1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Blue Air are cea mai mare rată de creştere a capacităţii din 30 de companii aeriene din Europa

Compania low-cost Blue Air înregistrează o creştere anuală de 64% a capacităţii în programul de vară, cea mai mare creştere dintr-un total de 30 de operatori aerieni, arată o analiză CAPA pe baza datelor OAG. Lansată în 2004, Blue Air a depăşit compania naţională Tarom, nu doar ca număr de pasageri, ci şi la numărul de aeronave în flotă. 

17 mai, 2017 | | ECONOMICA.net

Blue Air a adoptat modelul pan-european de companie low-cost, cu o strategie mai expansivă din punct de vedere geografic. Este singura companie românească care şi-a stabilit baze în afara ţări. După deschiderea bazelor de la Torino (Italia) şi Larnaca (Cipru), a urmat anul acesta stabilirea bazei la Liverpool (Marea Britanie), acolo unde Blue Air a dus la creşterea traficului de pasageri cu 7% în luna aprilie. 

Chiar dacă la nivel european Blue Air nu are o cotă semnificativă, de doar 0,4%, intrarea pe piaţa internă din Marea Britanie, compania românească întră în competiţie cu giganţii Ryanair şi easyJet, pe cele mai bune rute. 

Blue Air a ajuns a doua companie aeriană din România

Cea mai mare companie aeriană din România este Wizz Air, cu o cotă de 35% din capacitatea totală disponibilă pe întreaga piaţă, în săptămâna 8-14 mai, arată datele OAG. Blue Air este a doua companie, cu o cotă de 18%, după ce depăşit Tarom, care are o cotă de doar 13%.

Ryanair suflă în ceafa Tarom, cu o cotă de 11%. Capacitatea Tarom va creşte însă odată cu sosirea celor două noi avioane Boeing 737-800 NG, după ce spre sfârşitul anului trecut au fost scoase din uz avioanele A310. Acestea reprezentau o cincime din capacitatea de transport a companiei, potrivit datelor Tarom. 

În spatele Tarom se poziţionează Lufthansa cu o cotă de 6,2%, urmată de Austrian Airlines cu 2,7% şi restul companiilor cu 13,6%, mai arată analiza CAPA. 

Capacitatea de locuri disponibile pe avioanele Blue Air a crescut spectaculos în ultimii ani. Dacă în 2014 capacitatea era de doar un milion de locuri, în 2015 s-a înregistrat o creştere de 118%, iar în 2016 de 75%, la o capacitate de 3,8 milioane de locuri. Anul trecut, Blue Air a transportat 3,6 milioane de pasageri şi pentru acest an estimează că va transporta 4 milioane, şi asta doar pe piaţa românească. Asta se datorează faptului că flota operatorului s-a mărit considerabil anul trecut, cu 12 avioane şi a ajuns la un total de 27, potrivit datelor Planespotters

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO