Blog Financial Times: Victor Ponta, comparat cu Viktor Orban

Premierul Victor Ponta este comparat, într-o analiză publicată luni pe un blog al Financial Times, cu omologul din Ungaria, Viktor Orban, în privinţa îngrijorării manifestate de partenerii internaţionali cu privire la situaţia politică din România.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 13:01
Blog Financial Times: Victor Ponta, comparat cu Viktor Orban

În analiza de pe blogul Financial Times, semnată de Stefan Wagstyl, se constată că leul românesc a început săptămâna la un nivel de tranzacţionare de 4,52 unităţi faţă de un euro, mult mai slab decât cursul mediu de 4,46 lei pentru un euro, din săptămânile trecute, urmare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu vineri, printr-un vot al Parlamentului, care a stabilit şi data referendumului privind demiterea acestuia.

„În câteva săptămâni, o ţară care părea să treacă prin furtuna economic-globală cu stabilitatea politică intactă a fost aruncată în criză. Prim-ministrul Ponta şi coaliţia sa de stânga USL, care au preluat puterea la începutul lui mai, a fost acuzat de critici de nici mai mult nici mai puţin decât încălcarea Constituţiei. Contestatarii săi l-au comparat cu Viktor Orban, premierul Ungariei, care a centralizat puterea prin partidul său, Fidesz. Dar nici măcar Orban nu s-a mişcat atât de repede ca Ponta”, apreciază semnatarul.

Acesta constată că „evenimentele din România se desfăşoară cu o viteză ameţitoare”.

„În cazul lui Orban, a fost nevoie de luni întregi pentru ca partenerii externi să îşi manifesteze îngrijorarea şi chiar şi atunci au făcut-o cu prudenţa diplomatică de rigoare. În cazul lui Ponta, ei au decis să ignore convenţionalismul şi să vorbească deschis şi repede. SUA, Uniunea Europeană, Franţa, Germania, Consiliul Europei şi câteva ONG-uri, printre care Freedom House şi Comitetul Helsinki, au emis declaraţii critice”, constată Wagstyl.

Potrivit acestuia, „Ponta şi aliaţii săi au pus în practică un atac politic direct în care au mizat pe dificultăţile economice de durată ale României”.

„În timp ce ţara a primit aplauze din partea UE şi FMI pentru că a continuat planul de austeritate convenit cu Bruxelles şi Washington, guvernul de centru-dreapta care a condus înaintea lui Ponta s-a confruntat cu proteste şi furia populară „, iar Parlamentul a votat „suspendarea lui Băsescu motivând că acesta şi-a depăşit atribuţiile când a anunţat măsurile de austeritate bugetară în 2010 şi a luat unele decizii de politică economică”, se aminteşte pe blogul FT.

De asemenea, se constată că referendumul a fost fixat pentru 29 iulie, preşedintele Băsescu având mai puţin de trei săptămâni pentru a se salva de la demitere. Dacă va fi demis, vor urma alegeri prezidenţiale cu şanse mari de victorie pentru „candidatul susţinut de Ponta” şi ar putea duce şi la un scrutin parlamentar anticipat, înainte de termenul normal din noiembrie-decembrie, „în care e de aşteptat ca stânga să obţină rezultate spectaculoase”.

Analiza de pe blogul FT aminteşte că „forţele coaliţiei lui Ponta” au obţinut o victorie luna trecută la alegerile locale, când au obţinut peste 50% din voturi, „un rezultat extraordinar faţă de procentul de 16% obţinut de Partidul Democrat Liberal al lui Băsescu”.

În acest context, decizia de luni a Curţii Constituţionale vizează unele modificări-cheie de legi luate pentru a uşura demiterea preşedintelui şi pentru a bloca capacitatea Curţii de a bloca suspendarea, notează colaboratorul Financial Times, care aminteşte că motivele invocate pentru suspendare sunt „şubrede”, iar procesul a fost declanşat prin acţiuni care ridică semne de întrebare şi fac parte din procesul de acaparare a puterii de către Victor Ponta.

Este citată şi declaraţia premierului Ponta că „nu sunt motive de îngrijorare”, că „nu vor fi afectate instituţiile statului în urma conflictului politic, iar Guvernul va respecta deciziile Curţii Constituţionale şi statul de drept”.

„Dar aşa cum partenerii din UE ai României ştiu foarte bine, şi Ungaria lui Orban a făcut în mod repetat promisiuni asemănătoare. Ponta are un precedent foarte util, dar şi foarte periculos în acelaşi timp”, conchide analiza de pe blogul FT.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...