în două luni

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, Sorin Blejnar, revocat de către primul-ministru din postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru neîndeplinirea ţintei de colectare a acestor venituri suplimentare în termen de două luni, afirmă că în discuţia iniţială avută cu şeful Guvernului i s-a transmis că are timp până la sfârşitul anului să colecteze aceste venituri şi că în următoarele două luni se va evalua doar dacă este „pe drumul cel bun”.

Discuţia a avut loc în şedinţa comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, în prezenţa tuturor participanţilor.

„O să vă spun un lucru în premieră. În urmă cu două luni, domnul prim-ministru a solicitat, la acea discuţie, să aducem 1,5% din PIB până la sfârşitul anului 2012, spunându-ne că în următoarele 60 de zile vom fi evaluaţi cu toţii să vadă dacă suntem pe drumul bun. Ulterior, comunicatul de presă al Guvernului, pe care l-am văzut şi eu, a spus că avem termen în 60 de zile să adunăm 1,5%”, a spus Blejnar.

El afirmă că a evitat să interpreteze în vreun fel această modificare ce nu i-a fost comunicată direct şi explică faptul că ţinta este nerealizabilă într-un interval de două luni din punct de vedere al încasărilor efective, ci poate fi luată în calcul doar din perspectiva sumelor stabilite şi care pot fi colectate după soluţionarea contestaţiilor.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.
El a precizat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o „capcană” pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Marţi, la împlinirea acestui termen, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unei discuţii avute cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Blejnar a afirmat că ţinta stabilită pentru ANAF privind veniturile la buget nu este realizabilă. El va rămâne însă să coordoneze procesul de verificare a persoanelor fizice cu venituri mari, mai relateaza Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut noii conduceri a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală să colecteze venituri la bugetul de stat în echivalentul a 1,5% de PIB în două luni sau să prezinte în interval de o săptămână o altă propunere, dacă apreciază că obiectivul este nerealist.

„Dacă noua conducere consideră că ţinta de 1,5% pentru două luni nu este realistă, are la dispoziţie o săptămână să vină cu propria evaluare legată de ce înseamnă îmbunătăţirea activităţii ANAF”, a afirmat Suciu.

El a amintit că un nivel de performanţă identic i-a fost impus şi fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, şi a susţinut că ţinta nu a fost contestată de către acesta.

„A existat o ţintă pe două luni pe care, în momentul în care a fost propusă, nimeni nu a combătut-o. N-am văzut poziţii critice exprimate public sau exprimate în cadrul şedinţei de data trecută a comitetului de combatere a evaziunii, legate de eventualul nerealism al acestei ţinte. Dimpotrivă, acum vedem că au apărut discuţii legate de faptul că ţinta era total nerealistă”, a declarat Suciu.

Ulterior, premierul Ungureanu a declarat la rândul său că a aflat abia acum că ţinta de colectare la buget a veniturilor reprezentând cel puţin 1,5% din PIB în termen de două luni este una nerealistă şi că ar fi preferat să fie anunţat din timp despre acest lucru.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...