Blinken: SUA şi Israel vor elabora un plan pentru ca ajutorul să ajungă la civili din Gaza şi nu la Hamas

SUA şi Israelul au convenit să elaboreze un plan pentru ca ajutorul umanitar să ajungă la civilii din Fâşia Gaza fără ca Hamas să beneficieze de el, a anunţat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters.
AGERPRES - mar, 17 oct. 2023, 09:42
Blinken: SUA şi Israel vor elabora un plan pentru ca ajutorul să ajungă la civili din Gaza şi nu la Hamas

Blinken a mai declarat că preşedintele Joe Biden va vizita în această săptămână Israelul, pentru a afla ce anume va face statul israelian pentru a reduce la minimum victimele civile în cadrul efortului său de război, scrie Agerpres.

Blinken a făcut acest anunţ după 9 ore de negocieri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-au prelungit până la primele ore ale zilei de marţi. Întâlnirea lor a fost întreruptă de sirenele de raid aerian care avertizau asupra tirurilor cu rachete palestiniene, forţându-i să se adăpostească pentru scurt timp într-un buncăr.

Şeful diplomaţiei americane se află de cinci zile în Orientul Mijlociu într-un efort diplomatic continuu, revenind în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile.

El a încercat în parte să abordeze criza umanitară în plină desfăşurare în Fâşia Gaza, unde bombardamentele israeliene – ca răspuns la atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului – au ucis aproximativ 2.800 de palestinieni şi au forţat sute de mii de persoane să îşi părăsească locuinţele.

„Astăzi, şi la solicitarea noastră, Statele Unite şi Israelul au convenit să elaboreze un plan care va permite ca ajutorul umanitar din partea naţiunilor donatoare şi a organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, le-a declarat Blinken jurnaliştilor.

El a spus că SUA împărtăşesc îngrijorarea Israelului că Hamas ar putea confisca sau distruge ajutoarele care intră în Fâşia Gaza, sau că le-ar putea împiedica să ajungă la persoanele care au nevoie de ele.

„Dacă Hamas va bloca în vreun fel asistenţa umanitară, făcând ca aceasta să nu ajungă la civili, inclusiv prin confiscarea ajutoarelor, noi vom fi primii care vom condamna acest lucru. Şi vom acţiona pentru a preveni ca acest lucru să nu se întâmple din nou”, a declarat Blinken.

Secretarul de stat american nu a oferit detalii despre acest plan de ajutor.

Blinken a menţionat că preşedintele Joe Biden se va deplasa miercuri în Israel pentru a arăta clar că Israelul, principalul aliat al SUA, are dreptul de a se apăra, după ce, la 7 octombrie, bărbaţi înarmaţi ai Hamas au atacat localităţi şi baze militare din sudul Israelului, ucigând cel puţin 1.300 de persoane.

„Preşedintele Biden va primi o informare cuprinzătoare cu privire la obiectivele şi strategia de război ale Israelului”, a declarat Blinken.

„(Preşedintele) va auzi de la Israel cum îşi va conduce operaţiunile într-un mod care să reducă la minimum victimele civile şi să permită ca asistenţa umanitară să ajungă la civilii din Gaza într-un mod care să nu avantajeze Hamas”, a subliniat el.

Blinken s-a deplasat duminică în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, către Gaza, controlat de egipteni, se va redeschide în curând, însă un acord în acest sens, care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini, nu s-a concretizat.

”Acesta va fi un război lung; preţul va fi mare. Dar vom câştiga pentru Israel şi poporul evreu şi pentru valorile în care cred ambele ţări”, a declarat ministrul apărării israelian Yoav Gallant, după întâlnirea cu Blinken.

Washingtonul a trimis un portavion în estul Mediteranei şi urmează să trimită un alt portavion în regiune în zilele următoare, demersuri despre care Blinken a spus că sunt menite să fie un factor de descurajare şi nu o provocare.

Un oficial american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre zona din apropierea Israelului şi va include o unitate expediţionară de puşcaşi marini, cu o forţă totală de aproximativ 2.000 de oameni.

Ei nu au primit o misiune specifică, dar ar putea juca un rol cheie în orice fel de evacuare.

Separat, SUA au înştiinţat trupele, aparent un efectiv de 2.000 de persoane, să fie pregătite să se desfăşoare în regiune în termen de 24 de ore dacă sunt notificate – în loc de 96 de ore în mod obişnuit – şi ar putea fi vorba de unităţi care oferă asistenţă, cum ar fi ajutor medical dacă este necesar, a declarat oficialul american, citat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...