Bloomberg: Traderii de energie se aşteaptă la câştiguri de pe urma liberalizării pieţei româneşti

Investiţia companiei Mercuria Energy Trading SA, una dintre cele mai mari companii integrate de energie şi comerţ cu mărfuri la nivel mondial, în Amromco arată că traderii se aşteaptă la câştiguri de pe urma poziţiei de exportator de gaze naturale a României la care se adaugă aşteptata liberalizare a pieţei româneşti a energiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 06:03
Bloomberg: Traderii de energie se aşteaptă la câştiguri de pe urma liberalizării pieţei româneşti

Investiţia în valoare de 50 de milioane de dolari făcută de Mercuria în Amromco, cea mai mare companie independentă producătoare de gaze naturale din Romania, plasează Mercuria pe o piaţă unde preţurile la gaze naturale sunt în creştere iar Guvernul trebuie să reducă controalele pentru a îndeplini cererile Uniunii Europene vizând liberalizarea pieţei. Mercuria urmează exemplul dat de Vitol SA, una dintre cele mai mari firme de comerţ din lume, care anul acesta a anunţat că va intra în afacerile cu energie pe piaţa românească.

‘Există oportunităţi semnificative în aceste pieţe energetice din Europa de Est care trec printr-o fază de liberalizare’, a declarat Matthew Gray, analist la Jefferies LLC. Potrivit acestuia, Mercuria va fi bine poziţionată dacă România va deveni un exportator de gaze naturale. ‘Este un caz tipic de avantaj al primului venit’, consideră Matthew Gray.

Începând cu data de 1 iulie 2013, preţul final al gazelor naturale în România a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 3% pentru cei industriali. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/, următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populaţie este 1 octombrie 2013, când preţul gazelor va fi majorat cu cel mult 2% pentru consumatorii industriali, în timp ce pentru cei casnici tariful va creşte cu maximum 1%.

Exxon Mobil Corp. şi OMV Petrom SA au anunţat că vor investi mai multe miliarde de dolari în blocul Neptun din Marea Neagră. Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potenţiale de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că zăcămintele de acolo ar putea acoperi necesarul ţării timp de şase ani. Premierul Victor Ponta a apreciat că această descoperire este atât de mare încât este posibil să asigure independenţa energetică a României din 2018 şi de asemenea să permită României să exporte gaze naturale în regiune.

De asemenea, potrivit companiei de transport de gaze naturale Transgaz, România va putea exporta gaze prin conducta Arad-Szeged începând cu luna decembrie a acestui an şi va atinge capacitatea maximă de export în 2016. Compania Amromco a început deja exporturile ‘virtuale’ prin contracte de tip swapp cu cumpărătorii din Ungaria, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele Amromco, Rob Kendall. În prezent, Amromco este responsabil pentru 3% din producţia de gaze naturale a României însă acest indicator ar urma să crească până la 5% pe măsură ce vor intra în funcţie noi proiecte.

România îşi asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producţie internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă, populaţia şi termocentralele utilizează gaze de import doar în proporţie de aproximativ 5%.

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti preţuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze preţul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea iniţial dereglementarea totală a pieţei până la 31 decembrie 2014, însă, la ultimele negocieri cu FMI, autorităţile române au obţinut o derogare de un an, până la 31 decembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...