Blocul operator al Spitalului Municipal din Oradea, modernizat printr-un proiect transfrontalier

Blocul operator al Spitalului Municipal "Dr.Gavril Curteanu" din Oradea, care nu a mai fost modernizat din 1969, când s-a construit unitatea, va fi reamenajat şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, printr-un proiect transfrontalier de 2,2 milioane de euro care vizează şi spitalul din Debrecen.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 19:39
Blocul operator al Spitalului Municipal din Oradea, modernizat printr-un proiect transfrontalier

Reprezentanţii Primăriei Oradea şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Naţională a Ungariei au semnat, luni, la Oradea, contractul de finanţare a proiectului transfrontalier care vizează „prevenirea riscurilor de sănătate din Oradea şi Debrecen”, prin dotarea blocurilor operatorii ale spitalelor din cele două oraşe cu aparatură de ultimă generaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un proiect foarte important, în valoare de 2,2 milioane de euro, din care două milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă. Din această sumă, Oradea va beneficia de 1,4 milioane de euro”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor două părţi beneficiare ale proiectului.

Managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, medicul Ovidiu Laurean Pop, a afirmat că investiţia era mai mult decât necesară.

„Spitalul Municipal a fost dat în folosinţă în anul 1969, iar de atunci blocul operator nu a mai fost modernizat. Când spun că va fi dotat la nivel high-tech, nu exagerez deloc. Dotările vor fi la nivelul anului 2012, fapt pentru care va creşte la maximum siguranţa actului medical”, a declarat managerul.

Cele patru săli de operaţii care formează blocul operator al spitalului, dintre care trei de Chirurgie Pediatrică şi una de Chirurgie Oncologică, vor fi reamenajate astfel încât să fie reduse la minimum riscurile legate de apariţia infecţiilor şi a complicaţiilor post-operatorii.

La rândul său, chirurgul Daniel Băloiu s-a declarat plăcut surprins de amploarea procesului de modernizare.

„Dotarea blocului operator este surprinzătoare. Vă spun sincer că până acum priveam cu obidă la colegii care lucrau pe astfel de aparate”, a spus Băloiu.

El a precizat că în urma procesului de modernizare medicii vor putea face, în premieră pentru Oradea, operaţii laparoscopice în domeniul pediatric, care în prezent se realizează doar în Bucureşti.

„Vom putea face operaţii laparoscopice pe care până acum nu le puteam face. Am fost la cursuri, şi eu şi alţi colegi ai mei, am făcut iniţiere, dar ne-am oprit pentru că nu aveam dotarea respectivă”, a explicat chirurgul.

Proiectul de modernizare a blocului operator de la Spitalul Municipal din Oradea va fi implementat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen. Durata de implementare este de 24 de luni, dar, dată fiind importanţa acestuia, managerul proiectului, Cristian Delcea, a afirmat că speră că acesta va fi finalizat până la sfârşitul anului 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...