Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca spre Scorpionii Roşii de la Craiova – Ministrul Apărării

Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roşii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepţiei calitative la Uzina Mecanică Bucureşti, precizează ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 06 oct. 2020, 06:28
Primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V vor pleca spre Scorpionii Roşii de la Craiova - Ministrul Apărării

„Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine şi testarea operaţională şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

 

El reaminteşte că în august au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care va completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forţelor Aeriene, iar luna trecută Armata României a primit „unul din cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele şapte pe care militarii le vor avea în înzestrare”.

„În perioada următoare, până la sfârşitul anului, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon şi peste două sute de autocamioane militare în diferite configuraţii, iar la începutul anului viitor Armata va avea primul sistem de rachete sol-sol HIMARS. Scopul fundamental al acestor achiziţii pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forţe şi capabilităţi care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. Apărarea noastră naţională se bazează pe apartenenţa la NATO, UE şi la alte organizaţii internaţionale, pe Parteneriatul strategic cu SUA şi pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înşine, pe instituţiile sistemului naţional de apărare şi securitate. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capabilităţile de apărare şi să ne angajăm, alături de aliaţii noştri, în operaţii şi misiuni internaţionale”, a mai scris Nicolae Ciucă.

Ministrul îşi exprimă satisfacţia că „de acum înainte celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară”.

„Militarilor le vor fi livrate blindatele PIRANHA V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate PIRANHA V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Le voi cere Scorpionilor Roşii să testeze toate transportoarele PIRANHA V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!”, mai spune ministrul Apărării.

Luni, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat, la Uzina Mecanică Bucureşti, la încheierea etapei de recepţie calitativă a primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8, PIRANHA V.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, precum şi ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

*** Programul de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea marilor unităţi şi unităţi de manevră, sprijin de luptă şi sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forţelor în zona de operaţii şi sprijinul de luptă al acţiunilor militare.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma PIRANHA V şi a suportului logistic iniţial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent (CS) aferent primelor 94 de produse, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat de presă transmis marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...