Bloomberg: Grecii vor fi „recompensaţi” pentru cum au votat

Alegătorii greci vor fi "recompensaţi" pentru susţinerea partidelor pro-euro prin stabilirea unor termeni mai avantajoşi ai programului de salvare a Greciei, aflată în al cincilea an de recesiune, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 19 iun. 2012, 13:42
Bloomberg: Grecii vor fi

Un prim pas va fi atunci când viitorul guvern va solicita modificarea programelor de susţinere în valoare cumulată de 240 de miliarde de euro, ceea ce va conduce la o revizuire a ţintelor de performanţe economice, până în luna septembrie, a declarat luni un oficial european, la Bruxelles.

Europa a respirat uşurată după ce partidul conserator Noua Democraţie, condus de Antonis Samaras, a accelerat pregătirile pentru formarea unui guvern de coaliţie cu rivalii socialişti din partidul Pasok, intenţia lor fiind atenuarea termenilor programului de salvare concomitent cu rămânerea Greciei în zona euro.

‘Acordul privind planul strategic este punctul final pentru formarea guvernului. Procesul se accelerează. Este posibil ca în următoarele câteva ore, sau în decurs de o zi să fie stabilit guvernul”, a declarat Fotis Kouvelis, lider al Stângii Democrate, al treilea membru al coaliţiei negociate.

Cancelarul german Angela Merkel a încercat pe de altă parte să descurajeze speculaţiile privind relaxarea prevederilor acordului pentru Grecia.

„Este important ca noul guvern să respecte angajamentele care au fost făcute. Nu poate avea loc o relaxare a reformelor”, a declarat luni Merkel.

Un număr de miniştri se opun prelungirii termenelor până la care Grecia trebuie să îndeplinească ţintele de reducere a deficitului bugetar şi a celor privind reformele structurale şi vânzarea activelor de stat, a spus sursa europeană.

Totuşi, înrăutăţirea situaţiei economice a ţării face ca menţinerea actualelor obiective să fie nerealiste.

Partidul Stânga Democrată a stabilit şapte condiţii pentru intrarea la guvernare, între care prelungirea termenului de reducere a deficitului bugetar de la 2014 la 2017 şi anularea unor măsuri structurale, precum reducerea salariului minim şi a pensiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la începutul acestei zile. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei, dar a rămas peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...