Blugento: Piaţa de comerţ electronic este încă la început şi pentru că antreprenorii români se tem de tehnologie

Piaţa de comerţ online, evaluată la aproximativ 3,5 miliarde de euro, se află încă la început de drum şi este mult în spatele altor ţări europene, crede Sandu Băbăşan, CEO al Blugento, compania clujeană specializată în soluţii IT pentru comerţul electronic. Unul dintre motive este şi faptul că antreprenorii români se "tem de tehnologie" şi nu vând şi transfrontalier, ci doar pe piaţa românească.
Lidia Neagu - joi, 26 sept. 2019, 19:22
Blugento: Piaţa de comerţ electronic este încă la început şi pentru că antreprenorii români se tem de tehnologie

Blugento este o soluție de ecommerce construită pe platforma Magento, cea mai populară platformă de comerț electronic din întreaga lume, şi este oferită clienților în format SaaS (Software as a Service). Blugento oferă toate funcționalitățile necesare unui magazin online în baza unui abonament lunar și este integrat cu peste 100 de soluții de plată, ERP, curierat, marketing și alte servicii care oferă avantaje competitive magazinelor online.

„Eu cred ca piaţa de comerţ online din România este la început din mai multe motive. Unul dintre ele este că piaţa ne spune că încă nu ştie să folosească cu adevărat tool-urile de online, că antreprenorii încă au frică de tehnologie, că antreprenorii îşi doresc să se dezvolte pe zona de online, dar încă nu au găsit partenerii potriviţi pentru asta. Apoi, la ora actuală, mindset-ul antreprenorilor nu este pentru internaţionalizare. Atunci când vorbim de online, vorbesc doar despre România. Odată ce vom reuşi să schimbăm acest mindset, în general, piaţa de e-commerce va creşte mult. Aşa că de ce cred că suntem încă la început este pentru că, pe de o parte, tot mai mulţi antreprenori îşi vor propune să aibă şi canalul pe online bine pus la punct cu parteneri potriviţi, dar şi că aceştia vor gândi piaţa ca o piaţă unitară europeană, poate chiar internaţională extinsă. Dacă face efortul de a fi prezent online, pasul de internaţionalizare este deja uşor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Sandu Băbăşan la evenimentul Meet Magento 2019.

El a punctat că România se află cu aproximativ zece ani în urma pieţei din Polonia şi că ar mai fi nevoie de încă 4-5 ani ca piaţa de comerţ electronic să devină matură. Acest lucru ar presupune educarea antreprenorilor şi menţinerea ritmului actual de creştere, de 30% pe an.

„Cred că suntem la patru sau cinci ani până putem spune că avem o piaţă solidă în zona de online. Pentru a ajunge acolo ne trebuie o creştere care diferă în funcţie de abordare. Dacă ne uităm strict la cifra de afaceri, mie mi-ar plăcea să fie un procent cât mai mare. Dacă ne uităm la câte organizaţii îşi propun să intre în online, ca decizie de business asumată, iarăşi mi-ar plăcea să fie cât mai mulţi. Dar, cred că contează mult profitabilitatea dintre cele două şi atunci nu aş merge neapărat pe volum de creştere, cât aş merge pe volum de rentabilitate pentru că dacă antreprenorii care activează în online câştigă bani din acest domeniu, îi vor influenţa pe cei din jurul lor să crească această piaţă. Piaţa este acum undeva la o creştere de 30% de la an la an”, a spus Băbăşan.

Domeniile care pot susţine creşterea actuală de 30% pe an astfel încât e-commercul în România să atingă nivelul de maturitate sunt activităţile de prestări servicii, fresh food şi zona de B2B.

Pentru ca un magazin să reuşească să vândă pe pieţele externe, CEO-ul Blugento le recomandă companiilor să lucreze cu agenţii de comunicare din pieţele respective care înţeleg şi cunosc comportamentul consumatorilor locali şi pentru a le asigura vizibilitate. 

„Dar, a deschide oportunitatea într-o piaţă europeană largă este oarecum de mare interes, mai mult, cu cât, în general comportamentul cumpărătorilor din UE este unul foarte orientat pe online. Pe lângă faptul că este o piaţa online mult mai mare şi comportamentul lor este diferit faţă de cel al românilor. Dacă românii azi cumpără online o dată pe lună, poate ceva mai des, acolo cred că de la mâncare, programări la coafor, totul se tranzacţionează online. Dacă ne uităm în Germania, comportamentul este clar full dedicat pe online şi cât mai puţini dintre ei îşi propun să viziteze magazinele”.

Totuşi, succesul în mediul online vine şi ca urmare a unei bune prezenţe în offline, în special pentru brandurile noi, întrucât consumatorului îi place să interacţioneze cu brandul în offline pentru a-l înţelege, a-l vedea şi testa. Ulterior, dacă se ataşează de acesta devine un fan pe online. În acest fel, vânzările pot creşte pentru că dacă în offline, programul de cumpărare este unul fix, în online se pot face cumpărături la orice oră.

În ceea ce priveşte rata retururilor, Sandu Băbăşan spune că în industria de fashion este de sub 5% şi se petrece în special când cumpărătorul are o relaţie nou[ cu brandul achiziţionat, în timp ce pentru produsele din categoria IT&C, retururile sunt şi mai puţine.

De altfel, vânzările online din fashion se află de ani buni pe un trend crescător. „Este o logică de business în spatele creşterii. La un magazin de IT&C, piaţa este şi dominată de marketplace-uri, dar şi adaosurile comerciale sunt relativ mici pentru că acelaşi produs îl regăseşti în mai multe locuri. Când vorbim de fashion este altceva. Să luăm drept exemplu un costum. Vezi costumul, îţi place şi sunt şanse foarte mici să îl regăseşti la încă cinci-şapte magazine pentru a compara preţul. Iar în zona de fashion, partea de design, adică adaosul dat de artist, este relevant şi atunci avem posibilitatea cu magazinele de fashion să creştem pentru că avem suficiente bugete pentru a comunica bine pe piaţă. Acesta este şi motivul pentru care industriile creative se vor reprezenta tot mai bine pe piaţă”.

În vara acestui an, fondul de investiţii polonez R22 a cumpărat un pachet de 31% din acțiuni. Investiţia vizează dezvoltarea platformei extinderea business-ului Blugento pe mai multe piețe europene, primele vizate fiind Polonia și Franța.

„În Polonia am avut deja un eveniment numit Magento Poland, unde am prezentat produsul nostru şi suntem prezenţi în mod oficial pe piaţa de acolo. Service-ul este în limba polonă, departamentul de vânzări este autohton. Tot ce ţine de boarding şi support va fi în Cluj-Napoca, partea de comunicare şi vânzare o păstrăm acolo”, explică Sandu Băbăşan.

În România, platforma Blugento are în portofoliul aproximativ 400 de magazine active, aproape dublu faţă de anul 2017. Pentru anul 2020, compania va lansa un nou produs Blugento, dezvoltat pe platforma Magento 2.

„Ne propunem să aducem în portofoliul nostru clienţi cu expertiză pe zona de offline, dar şi cu interacţiune pe zona de online. Şi, împreună cu noi să creştem în această piaţă, dar focusul este totuşi cel de internaţionalizare, acolo unde clienţii cumpără tehnologia Magento”.

CEO-ul a explicat că Blugento a avut două etape de dezvoltare. În prima parte, majoritatea clienţilor erau startup-uri, iar a faza a doua, cea actuală, a adus în portofoliu companii care au deja notorietate în mediul offline.

„Dacă ne uităm la portofoliul recent, cam 70% dintre clienţi sunt reprezentaţi în piaţa de offline şi ştiu business tradiţional. Dacă ne uităm la prima parte a portofoliului, aceştia sunt entuziasmaţi, sunt startup-urile care îşi propuneau să intre pe piaţa din online. Dar, este normal în viaţa unui companii SaaS să ai la început o abordare şi o dată ce interacţionezi cu piaţa, ne adaptăm şi reuşim să încorporăm proiecte tot mai mari”.

Principala zonă de dezvoltare în următoare perioadă va fi extinderea pe pieţele externe şi mai puţin achiziţiile.

„Cred că fondul de investiţii ce a cumpărat Blugento de curând se uită pe piaţa din România pentru a cumpăra produse conexe. Dar nu pot să comunic care dintre acestea sunt. În schimb, este un jucător important pe zona de investiţii în România, care a achiziţionat câteva proiecte foarte interesante pe zona de hosting, lucru care pe noi ne încântă pentru că probabil vom împărţi un portofoliu comun de clienţi. Dar Blugento îşi propune internaţionalizarea, în special pe piaţa din Polonia şi la final de an pe cea din Franţa, şi nu avem un focus achiziţia de produse, ci dimpotrivă pe dezvoltarea propriului produs către noile tehnologii”.

Blugento are în prezent aproximativ 35 de angajaţi în România, urmând ca numărul acestora să crească până la 50 la finele anului. 

Meet Magento, cel mai mare eveniment de eCommerce din România dedicat platformei Magento, se desfășoară anul acesta pe 26 și 27 septembrie la Bucureşti, după ce timp de cinci ani a avut loc la Cluj-Napoca.

Întrebat de ce a mutat evenimentul în Capitală, Sandu Băbăşan spune că „pe de o parte ne plac testele. În Cluj Napoca, evenimentul este mare, cu circa 400-500 de participanţi. Pe de altă parte, cred că această comunitate de Magento din Bucureşti are nevoie de acest eveniment. Avem o mare oportunitate să aducem specialişti din core developmentul Magento şi care ne pot actualiza cu informaţii”.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...