Bloomberg: Gazprom ar putea ceda Rosneft titlul de cea mai mare companie energetică rusească

Cele două mari companii energetice care formează baza economiei ruseşti sunt pe cale să facă o rocadă istorică care va duce la modificarea balanţei de putere pe coridoarele Kremlinului, informează Bloomberg.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 12:55
Bloomberg: Gazprom ar putea ceda Rosneft titlul de cea mai mare companie energetică rusească

Gazprom PJSC, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, are o valoare de piaţă cu doar 3,3 miliarde de dolari mai mare decât cea a Rosneft OJSC, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Acest decalaj care în 2008 era de peste 250 de miliarde de dolari, ar putea dispărea complet în condiţiile în care de cinci ani de zile valoarea de piaţă a Gazprom continuă să scadă, susţin analiştii de la Otkritie Financial Corp., Aton LLC şi Raiffeisen Bank AO.

‘Rosneft ar putea ajunge din urmă Gazprom chiar din acest an’, susţine Andrey Polischuk, analist la Raiffeisen Bank. Producătorul şi exportatorul de gaze se confruntă cu o competiţie crescută şi cele mai scăzute preţuri din ultimul deceniu pe piaţa europeană, pe lângă miliardele de dolari cheltuite pentru construcţia de noi conducte.

De la preluarea puterii în 1999, Vladimir Putin s-a bazat pe rezervele de petrol şi gaze pentru a reface economia rusească după colapsul din anii 1990. În acest proces, cei doi giganţi de stat Gazprom şi Rosneft au devenit centrul sistemului economic şi politic din Rusia.

Potrivit calculelor Bloomberg, taxele şi accizele plătite de cei doi giganţi reprezintă aproximativ 30% din bugetul Rusiei. În plus, cele două companii cheltuie anual miliarde de dolari pentru conducte, porturi, transporturi, foraje şi alte servicii care susţin economia rusească. La rândul lor, directorul Gazprom, Alexei Miller, şi şeful Rosneft, Igor Sechin, ambii aliaţi ai lui Vladimir Putin încă de pe vremea când era primar al Sankt Petersburgului, au o influenţă considerabilă la Kremlin şi uneori interesele companiilor pe care le conduc intră în contradicţie.

‘Este o lume competitivă. Vedem cum fiecare urmăreşte facilităţile fiscale acordate celuilalt, contribuţiile la buget, politicile dividendele şi rapoartele trimestriale’, susţine Artem Konchin, analist la Otkritie. Potrivit lui Konchin, dacă Rosneft ar trece în faţa Gazprom acest lucru ar duce la o modificare a managementului celor două companii. De exemplu, în prezent Gazprom poate contracara orice concurenţă a Rosneft asupra poziţiei sale de monopol pe piaţa de export a gazelor naturale ruseşti, în condiţiile în care compania petrolieră ar dori să obţină un preţ internaţional pentru gazele naturale pe care le produce.

Gazprom depăşeşte în continuare Rosneft când vine vorba de producţia de petrol şi gaze naturale cu aproximativ 8 milioane barili pe zi faţă de aproximativ 5 milioane barili pe zi în cazul Rosneft. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca producătorul de gaze să raporteze un profit operaţional de 29,7 miliarde de dolari pentru 2015, faţă de 18,9 miliarde de dolari în cazul producătorului de petrol. Cu toate acestea, Gazprom este cel care se confruntă cu cele mai multe provocări pe termen lung la adresa afacerilor sale. Relaţiile Rusiei cu Turcia, a doua sa mare piaţă de export pentru gazele naturale, s-au înrăutăţit considerabil în ultima perioadă. În plus, Gazprom se confruntă cu dispute de preţ în relaţia cu Ucraina precum şi cu riscul creşterii concurenţei în Europa odată cu apariţia unor rivali din SUA, Orientul Mijlociu şi Norvegia.

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...