BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă

Primul BMW i4 produs în serie a ieşit vineri de pe linia de producţie a uzinei BMW Group din München. În România se înregistrează deja comenzi chiar dacă livrările debutează peste cinci luni.
Robert Stan - Dum, 24 oct. 2021, 13:12
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă

De pe linia de asamblare a uzinei din Munchen a ieștit pe 22 octombrie 2021 primul BMW i4 produs în serie, însă conversia de la vehicule convenționale la electrice nu a fost deloc ușoară. Conform directorului uzinei, Peter Weber, directorul uzinei BMW Group din München, noul automobil a putut fi integrat „în sistemele noastre existente fără a opri producţia. (…) Până în 2023, mai mult de jumătate dintre toate automobilele produse în locaţia din München vor avea sistem de propulsie electrificat. Majoritatea vor fi complet electrice”.

Principala diferenţă dintre BMW i4 şi arhitecturile convenţionale este propulsia electrică şi bateria de înaltă tensiune. Grație unei proiectări inteligente, aproximativ 90% dintre sistemele existente în atelierul de caroserii din München pot fi folosite în continuare pentru noul model.

Un alt subiect extrem de complex a fost integrarea în asamblare a bateriei de înaltă tensiune. Acum, acumulatorul este fixat pe caroserie printr-un nou sistem de asamblare a bateriei complet automat, care lucrează de jos în sus. Sistemele complet automatizat de camere de înaltă rezoluţie scanează în prealabil pentru a se asigura că suprafaţa este absolut curată şi că nu există impurităţi care ar putea provoca daune.

Uzina principală a BMW Group produce acum un portofoliu extins de produse, care cuprinde nu numai BMW i4, ci şi modelele cu motoare termice şi sistem hibrid de la BMW Seria 3 Sedan şi Touring, BMW M3 şi BMW Seria 4 Gran Coupé.

Integrarea BMW i4 în structurile de producţie existente a venit după o investiţie de 200 de milioane de euro. Vehiculul este un pionier pentru pregătirea „Neue Klasse”, o arhitectură complet nouă proiectată exclusiv pentru sistemele de propulsie electrice care urmează să fie utilizată de la jumătatea acestui deceniu.

Prima flotă BMW i4 a fost comandată în România

Deși livrările BMW i4 către clienți vor demara la începutul anului viitor, în România a fost înregistrată deja o primă comandă pentru o flotă compusă din cicni vehicule.

Conform reprezentanței BMW în România, la dealerul APAN Motors din Iaşi a fost înregistrată o comandă pentru cinci modele BMW i4 eDrive40, în configuraţii identice, care vor fi folosite de managementul unei companii româneşti. Valoarea de listă a celor cinci modele depășește un sfert de milion de euro.

„Sportivitatea modelelor noastre din clasa medie a definit de-a lungul anilor imaginea BMW. Din această perspectivă, BMW i4 este un model deosebit de important pentru marcă. O primă flotă de un sfert de milion de euro cu aproape jumătate de an înainte de lansare înseamnă un start important. La acestea se adaugă câteva zeci de comenzi ferme care confrimă succesul de care se bucură BMW i4 și în România”, a edeclarat Josef Reiter, directorul general BMW Group România.

Noul BMW i4 poate fi configurat în două versiuni de motorizare, eDrive40 (cu un motor pe puntea spate, care dezvoltă 340 CP) sau M50 (cu un motor pe fiecare punte şi o putere totală a sistemului de 544 CP). Ambele variante sunt echipate cu o baterie cu o capacitate brută de 83,9 kWh (capacitate netă 80,7 kWh) pentru o autonomie maximă calculată în ciclul WLTP de 590 km pentru versiunea eDrive40.

Noul model electric BMW are în dotare a cincea generaţie a sistemului de propulsie electric care, în premieră, nu utilizează pământuri rare, materiale cu disponibilitate limitată. Tot a cincea generaţie a sistemului de propulsie electric foloseşte celule de baterii cu chimie sofisticată NMC811, cu densitate energetică mare şi conţinut redus de cobalt.

BMW i4 are un preţ de bază în România de 52.955 de euro, cu TVA inclusă şi fără a include programele guvernamentale Rabla sau Rabla Plus.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...