Bloomberg: Filmul „Poziţia copilului”, favorit la câştigarea trofeului Ursul de Aur

Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, aflat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, care îşi va anunţa câştigătorii sâmbătă seară, este considerat favorit în cursa pentru câştigarea trofeului Ursul de Aur, potrivit unui material publicat de Bloomberg.
Economica.net - sâm, 16 feb. 2013, 12:46
Bloomberg: Filmul

Potrivit publicaţiei, juriul Berlinalei din acest an, prezidat de cineastul chinez Wong Kar Wai, îşi va desemna câştigătorii, sămbătă seară, din cele 19 filme aflate în competiţia oficială a festivalului.

Jurnalista Catherine Hickley de la agenţia de informaţii financiare Bloomberg a alcătuit un Top 3 al celor mai bune pelicule de la Berlin, pe care le consideră marile favorite pentru obţinerea trofeului Ursul de Aur.

Filmul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit cea mai mare notă (trei stele şi jumătate) în acest clasament. Filmul „Poziţia copilului” se situează între „bun” şi „excelent” în opinia jurnalistei de la Bloomberg.

„Relaţia disfuncţională dintre o mamă şi fiul ei este credibilă, iar tensiunea dintre ei este captivantă. Deşi ambele personaje sunt profund traumatizate şi marcate, ele inspiră compasiune”, spune jurnalista Catherine Hickley, comentând subiectul peliculei regizate de Călin Peter Netzer.

Filmul „Poziţia copilului” reprezintă „un portret puternic al unei dinamici care există probabil mai des în viaţa reală decât în filme”, a adăugat Catherine Hickley.

Celelalte două pelicule apreciate de jurnalista agenţiei Bloomberg sunt „Prince Avalanche”, de David Gordon Green, şi „Gloria”, de Sebastian Lelio. Ambele filme au primit câte trei stele (echivalentul unor pelicule „bune”) de la jurnalista Catherine Hickley.

Pe de altă parte, şi prestigioasa publicaţie The Hollywood Reporter consideră că actriţa Luminiţa Gheorghiu („Poziţia copilului”) se numără printre favoritele la trofeul pentru intepretare feminină acordat la Festivalul de Film de la Berlin, alături de Paulina Garcia („Gloria”) şi Juliette Binoche („Camille Claudel 1915”).

Agenţia de presă Reuters afirmă că filmul „Poziţia copilului” este unul dintre lungmetrajele favorite din cursa pentru câştigarea Ursului de Aur şi pentru trofeul de interpretare feminină.

La rândul său, Jay Weissberg, critic de film care scrie pentru publicaţia Variety, supranumită „Biblia industriei cinematografice”, consideră performanţa actriţei Luminiţa Gheorghiu „un veritabil tur de forţă”.

Filmul „Poziţia copilului” de Călin Netzer a primit, vineri seară, premiul criticii internaţionale – FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7-17 februarie).

Ceremonia a avut loc la Film Haus Berlin, iar trofeul i-a fost înmânat scenaristului Răzvan Rădulescu, co-autor al scenariului, alături de Călin Peter Netzer.

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) stabileşte jurii independente şi acordă premii în cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinală a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (preşedinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...