Bloomberg: Premierul României susţine că va stabiliza finanţele ţării şi va stopa retrogradarea ratingului

Şeful Guvernului României a declarat că va stabiliza finanţele ţării, întinse la limită, dar va stopa şi retrogradarea ratingului ţării în categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), în pofida dificultăţilor provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Bloomberg. Mai mult, notează publicaţia, menţinerea restricţiilor riscă să dezbine coaliţia aflată la guvernare, în timp ce implementarea unor reforme profunde nu este uşoară "într-unul dintre cele mai corupte state membre ale UE".
AGERPRES - mie, 31 mart. 2021, 13:51
Bloomberg: Premierul României susţine că va stabiliza finanţele ţării şi va stopa retrogradarea ratingului

Premierul Florin Cîţu, economist la ING Bank NV înainte de a se implica în politică în 2016, a respins deja planificata creştere de 40% a pensiilor, care risca să ducă la retrogradarea ratingului de tip „investment-grade” (recomandat pentru investiţii). În pofida cheltuielilor suplimentare cerute de pandemie, el a prezentat un buget care va reduce cel mai ridicat deficit din Uniunea Europeană, într-o perioadă de criză, scrie Bloomberg.

Marile agenţii de evaluare financiară, care toate atribuie României un rating cu o treaptă peste categoria „junk”, cu perspective negative, ar trebui „să aprecieze” măsurile luate de Guvern, susţine Cîţu. Dar el spune că, deşi agenţiile de evaluare financiară înrăutăţesc rapid perspectivele de rating, durează mai mult până le îmbunătăţesc.

„Faptul că am arătat o cale credibilă şi clară ar trebui să fie de ajutor. Vom vedea dacă vor îmbunătăţi anul acesta perspectivele de rating”, a declarat marţi Cîţu într-un interviu acordat Bloomberg.

În condiţiile în care economia României a avut cea mai bună performanţă din UE în trimestrul patru din 2020, premierul şi Cabinetul său elaborează planuri pentru o creştere graduală şi sustenabilă a pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public.

Aceste măsuri, combinate cu restructurarea mult amânată a companiilor de stat, închiderea firmelor care epuizează resursele publice, ar trebui să ajute la reducerea deficitului bugetar către plafonul de 3% din PIB stabilit de UE până în 2024, de la 9,8% din PIB în 2020. Conform prim-ministrului, PIB-ul ar urma să crească anul acesta cu 4% sau mai mult.

Bloomberg apreciază că dificultăţile se menţin pentru Cîţu, care a făcut studii în SUA şi a lucrat o perioadă la Banca Centrală a Noii Zeelande. Flancul estic al Uniunii Europene este acum sever afectat de al treilea val al pandemiei.

Longevitatea lui Cîţu ar putea deveni un subiect extrem de arzător într-o ţară care numai în ultimul deceniu a avut nouă premieri, mai semnalează Bloomberg.

„Există o rezistenţă faţă de reforme şi de schimbări şi este clar că nu pot fi făcute peste noapte. Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru realizarea obiectivelor. Sunt convins că această coaliţie de guvernare se va afla la putere în următorii patru ani”, a declarat premierul României.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...