Bloomberg: România ar putea obţine 592 milioane $ în cea mai mare ofertă publică de pe piaţa de capital

România va obţine probabil aproximativ 435 milioane de euro (592 milioane de dolari) din vânzarea unei participaţii majoritare la distribuitorul de energie electrică Electrica SA, cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) de pe piaţa de capital românească, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 26 iun. 2014, 14:26
Bloomberg: România ar putea obţine 592 milioane $ în cea mai mare ofertă publică de pe piaţa de capital

Preţul mediu pentru acţiunile vândute în oferta publică iniţială a Electrica va fi probabil apropiat de 11 lei pe titlu, preţul minim stabilit de Guvern, le-a declarat jurnaliştilor Gabriel Dumitraşcu, director general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului. Acesta a adăugat că preţul final va fi anunţat după discuţiile cu cei care gestionează vânzarea.

România vinde participaţii la companiile de stat pentru a-şi acoperi deficitul bugetar şi a reduce influenţa guvernului în economie. În noiembrie, ţara a obţinut 1,75 miliarde de lei (527 milioane de dolari) din vânzarea unei participaţii minoritare în Romgaz SA.

‘Faptul că oferta a fost suprasubscrisă de mai mult de două ori este plin de satisfacţii, ţinând cont de actualele condiţii de pe piaţă. Guvernul este dispus să continue programul de privatizare, dar nu cu orice cost şi intervalul de preţ pentru Electrica este unul bun’, a apreciat Gabriel Dumitraşcu.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti, ce reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, era puţin modificat joi la prânz, la 6.854,37 puncte. Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,6%, la 0,8245 lei.

În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participaţia statului să se reducă la aproximativ 48,8%. Potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, pe tranşa investitorilor instituţionali 25% dintre subscrieri sunt ale investitorilor români – fonduri de pensii şi, în premieră, SIF-urile, 23% – investitori instituţionali din Marea Britanie, 17% – din Polonia şi 13% din SUA.

Vânzarea face parte din angajamentele asumate de România în schimbul împrumuturilor de la UE şi FMI.

Consorţiul format din Citigroup, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank (RBI) România SA, Societe Generale SA şi Swiss Capital SA a fost selectat pentru a intermedia oferta publică a Electrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a solicitat consorţiului de intermediere a ofertei publice Electrica să analizeze posibilitatea majorării cotei de acţiuni alocate investitorilor de retail de la 15 % la 20 %.

‘Am cerut consorţiului de intermediere să analizeze posibilitatea creşterii cu peste 5 % a procentului acordat retailului, ţinând cont de oferta venită de pe partea de retail din România şi de a răspunde astfel unei solicitări şi semnalelor venite din piaţă de capital din România. În acest moment, consorţiul analizează şi va răspunde în orele următoare, când se va decide modalitatea finală de alocare’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul delegat pentru Energie.

Oferta Electrică a adus pe bursă românească aproximativ 2.000 de noi investitori.

Oferta iniţială/ IPO/ Electrică reprezintă cea mai mare listare la bursă românească şi prima privatizare utilizând exclusiv piaţa de capital autohtonă.

În perioada în care s-a desfăşurat oferta, mediul nu a fost cel mai favorabil – contextul geopolitic, contextul regional, în Europa au avut loc 22 de IPO-uri, unele eşuând, precum în cazul Wizzair, iar pe piaţă locală s-a desfăşurat o ofertă concurentă care a ‘deturnat’ fonduri de 156 milioane euro ale investitorilor instituţionali.

Potrivit lui Dumitraşcu, şi la oferta Electrică au fost folosite din nou produse bancare suport pentru a inflata subscrierile pe tranşă investitorilor de retail.

Oferta a început la preţuri cuprinse între 11 lei/ titlu şi 13,5 lei/ titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) şi 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Preţul la care se închide oferta va fi anunţat în perioada următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...