Bloomberg: Cerealele din Ucraina depind acum de un râu afectat de secetă

Ameninţarea agresiunii ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră şi asupra navelor forţează Kievul să exporte cantităţile sale enorme de cereale pe cale fluvială, rutieră şi feroviară - toate pline de provocări, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 21 iul. 2023, 12:21
Bloomberg: Cerealele din Ucraina depind acum de un râu afectat de secetă

După ieşirea din acordul privind livrările via porturile de la Marea Neagră, săptămâna aceasta, Rusia a anunţat că toate vapoarele care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi acum considerate nave militare. Cum recoltarea a început, fermierii ucraineni nu se vor mai putea baza pe ruta folosită pentru a transporta aproape jumătate din recolta din sezonul precedent.

Aceste evoluţii se adaugă presiunilor asupra pieţelor alimentare globale şi lovesc puternic una dintre marile surse de venit ale Ucrainei.

Imposibilitatea de a folosi porturile de la Marea Neagră va reduce capacitatea lunară de export a Ucrainei de la aproximativ 7-8 milioane de tone la un maxim de aproximativ patru milioane de tone, a estimat Alexandre Marie, analist şef la Agritel.

Există şi probleme logistice, fermierii din Ucraina se confruntă cu noi presiuni financiare, fiind forţaţi să utilizeze rute mai lungi şi mai costisitoare către pieţele globale, cea mai evidentă rută fiind pe Dunăre. Dar valurile de căldură din sudul Europei au dus la scăderea nivelului râului, afectând capacitatea de export, astfel încât transportarea cerealelor devine şi mai dificilă.

Rutele pe uscat sunt de asemenea dificile, naţiunile europene continuă să se opună influxului de cereale ucrainene, fermierii locali susţinând că importurile reprezintă o ameninţare la adresa traiului lor.

Între aceste opţiuni, fermierii „se vor baza în special” pe porturile de la Dunăre, susţine Michael Magdovitz, analist la Rabobank. În ultimul an, volumul de cereale transportat pe fluviu a urcat de la aproximativ 1,4 milioane de tone la două milioane de tone pe lună. În mai şi iunie, aceste transporturi le-au depăşit pe cele prin coridorul de la Marea Neagră.

De la Dunăre, cerealele fie sunt transportate direct către cumpărătorii apropiaţi, sau sunt trimise către huburi, cum ar fi Portul Constanţa din România, unde sunt încărcare pe nave mari pentru călătorii îndelungate. „Una dintre dificultăţi o reprezintă faptul că navele mari nu pot călători pe fluviu şi de aceea ne confruntăm cu dificultăţi logistice prin acest canal extrem de mic”, a explicat Magdovitz.

Valurile de căldură din sudul Europei complică problema.

În România, nivelul Dunării este cu aproape 40% mai scăzut decât nivelul mediu înregistrat în luna iulie, din cauza temperaturilor ridicate, dar rămâne peste nivelul de anul trecut, care a fost cel mai scăzut din ultimele două decenii.

„O problemă este şi faptul că nivelul Dunării scade în fiecare zi din cauza secetei, deci barjele nu pot fi încărcate complet cu cereale”, a explicat Andrei Balasoiu, broker de cereale la Constanţa.

Rutele rutiere şi feroviare vor fi cheia. Deşi statele din Europa de Est se opun în continuare achiziţiilor de cereale ucrainene, este permis tranzitul pe la graniţele lor pentru realizarea livrărilor. Chiar şi aşa, volumul cerealelor transportate pe rutele rutiere şi feroviare a scăzut din martie, când tensiunile politice au început să explodeze.

Deja traderii folosesc rute alternative. Întrebarea este cât timp acestea vor putea fi singura opţiune şi dacă va fi încheiat un nou acord privind livrările via porturile de la Marea Neagră, susţine Sergey Feofilov, de la compania UkrAgroConsult.

Rusia este dispusă la un nou acord, dacă sunt îndeplinite condiţiile sale. De câteva luni cere ca una dintre băncile sale agricole să fie reconectată la sistemul de plăţi internaţionale SWIFT. De asemenea, are solicitări pe probleme de logistică şi de asigurări.

Ucraina vrea să-şi majoreze capacitatea de export prin rutele alternative, deşi ar putea dura. Ministerul Infrastructurii din Ucraina a estimat că numai pe Dunăre ar putea fi exportate anul acesta 23-35 milioane de tone de produse alimentare, aproximativ jumătate din exporturile anuale anterioare de dinainte de război.

În timp ce rutele fluviale şi rutiere sunt deja un colac de salvare economic, ele vor avea acum o mai mare influenţă asupra aprovizionării globale cu cereale şi vor reprezenta cheia pentru reducerea costurilor în creştere ale alimentelor. Rutele „probabil nu vor fi suficiente dar vor acoperi o mare parte din necesităţi”, a apreciat Roman Slaston, şeful Ukrainian Agribusiness Club.

Te-ar mai putea interesa și
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost emis un mesaj de avertizare RO-ALERT, a informat Inspectoratul pentru......
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii noi pentru cetăţeni şi va susţine procesul de recalculare a pensiilor
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat de peste 130 de milioane de lei, care va oferi servicii ...
Casa Naţională de Pensii Publice va avea sistem informatic integrat în valoare de peste 131 de milioane de lei, conform ...
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat ...