Blocajul din zona operațiunilor de explorare petrolieră este pe cale să fie soluționat

România este una din țările cu o tradiție importantă în domeniul explorării și exploatării resurselor tradiționale de petrol și gaze naturale. Chiar dacă în ultimii ani atenția publică s-a concentrat în special asupra potențialului resurselor energetice din Marea Neagră, respectiv zona de offshore, România continuă să exploateze și să descopere noi rezerve și în perimetrele onshore.
Economica.net - joi, 06 aug. 2020, 06:18
Blocajul din zona operațiunilor de explorare petrolieră este pe cale să fie soluționat

Periodic, statul român, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, organizează licitații în care oferă în concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare diferite perimetre. Beneficiul statului vine din faptul că operatorii acoperă toate costurile legate de activitățile de explorare, autoritățile primind la final o hartă actuală a resurselor energetice de care România dispune. În cazul în care se descoperă zăcăminte cu potențial comercial, statul beneficiază din crearea de noi locuri de muncă, precum și din sume încasate ca redevențe, taxe și sub forma diferitor impozite plătite de operatori. Cel mai important, cu puternică relevanță strategică, România își întărește astfel și securitatea energetică.

Concesionarea operațiunilor petroliere privind resursele de petrol și gaze naturale ale statului român este reglementată prin prevederile Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare. La începutul acestui an, Executivul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se aduc noi modificări legii, printre care și faptul că transferul unui acord petrolier se poate realiza doar cu acordul Guvernului.

Modificările propuse la Legea petrolului se află în acest moment în procedură legislativă în Camera Deputaților (Plx 163/2020). Față de forma aprobată în Senat, deputații au introdus câteva amendamente menite să clarifice anumite aspecte ce țin de diferențierea între operațiuni petroliere specifice precum cercetarea geofizică a subsolului, cunoscută sub denumirea de prospecțiune seismică sau achiziție de date seismice și operațiunile specifice de foraj ale sondelor petroliere, care presupun realizarea de construcții speciale. Scopul amendamentelor este de a realiza anumite clarificări legislative cu privire la drepturile de acces la terenurile din perimetrul petrolier pe care urmează a se desfășura cele două tipuri de operațiuni menționate.

Pentru operațiunile petroliere care presupun realizarea de construcții precum infrastructura de suprafață și sonda propriu-zisă, proprietarul privat acordă folosința asupra terenului pentru o perioadă de comun acord stabilită, lucrurile sunt clare, acestea se vor efectua în temeiul art. 6 din Legea petrolului. Astfel, societățile petroliere titulare de acorduri de concesiune vor încheia un acord prin care vor obține un drept real de folosință asupra terenului pe care urmează a fi ridicată construcția.

În schimb, pentru operațiunile care nu presupun construcții de niciun fel si nici limitarea pe o perioadă mai lungă a dreptului de proprietate privată, legislația existentă nu face o distincție clară, lăsând loc de interpretări.

Astfel actuala Lege a Petrolului, neactualizată din 2004, nu a putut lua în considerare realitatea actuală, favorizând apariția a numeroase dispute pe tema prospecțiunilor și a diferitor provocări în practica din domeniu, care au trebuit gestionate exclusiv în relația dintre petroliști și fermieri. Unele au fost rezolvate prin negocieri și încheierea de acorduri, iar în alte situații s-a ajuns în fața instanțelor, cu procese ce au durat ani de zile și în care proiectele de explorare în respectivele perimetre au fost blocate. Această lacună în legislație a constuit un impediment nu doar pentru companii în desfășurarea activității lor și respectarea angajamentelor din contractele de concesiune încheiate cu ANRM, ci și pentru proprietarii de terenuri. Astfel, a apărut de multe ori un sentiment de neclaritate și impredictibilitate chiar în rândul fermierilor, blocajele inițiate de unii dintre proprietarii de terenuri afectând procesul de explorare petrolieră cu totul în anumite perimetre.

Conform noilor amendamente depuse în Camera Deputaților, având în vedere faptul că operațiunea de prospecțiune seismică este o acțiune de scurtă durată, tranzitorie și nu implică construcții pe suprafața solului sau subterane, modificarea terenului sau obținerea folosinței terenului din partea proprietarului privat, ele se vor putea efectua de către compania petrolieră, în calitate de titular al concesiunii, în temeiul dreptului de servitute legală. Acest drept presupune limitarea temporară a dreptului de proprietate privată, astfel încât operatorul petrolier poate folosi solul proprietății private, cu obligația de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantațiilor sau construcțiilor.

De asemenea, modificările propuse de comisiile de specialitate ale Camerei, vin să reglementeze situația explorărilor în sensul în care fermierii primesc garanția plății despăgubirilor pentru culturile care pot fi afectate de prospecțiunile geofizice. În ceea ce privește companiile petroliere, acestea vor avea obligația de a plăti astfel de eventuale daune care se pot produce. Se rezolvă ca atare neclaritatea existentă în jurul interpretărilor contradictorii ale Legii petrolului, ceea ce va facilita realizarea în condiții normale a operațiunilor de explorare a resurselor minerale, cu beneficii reale pentru statul român.

În contextul actual, în care proiectele de racordare a gospodăriilor la rețele de gaze reprezintă o prioritate, având ca sursă de finanțare fonduri europene, identificarea de resurse suplimentare de gaze naturale reprezintă atât o necesitate cât și o oportunitate. Numai înlesnind și clarificând anumite aspecte legislative ce țin de operaționalizarea acestor activități se va asigura însă cadrul necesar pentru depășirea blocajului din zona operațiunilor de explorare petrolieră.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...