BMW a lansat a doua generație X2 accentuând aspectul de SUV Coupe

A doua generație BMW X2 a fost prezentată înaintea premierei mondiale care va avea loc, surprinzător, la expoziția auto de la Tokyo. Mai mare, „mai coupe” și puternic tehnologizat, modelul are un preț de bază, în România, de 43.911 de euro.
Robert Stan - Dum, 15 oct. 2023, 07:51
BMW a lansat a doua generație X2 accentuând aspectul de SUV Coupe

BMW X2 a fost, încă de la lansarea primei generații, un model aparte în gama mărcii bavareze. Acum, la a doua generație, producătorul german i-a amplificat aspectul de coupe, majorându-i totodată dimensiunile și punând sub capotă aproape toate tipurile de sisteme de propulsie existente.

Noțiunea de SAC (Sport Activity Coupe), derivată din aceea de SUV (Sport Utility Vehicle), a fost inventată de bavarezi odată cu lansarea primului X6, însă ea a devenit tot mai cunoscută pe măsură ce în gamă au apărut noi modele cu un aspect ciudat, considerat inițial o struțo-cămilă, dar care a devenit o temă discutată și utilizată de majoritatea marilor producători de automobile. Dacă prima generație X2, lansată în 2018, utiliza titulatura SAC mai degrabă pentru a deosebi cât mai puternic mașina de fratele de platformă X1, alura de coupe a fost puternic accentuată, acum, la a doua generație.

Pe lângă un aspect mai apropiat de cel al lui X4 decât de cel al fostului X2, noul vehicul se deosebește de generația anterioară și prin dimensiuni. Majorate semnificativ, acestea încadrează modelul în segmentul compact față de predecesorul aflat în clasa B (subcompactă, B). Și asta nu este tot. Noul BMW X2 se poate lăuda cu una dintre cele mai largi game de sisteme de propulsie din zona compactă premium, aceasta incluzând atât motoare alimentate cu motorină și benzină, cât și un sistem mild-hybrid, și un altul complet electric.

Devenit un SAC autentic, noul BMW X2 a crescut cu 194 de milimetri în lungime faţă de predecesorul său, până la 4.554 de milimetri, cu 21 de milimetri în lăţime, până la 1.845 de milimetri, şi cu 64 de milimetri în înălţime, până la 1.590 de milimetri. În plus, ampatamentul său extins şi ecartamentele mai largi aduc beneficii de spaţiu atât pentru cele cinci locuri, cât şi pentru portbagaj. Noul X2 are o capacitate maximă de încărcare ce variază între 560 şi 1.470 de litri, în timp ce varianta electrică , iX2 oferă între 525 şi 1.400 de litri.

Elementele definitorii ale părții frontale verticale sunt farurile LED profilate şi grilă BMW aproape hexagonală, care – în premieră pentru segmentul compact premium – poate fi comandată opţional cu iluminarea de contur BMW Iconic Glow. De asemenea, pe lista de opţiuni se află şi farurile LED adaptive cu faza lungă matrix cu efect antiorbire.

Linia plafonului, care curge fluent spre partea din spate, creează o siluetă coborâtă, în formă de coupe, şi proporţii în stilul caracteristic unui Sports Avctivity Coupe BMW. În spate, pasajele evazate proeminent ale roţilor şi umerii musculoşi ies în prim-plan. Contururile orizontale ale designului stopurilor specifice modelului accentuează şi mai mult nota sportivă, la fel ca spoilerul în stil Gurney şi un difuzorul spate atrăgător.

Sportiv, inteligent, încăpător

Interiorul noului BMW X2 are o ambianţă premium modernă, cu accente sportive. Panoul de instrumente subţire, care găzduieşte ecranul central curbat BMW, este acompaniat în habitaclu de o cotieră „plutitoare”, cu panou de control integrat. În partea frontală a consolei centrale se află două suporturi pentru pahare şi un spaţiu pentru smartphone cu iluminare indirectă şi încărcare wireless.

Scaunele nou dezvoltate sunt oferite atât în varianta perforată Veganza, cât şi cu piele Vernasca ca alternative la tapiţeria standard din pânză. Totodată, clienţii pot opta pentru scaune sport, reglare electrică a scaunelor cu funcţie de memorie, suport lombar şi funcţie de masaj. Au fost aduse îmbunătăţiri suplimentare atât la nivelul confortului acustic, cât şi al protecţiei ocupanţilor. Acum, echiparea standard include un airbag de interacţiune între scaunul conducătorului şi scaunul pasagerului din faţă.

Climatizarea automată în două zone, sistemul de navigaţie BMW Maps şi volanul Sport din piele sunt toate standard la noul BMW X2, la fel ca şi operarea automată a hayonului, patru porturi USB-C şi câte o priză 12V atât în consola centrală, cât şi în portbagaj. De asemenea, numărul de sisteme de asistare a condusului şi de servicii digitale disponibile a crescut semnificativ faţă de modelul predecesor.

Sisteme de propulsie la alegere

Prima variantă care va ajunge pe piață în primăvara lui 2024 va fi cea electrică. BMW iX2 xDrive30 folosește două unităţi de propulsie foarte compacte – una pe puntea faţă şi una pe cea spate – care generează împreună o putere totală de 313 CP şi un cuplu total de 494 Nm. Mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,6 secunde, în timp ce viteza maximă este de 180 km/h. Bateria cu capacitate netă 64,8 kWh și sistemul de propulsie avansat de generația a cincea permit o autonomie electrică de până la 449 de kilometri în ciclul WLTP. Prețul de bază cu TVA al BMW iX2 xDrive30 este, în România, de 55.513 de euro.

Tot în primăvara anului viitor ajunge pe piață și modelul de performanță X2 M35i xDrive, cu design şi caracteristici de manevrabilitate distinctive M. Motorul său de 2.0 litri, cu patru cilindri, produce o putere maximă de 300 CP în Europa (317 CP în SUA şi alte pieţe). În această configurație, mașina sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,4 secunde. Reglarea şasiului specifică M este combinată cu tracţiunea integrală inteligentă BMW xDrive, iar suspensia M adaptivă, disponibilă standard, îmbunătăţeşte atât agilitatea, cât şi confortul pe distanţe lungi. Frânele M Compound se regăsesc pe lista de opţionale. Pentru BMW X2 M35i xDrive, clineții români trebuie să plătească minimum 59.322 de euro.

Un propulsor alimentat cu benzină benzină, cu trei cilindri, din cea mai recentă generaţie modulară a familiei de motoare Efficient Dynamics susține deplasarea versiunii X2 sDrive20i. Combinat cu sistemul mild-hybrid 48V, motorul de 1.5 litri oferă o putere maximă de 170 CP (dezvoltat prin combinaţia dintre motorul termic de 156 CP şi motorul electric integrat de 19 CP). Prețul de bază pentru BMW X2 sDrive20i este de 43.911 de euro.

Motorul diesel cu patru cilindri de la noul BMW X2 sDrive18d a trecut, de asemenea, printr-o actualizare extinsă pentru a produce 150 CP. Toate motoarele termice disponibile pentru noul BMW X2 sunt conectate standard cu o transmisie Steptronic cu şapte trepte, cu dublu ambreiaj.

Noul BMW X2 este echipat cu cea mai recentă versiune a sistemului de comandă și control BMW iDrive cu tehnologie de acces rapid QuickSelect. Bazată pe sistemul de operare BMW 9, aceasta este combinată cu ecranul central curbat BMW şi Asistentul Personal Inteligent. De asemenea, sistemul de operare BMW 9 deschide calea pentru o selecţie foarte personalizabilă de servicii digitale suplimentare. Cu BMW ConnectedDrive Upgrades, clienţii se pot bucura de o perioadă de încercare gratuită de o lună a funcţiilor selectate, după care le pot adăuga pentru o anumită perioadă de timp. Noua ofertă BMW Digital Premium poate fi obţinută pentru noul BMW X2 şi din BMW ConnectedDrive Store.

Prin sistemul Digital Premium clienţii se pot bucura de utilizarea în maşină a tuturor aplicaţiilor disponibile în ţara lor precum streaming de muzică (Spotify pentru România), streaming video, ştiri sau jocuri, pe bază de abonament. Pachetul opţional acoperă, de asemenea, utilizarea datelor pentru toate serviciile digitale şi aplicaţiile disponibile din BMW ConnectedDrive Store, inclusiv streaming video şi de muzică.

Funcţia Augmented View este disponibilă ca supliment opţional pentru sistemul de navigaţie BMW Maps bazat pe cloud. În plus, un Personal eSIM conceput pentru tehnologia mobilă 5G, BMW Digital Key Plus, funcţionalitatea BMW ID şi integrarea standard a smartphone-ului folosind atât Apple CarPlay®, cât şi Android Auto™ sunt disponibile şi ele la noul BMW X2.

Citește și:
– BMW, Ford şi Honda, alianță pentru un nou serviciu destinat posesorilor de mașini electrice și furnizorilor de electricitate
– BMW Vision Neue Klasse, salt tehnologic major către o nouă generație de vehicule

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...