Bloomberg: Grupul Pearson plănuieşte să vândă publicaţia Financial Times

Compania Pearson ar plănui să vândă Financial Times şi să se concentreze pe dezvoltarea business-ului său educaţional la nivel internaţional, care asigură mare parte din veniturile sale, anunţă Bloomberg, însă grupul britanic dezminte informaţia, pe care o cataloghează ca fiind "falsă".
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 14:11
Bloomberg: Grupul Pearson plănuieşte să vândă publicaţia Financial Times

Compania britanică Pearson a dezminţit informaţiile potrivit cărora plănuieşte să vândă cotidianul de business Financial Times, scris AFP.

„Am spus cu numeroase ocazii că Financial Times este o entitate de valoare şi o valoare de prim rang în cadrul Pearson”, spune un purtător de cuvânt al companiei Pearson într-un comunicat de presă transmis în noaptea de marţi spre miercuri.

„Nu obişnuim să comentăm zvonurile, speculaţiile şi informaţiile apărute în presă cu privire la portofoliul nostru, însă acest articol din Bloomberg este fals”, se mai spune în comunicat.

Agenţia de informaţii financiare Bloomberg a scris, citând surse apropiate situaţiei, că Pearson plănuieşte vânzarea Financial Times şi a decis să ia în considerare ofertele de vânzare a cotidianului.

Speculaţiile privind vânzarea Financial Times au reapărut după ce Marjorie Scardino, directorul general al Pearson, şi-a anunţat retragerea din această funcţie, după 16 ani de mandat. Sub conducerea ei, compania Pearson s-a centrat pe dezvoltarea business-ului educaţional la nivel internaţional, care în prezent asigură trei sferturi din veniturile grupului. Totodată, în cei 16 ani în care s-a aflat la conducerea grupului Pearson, Marjorie Scardino a protejat Financial Times, principalul cotidian financiar britanic.

Analiştii cred însă că, după plecarea lui Scardino de la conducerea grupului, noul şef, John Fallon, va renunţa la diviziile care nu mai sunt la fel de profitabile pentru Pearson, inclusiv publicaţia Financial Times.

Grupul Pearson a renunţat deja la editura Penguin. Pearson, care deţinea Penguin, şi corporaţia media germană Bertelsmann, care deţine editura Random House, au anunţat, pe 29 octombrie, că au încheiat un acord prin care cele două case editoriale vor fuziona în vederea creării unui gigant pe piaţa mondială de carte în limba engleză.

Publicaţia Financial Times valorează cel puţin un miliard de dolari, au afirmat doi analişti citaţi de Bloomberg. Entitatea FT Group asigură 8% din veniturile Pearson şi 12% din profitul companiei britanice.

Printre cei interesaţi de cumpărarea Financial Times s-ar putea număra oameni de afaceri din Rusia, Orientul Mijlociu şi Asia, dar şi companii precum Bloomberg LP, potrivit unei alte surse.

Bloomberg LP, care deţine şi Bloomberg News, a făcut în trecut o ofertă pentru preluarea FT, însă a fost refuzată, a spus o altă sursă.

News Corp. – grupul patronat de magnatul Rupert Murdoch şi care editează în Marea Britanie ziarul economic Times – ar putea să nu se încadreze în prevederile legale pentru a se putea înscrie în această cursă de preluare a publicaţiei Financial Times, a spus o altă sursă.

Pe de altă parte, Thomson Reuters Corp., care deţine agenţia de presă Reuters, ar fi decis să nu facă o ofertă pentru preluarea Financial Times, mai scrie Bloomberg.

Financial Times este una dintre cele mai influente publicaţii din domeniul de business din lume. Înfiinţat sub denumirea London Financial Guide, pe 9 ianuarie 1888, de James Sheridan şi Horatio Bottomley, publicaţia a fost redenumită Financial Times pe 13 februarie 1888.

În noiembrie 2011, potrivit unei cercetări a PwC, Financial Times avea o audienţă zilnică de 2,2 milioane de cititori la nivel internaţional. De asemenea, FT.com avea la momentul respectiv circa 4,5 de utilizatori înregistraţi, dintre care 600.000 de persoane care plăteau pentru conţinutul de pe site.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Franței
Franţa a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru planul său naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în valoare de 100 de miliarde de euro, dintre care aproape 40 de miliarde vor......
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic pentru înscrierea în schema de ajutor de stat destinată HoReCa va fi activ începând din 29 iunie
Formularul electronic de înscriere în cadrul schemei de ajutor de stat pentru HoReCa va fi activ începând din 29 iunie ...
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Președintele grupului Iberdrola, Sanchez Galan, a fost inculpat de justiția spaniolă într-un dosar de spionaj de afaceri
Justiţia spaniolă a anunţat miercuri inculparea preşedintelui grupului energetic Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan (foto), ...
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Warren Buffett a demisionat din Fundația Bill și Melinda Gates
Miliardarul american Warren Buffett a anunţat miercuri ca va renunţa la orice funcţie în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda ...